ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - СМЕНА МИНИСТРА ОДБРАНЕ

Преузето са http://www.vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1583-2017-09-28-09-02-32

Датум креирања: 28. септембар 2017.

Дана 28.09.2017.године Војни синдикат Србије обратио се Председнику Републике Србије отвореним писмом, следеће садржине.
Поштовани Председниче Републике,
Молимо Вас да као врховни командант Војске Србије пoдржите нашу иницијативу за сменом Александра Вулина и да Војску Србије заштитите од урушавања, злоупотреба и покушаја да се њена борбена моћ дезавуише и дезинтегрише.
Кап која је прелила чашу јесте покушај да се Закон о Војсци Србије који је донет у тајности и у нашем случају супротно члану 13. и члану 209. Закона о раду, без јавне расправе и знања војника стави на гласање у Народној Скупштини. Тај закон је неуставан, гази основна људска права и даје преширока овлашћења министру одбране, у једном делу чак већа од Ваших и овлашћења Председника Владе.
Поред тока као министар одбране Александар Вулин ништа није урадио ка решавању понижавајућег материјалног стања припадника Војске Србије, одбија да преговара и потпише Колективни уговор иако му је то законска обавеза, док бесомучно парадира у црној униформи, коју не познаје ни један војни пропис у боји која је примеренија неким суседним државама, чија је војска остављала крваве трагове злочина над српским народом у Другом светском рату.
И док он парадира, и урушава углед Војске Србије причама да путује у Канаду код тетке по паре, злоупотребама фондова за ратне ветеране, итд. војска нам гладује, са бушним чизмама и поцепаном униформом брани Копнену зону безбедности, дневно нам војску напусти шесторо људи због лоше материјалне ситуације, војници нам гину на аутопутевима због неисправних возила старих и преко 30 година, лечимо се као грађани другог реда у амбулантама где нема шприцева... Потпуно смо урушени и доведени на ивицу глади.
Поврх свега предлогом за измену закона у којима се предвиђа продаја војних фабрика странцима (крстили они то докапитализацијом или како год) највиталнијег дела српске привреде је чин раван велеиздаји земље. Тиме се омогућава да српско оружје несметано дође у руке терориста, као што је и недавно пронађено у рукама бораца ИСИС-а у Сирији. Са друге стране, зашто се овим потезом уништава најздравији сегмент српске привреде, који је врло битан како у мирнодопским тако и ратним условима као стратешка потпора Војсци Србије.
Много је тога што се може ставити на душу министра Вулина. Од непотизма, мобинга, каријеризма које спроводи својом политком у Војсци Србије, али и нечег што је најболније по нас часне војнике, подофице и официре- БРУКАЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ. Лагарије око служења војске, а да је притом дезертирао, тетке у Канади код које је био 23 пута по паре да би купио стан, ношење црне униформе, урушавају углед Војске Србије као институције којој је народ Србије највише веровао. Свет нам се смеје.
И зато покрените механизме да се спаси што се спасти може. Смена овог неспособног министра је ствар националног интереса.
И на крају, апелујемо на Вас, да сагледате чињенично стање и препознате да у Војсци Србије постоји много часних војника, ратника, сјајних организатора и поштених људи који би могли много боље да воде Министарство одбране и од којих нас неће бити срамота.

ВРАТИТЕ НАМ ДРЖАВУ

Преузето са http://www.vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1584-2017-09-28-10-30-33

Датум креирања: 28. септембар 2017.

Дана 7. октобра 2017. године, са почетком у 14 часова, испред зграде Председништва Републике Србије, улица Српских владара у Београду, одржаће се протест грађана Србије који ће организовати Војни синдикат Србије и Полицијски синдикат Србије. Протест подржавају удружења ратних ветерана Србије, Грађанске иницијативе и покрети, студенти, запослени у поштама, јавним комуналним предузећима, просветари, рудари, сељаци, радници...
Окупља нас борба за државом права, правде и демократских институција; заустављање приватизације јавних ресурса; социјална сигурност, бесплатно школство и бесплатно здравство и законом гарантована апсолутна слобода јавне речи.
Порука протеста је – Вратите нам државу.
Србија је постала талац у рукама оних којима је народ, исконски суверен државотворности, поверио вршење власти зарад користи грађана. Међутим, апсолутно сви носиоци власти су злоупотребили јавне функције зарад личне користи и користи њихове квазиелитистичке групације. За то време грађани су обесправљени, деморалисани, извршен је покушај социјалне, финансијске и духовне гетоизације. Нико нема право да обесмишљава постојање човека у Србији ма како се он звао.
5. октобар је пропуштен дан.
6. октобар је пропуштена деценија.
Не смемо пропустити 7. октобар јер он не припада само нама већ и нашој деци.