Protest penzionera privremeno zatvorio Takovsku ulicu

http://www.blic.rs/vesti/beograd/protest-penzionera-privremeno-zatvorio-takovsku-ulicu/hyxhhcr

M.A. , M. Ro. , | 26. 10. 2017 - 12:30h

Par stotina penzionera okupilo se danas u centru Beograda kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog visine penzija.

Sa transparentima u rukama i porukama "Lažete i manipulišete penzionerima", "Prestanite da lažete", "Pljačkate bolesne i siromašne" penzioneri su se prošetali do zgrade RTS u Takovskoj ulici.

- Nezadovoljna sam zbog visine penzije. Otišla sam kao medicinska sestra, a sada ne mogu lekove da kupim. Pored privremenog smanjenja dobila sam i trajno - kaže Slavica Stanković, medicinska sestra u penziji.

Njima su se pridružili Boško Obradović iz Dveri i Radoslav Milojčić Kena iz DS.
Okupljeni su privremeno zatvorili Takovsku ulicu, te automobili nisu mogli da prolaze, ali pošto je protest završen oko 12.30 časova, saobraćaj sada teče normalno.

Početak protesta penzionera pogledajte na:

Protest penzionera: Dovedeni smo na ivicu egzistencije
Objavljeno: 26.10.2017

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica organizovali su danas u Beogradu protest kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, "nemoralnih i neustavnih" zakona koji su najstarije doveli na ivicu egzistencije.
Učesnici protesta okupili su se kod Doma Narodne skupštine, a išli su i do Ustavnog suda i zgrade Radio-televizije Srbije.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović rekao je agenciji Beta da su „svima dali određene zadatke“.
„Od Skupštine Srbije zahtevamo da poništi sramne zakone kojima su nam smanjili penzije, od Ustavnog suda da donese svoje stavove o našoj inicijativi da ispita ustavnost spornih zakona i da nas ne koči u proceduri odlaska u Strazbur, jer pravne institucije Srbije ne daju rešenja za naše probleme“, naveo je Radović.
On je dodao da su time održali "pomen moralu, pravdi i istini" - vrednostima koje su nestale u Srbiji.
Kako je naveo, pokrenuta je inicijativa da penzioneri pojedinačno traže rešenja od PIO fonda kako bi se žalili Upravnom i Ustavnom sudu da bi se utvrdio koliko kome država duguje.
Radović je rekao da su od RTS tražili da "informišu istinito građane" jer je to „servis koji građani plaćaju“.

Izvor: Beta

Protest penzionera: Tužiti državu i pred sudom u Strazburu

http://rs.n1info.com/a337708/Vesti/Vesti/Protest-penzionera-na-Trgu-Nikole-Pasica.html

Autor teksta: Jelena Zorić

Udruženja sindikata penzionera Srbije i vojnih penzionera održala su protest na Trgu Nikole Pašića tražeći da im se najpre vrate penzije kakve su bile pre tri godine, a potom da im država obezbedi obećana povećanja.

Tokom protesta pozvani su svi penzioneri u Srbiji da zbog smanjenja penzija od pre tri godine tuže državu pred Ustavnim sudom Srbije, ali i međunarodnim sudom u Strazburu.

Kako izveštava reporterka N1, oni traže da im se oduzeti delovi penzija vrate sa kamatom.

Kažu da je smanjenjem penzija isplata umanjena od jedan do 25 odsto za 743.000 penzionera.

"Ako neko vidi Tomu Nikolića neka mu slobodno kaže da ne ide u penziju jer će mu penzija biti umanjena po zakonu koji je upravo on potpisao", rekao je vojni penzioner Mile Delić.

Penzionerka Slobodanka Marković je rekla da je za 38 meseci, koliko je proteklo od smanjenja penzija, "država Srbija uzela milijardu i 710 miliona evra".

Posle protesta na Trgu Nikole Pašića okupljeni su krenuli u protestnu šetnju i zaustavili se ispred Skupštine Srbije gde su simbolično održali pomen moralu u politici.

Zatim su, pred Ustavnim sudom i Radio televizijom Srbije, održali simbolične pomene pravdi i istini.

Izvor: N1