ВКС уступио Жалбу УВПС на надлежност Управном суду

Дана 29.07.2017. г. објавио сам чланак “Председник УВПС упутио жалбу Врховном касационом суду”.
У свом коментару који је део тог чланка сам написао:
“Pomenuti Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi propisuje da se žalba podnosi Vrhovnom sudu i to nije sporno. Medjutim u vreme donošenja ovog zakona nije postojao Upravni sud. Bojim se da se ne postavi u ovom slučaju i problem-pitanje (ne)nadleznosti VKS za odlučivanje po podnetoj žalbi.
Ako je žalba upućena, VKS bi morao da donese odluku po zalbi i to najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zalbe (u članu 39. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi taj rok je 48 sati). Sto se tice primedbi, iznesenih u zalbi, one su uglavnom skoro sve na mestu. Medjutim, ona glavna koja kaze da je rok za prikupljanje potpisa 7 dana, nije ispostovana i to ce biti i odlucujuce sto se tice ove zalbe. Obrazlozenje u zalbi po pitanju tog roka od 7 dana je prilicno tanko, smesno i pomalo besmisleno. Da li je odredba o roku od 7 dana ispostovana ili namerno nije ispostovana? To je glavno pitanje i od toga zavisi sta ce odlučiti VKS, ukoliko se ne oglasi nenadležnim za odlučivanje po ovoj žalbi.
Ne tvrdim da sam u pravu. Licno mislim da je za odlučivanje po žalbi iz člana 39. ili 41. ovog zakona nadležan Upravni sud (ranije je to bio Vrhovni sud) – koji „odlučuje po žalbi shodnom primenom odredaba zakona kojim se uređuje postupak u upravnim sporovima”. Nadam se da ne gresim. Ako i grešim kao pojedinac - pravni laik imam na to pravo, ali to pravo nema udruženje koje tvrdi da je reprezentativni predstavnik interesa vojnih penzionera i KVP."

Накнадно у коментару уз чланак сам додао:
“Vrhovni kasacioni sud ce verovatno naci da ne postoje zakonom propisani uslovi za odlučivanje ovog suda po podnetoj žalbi.
VKS ce se, verovatno u roku od 15 dana, OGLASITI NENADLEŽNIM za rešavanje ove pravne stvari i predmet USTUPITI na nadležnost Upravnom sudu.”

Показало се да сам био потпуно у праву, данас је то потврдио колега Добривоје Станојевић који је написао:
“Postovane, koleginice i kolege,
Nas kolega Zlatko je bio potpuno u pravu kad je rekao “da je za Zalbu UVPS Vrhovnom kasacionom sudu protiv Narodne Skupstine, zbog nepostupanja po Narodnoj inicijativi, NADLEZAN Upravni sud”!
Od Vrhovnog kasacionog suda, na moj dostavljen Upit, dobio sam potvrdu da su Zalbu prosledili dana 28.08.2017. godine, Upravnom sudu na dalju nadleznost!
Ovo je dokaz da nas nepismeno rukovodstvo UVPS zestoko zamajava i obmanjuje po svim pitanjima!!! Jel treba i dalje da im verujemo???
Kolegi Zlatku od srca CESTITAM na poznavanju zakona i ostalih pravnih nauka! Njemu treba VEROVATI!!!”

Dobrivoje Stanojević