МОБИНГ И ЗЛОСТАВЉАЊЕ ПОТЧИЊЕНИХ И МЛАЂИХ ПО НАРЕЂЕЊУ РАДИ ДОДВОРАВАЊА ВЛАСТИМА

Preuzeto sa http://www.vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1574-2017-08-24-20-17-54
Датум креирања: 24. август 2017.

Репрезентативном Војном синдикату Србије, обратио се део припадника једне бригаде Копнене Војске, са молбом да их заштити од мобинга и злостављања које се у овом тренутку и уназад два дана, спроводи по наређењу генерала Глишовића заменика команданта Копнене Војске.
Како је синдикат обавештен, злостављање се огледа у томе што је генерал Глишовић, наредио потчињеним припадницима Војне полиције да по сваку цену сазнају ко је медије и јавност обавестио о иницијативи министра одбране да се у војне објекте постави слика председника Републике. Како смо обавештени, овим поводом огласило се и надлежно јавно тужилаштво које се изјаснило да у објављивању ове иницијативе нема елемената кривичног дела нити тај чин представља одавање војне тајне. Међутим и поред тога, именовани генерал злоупотребљавајући свој службени положај, наредио је припадницима Војне полиције да саслушавају и ислеђују колеге из поменуте бригаде.
На описан начин потпуно незаконито и неовлашћено, припадници Војске Србије постају жртве самовоље појединца на високом војном положају. Војни синдикат Србије, позива надлежне државне институције и јавно тужилаштво да хитно реагују и обезбеде заштиту основних људских права у овом случају злостављаних припадника Војске Србије, а против именованог генерала покрену поступак испитивања одговорности.
Војни синдикат Србије, ће о овом примеру самовлашћа и тако грубом кршењу грађанских права и слобода, обавестити и скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове и тражити преиспитивање и других примера злостављања и кршења људских права у Војсци Србије.

Prilog:
- Dopis – predlog ministra odbrane Aleksandra Vulina – fotografija i propratni tekst

Komentar:
Upotrebu simbola detaljnije definiše Pravilo službe Vojske Srbije. Reč je o dokumentu na kojem stoji oznaka „službena tajna interno“.
Prema tom dokumentu, ovo pitanje je regulisano članom 86. koji glasi:
“У кабинетима начелника и заменика начелника Генералштаба Војске Србије, канцеларијама начелника организационих јединица Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, команданата оперативног нивоа, бригада и батаљона, професионалних војних лица на формацијском месту бригадног генерала и вишем, главних подофицира бригаде и вишем, на видном месту, постављају се државна застава на копљу с постољем, мали грб Републике Србије и грб Војске Србије.
У канцеларији команданта батаљона и команданта вишег нивоа може се поставити и ознака јединице.
У осталим канцеларијама, учионицама, војничким клубовима, просторијама за обедовање, ходницима и холовима постављају се мали грб Републике Србије и грб Војске Србије, а могу се поставити и заставе, бисте, уметничке слике, фотографије, скице, шеме, цвеће и слично.
У салама домова Војске Србије и војничких клубова у којима се одржавају свечани скупови, на видном месту постављају се државна застава, мали грб Републике Србије и грб Војске Србије, а приликом обележавања дана вида, рода, службе или јединице и ознака вида, рода, службе или јединице.”

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Dopis - predlog ministra odbrane Aleksandra Vulina - fotografija.pdf)Dopis - predlog ministra odbrane Aleksandra Vulina - fotografija.pdf 219 kB