Pismo Karle Kantone, generalne sekretarke FERPE – Evropske federacije penzionera i starijih osoba, predsednici Vlade Srbije gospođi Ani Brnabić

Karla Kantone, generalna sekretarka FERPE – Evropske federacije penzionera i starijih osoba čiji je punopravni član i Udruženje sindikata penzionera Srbije, poslala je otvoreno pismo Ani Brnabić, predsednici Vlade Srbije.

"Gospođo predsednice,
Saznali smo od naših kolega iz Srbije da ste od juna meseca ove godine predsednica Vlade Srbije.
Zadovoljstvo nam je da Vam čestitamo stupanje na ovu visoku funkciju koja će Vam omogućiti da, između ostalog, rešite probleme penzionera. Naime, naše kolege su nam rekle da poklanjate pažnju socijalnim pitanjima i položaju ranjivih grupa.
FERPA je reprezentativna sindikalna organizacija penzionera i starijih osoba na evropskom nivou. Ima preko deset miliona članova u 25 evropskih zemalja, a od septembra 2015. godine, Udruženje sindikata penzionera Srbije naš je punopravni član.
USPS dakle učestvuje u našim aktivnostima, a mi podržavamo aktivnosti i zahteve ovog udruženja koji su ujedno i naši.
Znamo da se ekonomska i društvena situacija penzionera i starijih osoba pogoršava, posebno nakon smanjenja penzija. Stoga smo slobodni da u ime solidarnosti i pravde predložimo preduzimanje mera koje zahtevaju naši članovi. Tako, na primer, oni žele ukidanje privremenog zakona kojim su smanjene penzije u Srbiji i punu nadoknadu izgubljenog iznosa.
Hitno pitanje koje se stoga postavlja jeste: kada i kako će to biti učinjeno?
U očekivanju brzih i povoljnih odgovora na postavljena pitanja, molimo Vas, gospođo predsednice, da primite izraze našeg posebnog uvažavanja."

Karla Kantone, generalna sekretarka FERPE

Pismo na francuskom jeziku možete pročitati i na sajtu FERPA ( www.ferpa.online )

Koliko su penzioneri platili fiskalnu konsolidaciju?

"Kada saberemo dva oštećujuća faktora: uzeti novac po osnovu smanjenja i nedobijeni novac po osnovu usklađivanja penzija, i od toga oduzmemo pomoć iz novembra 2016, dolazimo do konačne brojke od 74,58 milijardi dinara, odnosno 612,4 miliona evra. Toliko je penzionere koštala fiskalna konsolidacija."

Radmilo Marković za Istinomer. Kompletan clanak procitajte u prilogu.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Koliko su penzioneri platili konsolidaciju.doc)Koliko su penzioneri platili konsolidaciju.doc 35 kB
Download this file (Pismo - FERPA.pdf)Pismo - FERPA.pdf 137 kB