Zaštitnik građana primio vojne penzionere
Za lični prijem kod Zaštitnika građana javilo se do sada više od 80 građana, u toku jučerašnjeg dana primljeno je oko 30 ljudi, a svaki građanin imao je na raspolaganju 20 minuta.
Kolege Simić Đorđe i Dragoslav Ivanović juče su bili primljeni od strane novoizabranog Zaštitnika građana, Zorana Pašalića i upoznali ga sa problemom zakinutog dela vanrednog usklađivanja vojnih penzija za 4,21 %. Predali su Zaštitniku građana pisanu studiju (materijal) o tom problemu koju je sačinio kolega Simić Đorđe. Zaštitnik građana je obećao da će materijal njegova administracija da analizira, naknadno će kontaktirati kolege Simića i Ivanovića da administraciji Zaštitnika građana dostave, ako bude potrebno, još neka dokumenta, a zatim sačiniti dokument (preporuku) kojim će obelodaniti stav Zaštitnika građana u vezi zakonitog načina isplate penzije vojnim penzionerima i zakinutog dela vanrednog usklađivanja vojnih penzija za 4,21 %.
Gospodin Pašalić je rekao da je penzija stečeno pravo koje ne može biti predmet manipulacije i zakidanja.

Sve ove godine u kojima pokušavamo da rešimo problem vanrednog usklađivanja vojnih penzija za 11,06 % od 01.01.2008. godine u rešenje problema uključena je i institucija Zaštitnika građana. Moglo bi se reći neuspešno.
U vezi ranije Preporuke Zaštitnika građana Ministarstvu odbrane, u vezi problema vanrednog usklađivanja vojnih penzija za 11,06 %, predstavke (pritužbe) kolege Ivanovića, a zatim i urgencije, kolega Ivanović je dobio Odgovor tadašnjeg Zaštitnika građana, Saše Jankovića, gde je on sam potvrdio da su uticaj, moć i mogućnosti ove institucije ograničeni. Sami procenite kada pročitate, u prilogu.

Moje čestitke kolegama Simiću i Ivanoviću! Bez obzira na uticaj, moć ili nemoć Zaštitnika građana da ovaj problem reši, trebalo je svakako i njega upoznati sa istim, kroz materijal koji su mu predali. Sličan materijal predat je ranije RF PIO i nadležnom ministarstvu. Predao sam ga u ime grupe vojnih penzionera koja je bila primljena na razgovor kod direktora RF PIO.

Kolega Ivanović je u vezi sa jučerašnjim prijemom vojnih penzionera od strane Zaštitnika građana objavio i sledeće:
„Jedna stvar treba svim vojnim penzionerima da bude prisutna. Borba za zakinuta naša prava mora biti neprekidna. Lopove ne traba da ostavimo da mirno spavaju. Ako ništa drugo uznemiravaćemo ih. To njih iscrpljuje i jednog dana biće savladani. Rešenje naših problema zavisi od nas, a ne od njih, u tome je problem. Da iskoristim priliku da onima koji ne znaju našeg kolegu Đorđa Simića da ih obavestim. To je jedini penzionisani general koji se rame uz rame sa Zlatkom, Dragišom, Dobrivojem, Matićem, Ilijom i još dosta meni znanih i neznanih vojnih penzionera uporno bori za naša zakinuta prava. Ipak je Zaštitnik građana imao čast prvi put da razgovara sa jednom tako visoko rangiranom osobom iz vojne hijerarhije. Njegovo uvažavanje Đorđa je bilo primereno i za svaku pohvalu. Zaštitnik građana je zapisivao neke navode koje je iznosio Đorđe, iako je zapisnik vodila sekretarica. Ovaj razgovor treba shvatiti kao jednu kockicu mozaika.“

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (2011.09.12  Odgovor Zaštitnika građana na pritužbu.pdf)2011.09.12 Odgovor Zaštitnika građana na pritužbu.pdf 92 kB