ПРИОРИТЕТНИ УПИС ДЕЦЕ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ВОЈНИХ ЛИЦА У ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

Preuzeto sa http://www.vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1571-2017-07-28-11-56-37

Датум креирања: 28 јул 2017
Војни синдикат Србије, обавештен је од Министарства одбране да је министар одбране Александар Вулин, покренуо иницијативу ка Министарству државне управе и локалне самоуправе и Министарству просвете, науке и технолошог развоја, како би се професионалним војним лицима омогућио упис деце у предшколске установе без обзира да ли су оба родитеља запослена или не.
С тим у вези, министар државне управе и локалне самоуправе упутио је препоруку градоначелницима и председницима општина да се максимално изађе у сусрет професионалним припадницима Војске Србије и деци из ових породица у наредном периоду омогући право да буду на време уписана у предшколске установе. Такође, Министарство просвете, науке и технолошког развоја разматра могућност измене или допуне одредби Правилника о ближим условима за утврђивање приоритета за упис деце у предшколску установу, како би приоритет приликом уписа деце професионалних војних лица био прецизније законски дефинисан.
Војни синдикат Србије, поздравља сваку, па и ову иницијативу којом се на било који начин излази у сусрет потребама припадника Војске. Међутим, ако се боље прочита саопштење Министарства одбране, јасно се закључује да се у конкретном случају ради само о инцијативи и препоруци ресорних министарстава, које нису обавезујуће ни за једну предшколску установу. Поред тога, у конкретном случају, министар одбране је покренуо иницијативу којом се у предшколским установама збрињавају само деца професионалних војних лица, а како ће бити збринута деца осталих професионалних припадника Војске Србије остаје недоумица.
Војни синдикат Србије, као једини репрезентативни синдикат запослених у Војсци Србије, позвао је 18. јула ове године, Владу Србије да приступи преговорима за закључење првог у историји, посебног колективног уговора за запослене у делатности одбране. Влада Србије има законско овлашћење да одлучи да овај ПКУ има проширено дејство и на друге државне органе тако да по њих буде обавезна примена појединих одредби тог колективног уговора. Управо у овоме видимо решење за бројне проблеме свих професионаланих припадника Војске Србије, не само војних лица како се то у овом случају дешава. Због непознавања војне терминологије, министар се нашао у ситуацији да дискриминише остале запослене у Војсци Србије који нису у статусу војних лица, а јесу професионални припадници војске. Дакле, уколико би припадници Војске Србије имали посебан колективни уговор са проширеним дејством, решавање њихових потреба било би обавезујуће, а не остављено на вољу појединих државних органа и органа локалне самоуправе у погледу тога да ли ће по некој датој препоруци поступити или не.
Све у свему, ствар је потпуно јасна, ако држава заиста има вољу да унапреди положај и поправи стандард припадника Војске Србије, она мора да уважи њихове потребе и да са њиховим изабраним представницима, окупљеним око јединог репрезентазивног синдиката, отпочне преговоре за закључење посебног колективног уговора за запослене у одбрани. Без искреног и јасно усмереног социјалног дијалога између државе која је послодавац и званичног представника запослених у Војсци Србије, Војног синдиката Србије, свака прича на ту тему је демагогија и не доприноси бољитку за припаднике Војске Србије.

Iz intervjua ministra odbrane, g. Aleksandra Vulina, Politici:

Најавили сте да ћете се побринути за знатно побољшање материјалног стања припадника Војске. Имате ли рокове до када ће тај план бити реализован?
“План ће бити испуњен до краја године. Врховни командант је дао наређење да се побољша материјални положај свих припадника Војске Србије али и да се води рачуна о њиховим породицама. Договорили смо с Министарством за локалну самоуправу да припадници наших јединица могу да конкуришу за упис деце у вртић, иако им је брачни друг незапослен, и на томе захваљујем министру Ружићу. Радићемо на посебним пројектима с надлежним државним институцијама како бисмо убрзали и олакшали запошљавање супружника припадника Војске. До краја године ћемо сигурно знатно повећати плате, посебно водећи рачуна о војницима по уговору, подофицирима и официрима с нижим примањима. Врховни командант је посебно заинтересован да се реши питање стамбене изградње и решавања стамбеног питања припадника безбедносних структура и ту не мислим само на припаднике Министарства одбране, већ и припадника МУП-а и БИА.”
Зашто је то важно?
“Војска у миру увек изгледа као да је прескупа. Али ако нећете да храните своју војску хранићете туђу. Важно је да се читава држава укључи у побољшање положаја Војске јер то не може да се уради преко ноћи а када наступи потреба за војском онда је касно да улажете ако то нисте урадили на време. Договорили смо се са зато с градоначелником Београда Синишом Малим коме посебно желим да се захвалим на разумевању за одређене повластице као што су стипендирање деце припадника ВС, смањење рачуна за „Инфостан” за припаднике МО који зарађују испод републичког просека. Замолићемо и друге градове и локалне самоуправе да следе Београд и да нам помогну.”
Да ли је разлог тај што поприличан број војника напушта систем одбране?
“Јако је тешко задржати једног младог потпоручника који је инжењер, ај-ти стручњак или лекара с малом платом. Дођу велике компаније и узму га. Ми имамо чувени Војнотехнички завод. То је мозак Војске. Како задржати ракетног инжењера с платом од 700 или 800 евра? А он се ствара деценијама. Зато и тражимо подршку свих и разумевање да људи који су свој живот посветили одбрани земље заслужују пажњу, поштовање и помоћ, и наравно и њихове породице које носе велики терет војничког живота.”