Zašto spajate plate i penzije?

http://www.danas.rs/citaoci/pisma.1144.html?news_id=356549&title=Za%c5%a1to+spajate+plate+i+penzije%3f

Piše: Mile Delić, 15. septembar 2017. 17:30

* Isplatilac penzije nije budžet nego Fond PIO i trebalo bi da se to svim političarima jasno kaže i da im se ponavlja sve dok ne shvate da ne smeju da se hvale da oni povećavaju penzije

Približava se jesen a sa njom, kao i do sada - stižu obećanja o opštem boljitku pa i o povećanju plata i penzija.
To je ono što me najviše brine i ljuti. Kako koji političar dođe pred kameru odmah obećava povećanje plata i penzija. Oni obećavaju i spajaju plate i penzije a izveštači i urednici takve izjave nekritički puštaju u javnost.

Plate i penzije ne pripadaju istoj kategoriji. Plata je naknada za rad i dobija se na kraju obračunskog perioda ako je poslodavac korektan i ako ima novaca. Mislim samo na plate koje se isplaćuju iz budžeta. Penzija je penzionerova imovina koju je svaki penzioner stvarao od početka radnog veka izdvajajući novac u Fond PIO. Kada se radni čovek penzioniše dođe vreme da mu Fond taj novac počne vraćati. Dakle, isplatilac penzije nije budžet nego Fond PIO i trebalo bi da se to svim političarima jasno kaže i da im se ponavlja sve dok ne shvate da ne smeju da se hvale da oni povećavaju penzije niti smeju da kukaju kako su penzioneri opterećenje za budžet. Da imaju imalo morala i patriotizma kojima se naveliko hvale radili bi na tome da Fond PIO postane stvarni vlasnik i korisnik ukupne imovine koju je stvorio a ne da pokušavaju da je privatizuju ( prodaju ) pod mutnim okolnostima čime se stvara mučan utisak i osnovana sumnja da u toj raboti imaju nečasno stečenu ličnu korist.

Političari, molim vas, obezbedite što veću platu vašim zaposlenima a penzionerima vratite oteto. Ako zaista imate vlast obezbedite da svi obveznici redovno uplaćuju doprinose u Fond PIO. Ako bude uslova za povećanje penzija neka nam to saopšti Fond PIO.

Autor je vojni penzioner