Milan Radić iz Kruševca otišao je na Kosovo i Metohiju kao rezervista, dva dana po početku NATO bombardovanja, na poziv otadžbine. Sedam godina posle bombardovanja Milanu je otkriven karcinom štitne žlezde sa metastazama. On je bio prvi u Srbiji koji je ostvario pravo na invalidsku penziju kao ratni vojni invalid na osnovu nalaza doktora, ekspertiza, veštačenja... Korak po korak, sve kako je postupkom propisano. Dobio je penziju - 30.000 dinara.

Međutim, u međuvremenu je PIO fond poništio osnov penzionisanja. Milan više nije bio penzioner borac, sa povredom na radu, nego penzioner bolesnik, kao bilo koji drugi koji se ko zna zbog čega, i od čega, razboleo. Penzija je sa 30.000 "skresana" na 20.000 dinara.

"Ni tu se priča ne završava, jer je PIO podneo dve krivične prijave protiv mene koje je potpisala Snežana Tadić. Ispitivan sam u Kruševcu, po nalogu javnog tužioca. Konstatovano je da nema elemenata krivičnog dela. Godinu kasnije, 4. 12. 2015, okrivljen sam za falsifikovanje tri ekspertize koje je sedmočlana komisija potpisala, na osnovu dokaza opet sam oslobođen. Sad čekam dalje korake PIO fonda, koji je prvo, valjda, trebalo da pita svog službenika zašto nije overio kopije kada je meni vratio originale ekspertiza", navodi Milan.

Milan nije osećao svoju bolest sve dok, sasvim slučajno, na vratu prlikom brijanja nije otkrio mali otok, kao posle uboda komarca. Nije mnogo obraćao pažnju na to, ali otok nije prolazio nedeljama. Onda su počela snimanja, jedno, drugo, treće... Zaključak je bio "nije ti ništa", sve dok specijalista za maksilofacijalnu hirurgiju nije tražio nalaz sa ultrazvuka. Milanu su se dotad već javile vrtoglavice, nesvestice, često je povraćao... Na ultrazvuku je oko aorte otkrivena izraslina veličine pet sa četiri centimetra.

Kako je tekla Milanova bitka protiv bolesti i države, i šta je još utvrđeno možete pročitati OVDE.

Podsetimo, stotinak stručnjaka različitih profila traži osnivanje nezavisne komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja SRJ. Opširnije o inicijativi, možete pročitati OVDE.