Upravni postupak koji je u Fondu SOVO vodio kolega Branković Zoran 2008. g. radi izmene Rešenja Fonda SOVO o pravu na penziju

Poštovani!

Stavljam vam na uvid upravni postupak koji je u Fondu SOVO vodio kolega Branković Zoran 2008. g. radi izmene Rešenja Fonda SOVO o pravu na penziju, zbog toga sto je platu za decembar 2007. g. primio po vr. boda 9,40 din, a za odredjivanje penzije je uzeta kao osnovica vr. boda 9,02 din. Zoranu je PVS prestala 31.12.07. g.
Upravni postupak je okončan donošenjem Rešenja Komisije Skupštine Fonda SOVO za reviziju i rešavanje u drugom stepenu o pravima iz PIO vojnih osiguranika. Rešenjem navedene komisije odbijena je žalba kolege Zorana na Rešenja Fonda SOVO o pravu na penziju. Zoran je mogao u roku od 30 dana od prijema Rešenja navedene komisije pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Vrhovnom sudu Srbije, ali tužbu nije podnosio. Time je Rešenja Fonda SOVO o pravu na penziju kolege Zorana postalo konačno i pravosnažno.

Uvidom u ta dokumenta, stav koji je izneo kolega Dragiša Davkovski je sledeći:
1/ Da je odbijajuće rešenje navedene Komisije Fonda SOVO doneto shodno člana 242. stav 2. Zakona o VJ kojim su propisani USLOVI za sticanje prava na penziju, što to NIJE BIO SPOR postupka, VEĆ primena čl. 244. Zakona oVJ.
2/ Ovim rešenjem Komisija Fonda SOVO ZANEMARUJE - IGNORIŠE odredbe člana 244. Zakona oVJ kojima je utvrdjeno šta čini penzijski osnov .... ne samo što ne uvažava i ne navodi uopšte u rešenju taj član, već time IGNORIŠE i ODLUKU MO kojom je izvršeno uskladjivanje vrednost boda za obračun i isplatu plata u Vojsci sa 9,02 na 9,40 dinara 31.08.2007. godine.
3/ Umesto toga Komisija Fonda SOVO navodi u obrazloženje rešenja čl. 261. Zakona oVJ kojim se reguliše USKLADJIVANJE vojnih penzija za one koji su već u penziji - time vrši ZAMENU TEZA - jer ovde je predmet upravnog postupka utvrdjivanje prava i visine iznosa penzije za lice koje tek odlazi u penziju, a to podrazumeva primenu čl. 244. Zakona oVJ - PENZIJSKI OSNOV PREDSTAVLJA ZADNJA PLATA, koja je kolegi Zoranu za mesec decembar 2007. godine obračunata i isplaćena po vrednosti boda 9,40 dinara.
4/ Takođe, Komisija Fonda SOVO navodi da je novčana vrednost boda za obračunavanje penzije za decembar 2007. godine – 9,02 dinara, time ponavljam, ignoriše Odluku MO kojom je bod za obračun i isplatu plata u Vojsci od 01.09.2007. godine uskladjen na 9,40 dinara i čl. 244. Zakona o VJ ..... Da je celo rešenje TENDENCIOZNO i NEZAKONITO dokazuje i stav – navod u obrazloženju rešenja da je zadnje uskladjivanje vojnih penzija izvršeno od 01.07.2007. godine, sa vr. boda 8,74 na vr. boda 9,02 dinara, bez navođenja da je vr. boda za obračun i isplatu plata u Vojsci od 01.09.2007. godine uskladjena - uvećana na 9,40 dinara ...... Sve to DOKAZUJE da je donosilac Rešenja u potpunosti bio upoznat i SVESTAN da postoji Odluka MO od 31.08.2007. godine.
5/ Šta je interasantno u svemu tome, sva prvostepena rešenja o pravu na penziju (kao i ovo) POTPISIVAO je, kao diplomirani pravnik, STOJKOVIĆ PREDRAG, (sadašnji advokat), a drugostepena rešenja (rešenja navedene Komisije Fonda SOVO) kao predsednik komisije, PLAZINIĆ RADOŠ ...

Moj komentar - stav:
Kolega Brankovic je napravio veliku gresku sto nije pokrenuo upravni spor nakon sto mu je odbijena zalba koju je podneo Fondu SOVO. Da je podneo tuzbu (tada Vrhovnom sudu Srbije, jer Upravni sud nije postojao) verovatno bi dobio na kraju upravni spor.
Ako ne drugacije, upravni spor bi dobio po podnetoj ustavnoj zalbi i odluci Ustavnog suda, u slucaju da je presuda Vrhovnog suda bila negativna. Na zalost to tada nije uradio on, a nije uradio ni neko drugi od kolega koji su penzionisani u tom periodu. Nije mi jasno zasto, kada je bilo ocito da su im doneta nezakonita resenja.
Da je neko od njih tada to isterao do kraja sada bi svi mi bili u potpuno drugoj situaciji sto se tice 11,06 %, odnosno 6,57 %. Morali bi svima da nam priznaju kompletnih 11,06 %. No sta je tu je, nema natrag.
2. Licno mislim da treba RF PIO podneti ZAHTEV ZA IZMENU PRAVOSNAZNOG RESENJA primenom clana 105. stav 1. i stav 3. Zakona o PIO. Na izmenu pravosnaznog resenja i primenu navedenog clana i stavova pozivala se i DRI kada je nalozila RF PIO izmenu pravosnaznih resenja Fonda SOVO zbog tzv. korektivnog faktora. Na navedeni clan i stavove Zakona o PIO pozivao se i RF PIO u resenjima koja je donosio.
3. Smatram da se taj zahtev NE MOZE nazvati Zahtev za ponavljanje postupka ili Zahtev za reviziju, jer to onda nije postupak regulisan clanom 105. Zakona o PIO, nego postupak regulisan clanom 104. Zakona o PIO. Pogledajte, za ponavljanje postupka, pa i reviziju, NE PODNOSI SE ZAHTEV, VEC PREDLOG. Posto je proslo vise od 5 godina od pravosnaznosti resenja o pravu na penziju, ako se prihvati predlog za ponavljanje postupka kod ponovnog resavanja o pravu na penziju primenili bi se propisi koji vaze sada - u vreme pokretanja postupka, a ne propisi koji su vazili tada.
4. Dozvoljavam da gresim, nisam pravnik, ali po meni to moze biti samo ZAHTEV ZA IZMENU PRAVOSNAZNOG RESENJA - clan 105. stav 1. i stav 3. Zakona o PIO. Ne treba pominjati u zahtevu uopste ponavljanje postupka i reviziju.

Kada steknete uvid u ova dokumenta, dobro bi bilo da pojedini advokati koji to žele daju svoje predloge, primedbe, mišljenje, šta i kako dalje ... Namera je da sastavimo ŠABLONIZOVANI Zahtev koji bi KVP penzionisani u periodu septembar – decembar 2007. godine, kojima je nezakonito određena visina penzije, dostavljali RF PIO – Filijali preko punomoćnika advokata - advokatskih kancalarija, kako bi u najmanju ruku tim zahtevima dali ozbiljnost i pokazali odlučnost da ćemo se boriti do kraja ...

S postovanjem, Zlatko!

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Upravni postupak u Fondu SOVO - Branković Zoran - Copy.pdf)Upravni postupak u Fondu SOVO - Branković Zoran - Copy.pdf 2233 kB