NOVI SISTEM URUCENJA SUDSKIH POSILJKI
(Tehnolosko uputstvo o prijemu i urucenju sudskih pisama)

Preuzeto sa http://boljaadvokatura.com/

Postovane koleginice i kolege,
ovih dana moze Vas neprijatno iznenaditi ostavljena sudska posta u sanducicima i istek rokova, na koje ste trebali reagovati kao advokati. Zato povedite racuna i na vreme se informisite. Novi „sistem“ pociva na nalogu postama da se danom prispeca u postu posiljka smatra urucenom, a advokat je moze podici u roku od 5 dana. Ako to ne ucini, posiljka se vraca posiljaocu, ali se smatra da je uredno urucena danom prispeca u postu???
Mnoge kolege su vec reagovale i obavestavaju sto vise advokata, pa to i ja cinim. U prilogu Vam dostavljam: „Tehnolosko uputstvo o prijemu i urucenju sudskih pisama“
Istovremeno, predlazem kolegama da preduprede bilo kakve neprijatne situacije na nacin da OBAVESTE 1/ POSTU i 2/ AKB o svakom dužem odsustvu van kancelarije, jer jedino na taj način se pošiljalac o tome obaveštava i rokovi ne teku! Posta zaprima pisana obavestenja o odmorima i odsustvima i ja nisam imao losih iskustava, a ako sud i dostavi nesto „preko oglasne table suda“ svakako obavestenje AKB i pisana potvrda od strane AKB da advokat koristi odmor ce eliminisati bilo kakve stetne posledice. Cak i da nije tako, u ovoj situaciji, predlozeno je najvise sto mozete preduzeti da se zastitite sve dok nadlezni ne stave van snage ovaj nezakonit „sistem“.
Cinjenica da najveci broj nas ovakav postupak smatra potpuno nezakonitim, nece odmah spreciti ovakve besmislene postupke. Pozivam i AKB i AKS da o ovome zauzmu jasan stav i eto mozda i prilike da AKB (dva UO i predsednika) pocne sa sredjivanjem stanja u svojim redovima i razgovore oko organizovanja jedinstvene skupstine koja bi konacno stavila tacnu na agoniju i osposobila nas da reagujemo odmah i bez stete po advokate na ovakve besmislene i nezakonite „nove sisteme urucenja“ itd.

Srdacan kolegijalni pozdrav,
Zeljko Simic, advokat