Немојте више да нам захваљујете и да нас браните!
(ПОВОДОМ ПОСЛЕДЊЕ ОДЛУКЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ)

Влада Србије, коју предводи председница Ана Брнабић, наставља већ устаљену вишегодишњу дискриминациону политику према пензионерима.
Поводом обележавања 100 дана рада Владе Србије, председница Владе Ана Брнабић званично је саопштила став Владе према пензионерима.

5%!!!

Удружење синдиката пензионера Србије, тим поводом изражава најоштрији протест, против настављања дискриминације, непоштовања стечених и људских права, пљачкања и довођења најстаријих грађана Србије у беду и сиромаштво.
Свим грађанима је познато да спровођењем "тешких реформи" чланови Владе и Скупштине нису себи смањили плате, нити друге принадлежности.
Спровођењем "тешких реформи" нису нам показали личним примером како треба да се штеди да би се спасила Србија.
У многим институцијама и јавним предузећима плате нису смањиване, или су прво повећане, па онда мало смањене, а затим опет повећане.
Ко је кажњен у Србији и коме је припала дужност да спасава фискалну стабилност?
Пензионери!
Најрањивија популација у Србији проглашена је кривом за лоше приватизације, за крађе у милијардама евра, за нерад Владе и њену неспособност да применом већ донетих закона, омогући нормалнији живот грађанима.
Пензионери су криви за деценијама уназад намерно урушавану привреду, правосуђе, здравство, школство, културу и друго.
И зато им је премијерка великодушно доделила помоћ од 5%. ТРАЈНО!
Хвала премијерки и целој Влади, али пензионерима не треба милостиња, нити помоћ. Ми смо наше пензије зарадили, тешким радом, а сада их губимо зато што ви на нама вежбате "тешке реформе".
Ред би био да "тешке реформе" вежбате прво на себи, па да онда на челу колоне поведете народ на спасилачку голготу.
Ви напред, ми за вама!
Овако, ми напред, ви за нама. То не иде. У тешким временима краљ се возио на воловским колима, али је делио судбину народа.
Ви не делите нашу судбину, ону коју сте нам ви скројили!
То што сте нам ви скројили - то у Србији важи само за нас - пензионере.
Због свега горе наведеног, пензионери захтевају да им се врати оно што им по Закону, по правди и Уставу припада.
Недопустиво је да се терет финансијске стабилизације Србије у највећем делу пребаци на пензионере. На оне који су градили и свој живот уградили у ову земљу. Тај терет мора бити правилно распоређен на све грађане, а нарочито на оне који су се највише обогатили у последњих двадесет година.
Влада Србије мора много шта да промени у свом досадашњем раду, ако жели да не буде у сукобу са пензионерима. Са 1.700.000 својих грађана. На првом месту мора да предложи Скупштини поништење Закона о привременом уређењу начина исплате пензија, и да пензије врати на ниво пре смањења. Да спроведе усклађивање пензија два пута годишње, за протекле три године, за све пензионере, а то је много више од поклоњених 5%. Да врати све одузете новце од новембра 2014. године, до данас, са законском затезном каматом, и да затим стварно поведе рачуна како тих 1.700.000 грађана, живи.
Нећемо овом приликом да помињемо и проблеме у здравству, недостатак доктора, лошу социјалну заштиту, помоћ старима, и много тога.

Због тога ће Удружење синдиката пензионера Србије и Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, у четвртак 26. октобра у 11 часова, на Тргу Николе Пашића, организовати Протест пензионера Србије.
Позивамо све пензионере, све грађане, наше синове и кћери и унуке да нам се придруже. Зато што наше пензије утичу и на квалитет њиховог живота и стандарда.

Извршни одбор УСПС

 

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Ул. Дечанска 14, Београд
Тел. 064 2354113, email: uspvls.beograd@gmail.com
Број 116/17
24.10.2017. године

Саопштење

Протест пензионера на трогодишњицу доношења закона о смањењу и престанку редовног усклађивања пензија.

Председништво Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, на електронској седници 22.10.2017. године је усвојило и јавности доставља следеће саопштење:

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије заједно са Удружењем Пензионера Србије, 26.10.2017. године, на годишњицу доношења неморалних и неуставних закона о смањењењу и престанку редовног усклађивања пензија организује протест пензионера, на Тргу Николе Пашића, са почетком у 11 сати.

Прошле су три године од доношења неуставних и неморалних закона о смањењу и прекиду редовног усклађивања пензија са порастом цена и трошкова живота.
Овим законима оштећени су сви пензионери за најмање 5 -10% и поред предизборне новчане помоћи и понижавајућих повећања пензија од 1,25%. Најављена новчана помоћ и повећање од 5% је само део онога што држава треба да нам да због повећања цена и трошкова живота.
Пензионери који имају пензије веће од 25 000 додатно су оштећени од 10-20%. Иако је Александар Вучић у предизборним кампањама обећавао да пензије неће дирати, привремени закони су донети и трају већ три године без намере власти да их поништи. Председник Србије се сваки дан хвали суфицитом у буџету али не говори да је остварен пљачком пензионера. Од пензиера се због неусклађивања и смањења пензија годишње отме преко 600 милиона евра. Где је потрошен тај новац. На такав начин власт прикрива неспособност и неспремност да озбиљно води државу. Све најављене рефореме у Србији почеле су и завршиле се смањивањем и неусклађивањем пензија док јавна и предузећа у реструктурирању неосновано троше све оно што је узето од пензионера. Експерти доказују да новца у Србији има довољно за све потребе али он због корупције и криминала одлази на другу страну.
Дискриминација Војних пензионера се наставља, поред смањења пензија од 2014. године просечно за око 17% , ванредно увећање за 11,06 од 1.1.2018. године није извршено у складу са одлукама Уставног суда Србије а оспорава нам се и право на увећање пензије по основу бенефицираног стажа, због чега су судови затрпани тужбама.
Само протестом можемо дозвати памети бахату власт и упознати јавност о нашем незадовољству и захтевима. Обавестите своје комшије и пријатеље, замените болесне и одсутне. Пензионери су изградили све ово што власт уништава и продаје. Ако се сами не изборимо за правду, нико то уместо нас неће урадити.
Један део пензионера сматра, да ће неко други, да ће удружења и странке да се изборе за наша права. Стање поштовања уставности и законитости у Србији је такво да без масовности у покретању судских поступака постоје мале шансе да пробудимо зауздано судство. Сваки оштећени мора тужити фонд ПИО.

Дођите на протест да заједно тражимо поништење неуставних и неморалних закона и да дамо помен МОРАЛУ У ПОЛИТИЦИ пред Народном скупштином Србије, ПРАВДИ пред Уставним судом Србије и ИСТИНИ пред РТС.

Јован Тамбурић, председник

Прилози:

- Позив на протест 26.10.2017. г.

- Е-информатор УСПС бр. 32

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (POZIV NA PROTEST 26.10.2017. G.pdf)POZIV NA PROTEST 26.10.2017. G.pdf 1023 kB
Download this file (USPS E-INFORMATOR BR 32.pdf)USPS E-INFORMATOR BR 32.pdf 2117 kB