Prosečne zarade i prosečna penzija u Srbiji

Pogledajte zvanicne statisticke podatke o proseku plata (zarada) i penzija u Republici Srbiji.
Prosecna plata u mesecu aprilu 49.635 din, a prosecna penzija u mesecu aprilu 23.808 din. Prosecna plata u mesecu maju 47.136 din, a prosecna penzija u mesecu maju 23.839 din.
Najnoviji podatak: PROSEČAN IZNOS PENZIJE za JUNI je 23.830 din. Učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi bez poreza i doprinosa za juni (49.238 din.) je 48,4 %.
Dakle, penzije su pale ispod 50 % prosecne plate u Republici Srbiji, konkretno sada su 48,4 %. Procentualno, u odnosu na plate, PENZIJE CE PADATI I DALJE!

2017. GODINA
MESEC U 2017. GODINI - PROSEČNE ZARADE NETO (dinara)

Januar - 41.508
Februar - 46.990
Mart - 47.814
April - 49.635
Maj - 47.136
Jun - 49.238

Komentar kolege Rajka Krajisnika – poruka kolegi Dejanu Vasicu u FB grupi Vojni penzioneri Srbije:
Dejane Vasiću, kolega, radi se o ekstremno komplikovanim matematičkim modelima iz Makroekonomije. Nije to cenjeni kolega tvoj resor, ne vredi ti se ljutiti, psovati, vređati, pogrdnim imenima učene ljude nazivati, pretiti ježu golom zadnjicom, veličati svoje nekakve smešne rezultate, izlaziti sa blesavim kvantifikacijama i zaključcima, prosipati svoje samarićanske parole i sl. Ti si oficir pešadije, ekspert za vojne "nauke", razumeš se u sitnu bravariju kao što su porcija, top, puška i sl.
Postoji, cenjeni kolega, više modela za kosolidovanje javnih finansija. MMF "obožava" model koji su nama predložili, koji model su naši političari prihvatili i sprovodi se. To je model "Konvergentno obaranje potrošnje". Model je "lagan" za provedbu, ako se pučanstvo ne suprotstavlja, jer se praktično sve odvija preko računara, za par minuta i samo Enter.
Target je oboriti učešće isplata za penzije u jednoj godini na nivo 10 % vrednosti DGP u toj godini. Zahvatom s jeseni 2014. postignut je nivo oko 12 %. Pošto GDP nema teorijske šanse za ozbiljniji rast u ovom modelu konsolidacije javnih finansija, poznata stvar i "zacementirana" od MMF, da se akumulacija mora pribavljati kreditima, večito, a nikako iz domaćih izvora ili domaće proizvodnje, prosečna penzija je na nivou od oko 190 Eura.
Da bi se postigla ta famozna cifra od 10 % od GDP potrebno je uštedeti oko 700.000.000 Eura na godinu. To bi značilo da se sadašnje penzije moraju linearno smanjiti za oko 15,5 % i tada bi prosečna penzija u zemlji Srbiji iznosila oko 160 Eura što je 19.600 RSD. Očito da čovek iz MMF dobro kvantificira. Alimentiranje Fonda PIO iz državnog proračuna bi se ovom operacijom smanjilo sa sadašnjih oko 36 % na oko 20 %, a cilj je 15 %. Ova cifra bi se vremenski "sama postigla" jer će prosečna penzija u Srbiji neminovno padati zbog masovnog penzionisanja zaposlenih sa nedovoljnim stažom i time malim LB.
Naravno da politika neće ovo odmah prihvatiti, a pogotovo linearno smanjivanje. Biće opet slično: do prosečne penzije se ne dira a dalje progresije gde bi najveće penzije bile umanjene i preko 25 %.
Ovo su cenjeni kolega matematičke zakonitosti, gde ti vidiš ovde mesta tvojim nebulozama, kao što su: moraće vratiti, pljačka, proterivanje iz države i sl. gluposti. Jednostavno država je dovedena u takvo stanje. Penzioneri realno postoje, izabrani model postoji, računari postoje.
Jedina je varijanta odustajanje od izabranog modela što bi trenutno imalo nesagledive ekonomske, socijalne i bezbedonosne katastrofalne posledice.
Na kraju ovog sitnog razmišljanja bih rekao: Bez privrednog rasta od 6 % godišnje, Srbija nema teorijskih šansi za održiv standard stanovništva i institucija niti na današnjem nivou. Cifra od 6 % rasta GDP je pusta iluzija iz najmanje 1000 razloga.
Pozdravljam te cenjeni kolega, savetujem da smanjiš doživljaj i malo uživaš u stvarnosti.

Moja dopuna:
Na žalost, Rajkova predvidjanja na osnovu makroekonomskih matematickih modela i od strane vlasti izabranog modela konsolidovanja javnih finansija u Srbiji su TACNA. Sve gore navedeno nas ocekuje.

MI I DALJE CUTIMO I TRPIMO!

Prilog: Statisticki mesecni bilten RF PIO za juni 2017. g.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (RF PIO - Statisticki mesecni bilten - jun2017.pdf)RF PIO - Statisticki mesecni bilten - jun2017.pdf 347 kB