Јавно обраћање и питања председнику Србије господину Александру Вучићу
(Арсеније Станковић, пуковник у пензији)

Господине председниче Србије, на основу које међународне повеље о људским правима, које одреднице Устава Србије и којег закона сте предложили Скупштини Републике Србије, као први министар Владе Републике Србије да се донесе Закон којим се једној групи грађана, пензионерима Србије који имају пензије веће од 25. 000 динара, трајно одузима део стечене имовина и тиме учинили кривично дело дискриминације грађана? Подразумева се да се питање односи на суштину а не на форму, јер је она јасна из преамбуле Закона.
Након вашег интервјуа са госпођом Бранкицом Станковић, постала је провидна и јасна ваша намера да повећањем пензија пензионерима који су имали до 25000 динара и онима нешто преко тог износа и реално повећавате пензије, али не из масе новца из државне касе већ од новца који узимате "богатим пензионерима".
Ви сте у интервјуу изнели делимичну истину признањем да некима неће бити повећане пензије на износ пре доношења дискриминаторског закона али да већини хоће. То је тачно али је жалосно што је тако. Ви сте јавно признали да подржавате и заговарате дискриминацију грађана.
Оно што нисте рекли јесте да сте веома пажљиво одредили границу износа пензија који нећете опорезовати, и израчунали да од износа који одузимате мени и пензионерима који имају "високе" пензије, обезбеђујете себи бирачко тело докле год смо ми који имамо такве пензије живи.
Конкретно, од дела пензије који одузимате мени, финансирате повећање за преко двадесет пензионера који имају око 25000 динара (рачунајући досадашњи раст пензија)! Сами сте рекли колико хиљада има нас "богатих" пензионера и стално понављате ту политикантску флоскулу о "богатим" пензионерима и тиме чините кривично дело изазивања социјалне нетрпељивости грађана с циљем обезбеђивања сигурног бирачког тела. Створили сте нестабилне односе у друштву, јер "сиромашни" пензионери брзо препознају у вашој политици начин да уз два прста и заокруживањем Вашег имена на изборним листићима дођу до новца који нису стекли својим радом, што у пракси већ има негативне поделе и отворено навијање бирачког тела тако створеног, да се нама још одузме а њима да! Чињеница да Вама није присутно да се дешавају тензије међу грађанима или Вас оне не интересују, не ослобађа Вас одговорности због могућих последица!?
Да ли мислите да су у Фонду ПИО необразовани људи који на листићу штампају напомену колики је стварни износ пензије и колико се умањује због примене Закона? Не господине Вучићу! Ради се о свесној напомени да се нагласи противзаконитост неуставно донетог Закона, као ограда за чињење кривичног дела.
Дали сте и изјаву која не приличи председнику Србије! Устврдили сте да чињеница да тражимо враћање пензија на стање пре доношења Закона, значи да тражимо смањење пензија за све ? Да не поштујем институцију председника Србије ја бих вам свашта написао. Овако, рећи ћу Вам да је то веома опасна и провидна манипулација логиком. Не тражимо ми да смањујете пензије никоме. Али немојте више да узимате нама који имамо. Међутим, ако бисте вратили мени пензију на ниво пре доношења дискриминаторског Закона, Влада не би имала пара за провидну манипулацију са повећањем пензија јер нема новца из реалних извора.
Ви и Влада у којој сте били премијер, ничим нисте учествовали у стварању моје пензије. Ја сам је зарадио у складу са законима држава које су гарантовале такву пензију. И сада сте се појавили Ви и ваша Влада и дали себи за право да се ставите изнад државе? А хоћете да отворите поглавља 23. и 24? Како то мислите да Европа прогута чињеницу очигледне дискриминације и октроисање дела грађанских права без судске пресуде?
О каквој то демократији говорите. Знате ли шта значе принципи уставности и законитости у модерној демократској држави. Знате ли шта значе независност законодавне, судске и извршне власти?
Ви можете да се ставите изнад прва свих чланова Ваше странке, и то с правом јер су вас они бирали, али изнад закона државе и грађана који су остварили своја права у складу са законима тих држава , немате право. А као председник Србије у обавези сте да заступате интересе свих грађана Србије. А Ви сте јавно саопштили да ћете да заступате интересе сиромашних пензионера? А шта је са мојим интересима? И немате ви шта и кога да заступате и браните. Ви имате обавезу да "штитите" све грађане Србије у складу са Уставом и законима а не у складу са тренутном политичком вољом, јер Уставни суд није оценио уставност донетог Закона. Тешко да бисте се одбранили од овакве изјаве у било ком судском поступку?
Јер, ако владајућа већина настави са оваквом праксом, а у интервјуу сте најавили да имате такве намере, онда ће на ред доћи сва покретна и непокретна имовина "богатих" грађана. А искључиви критеријум за доношење закона којима се операционализује ваша воља у пракси, биће критеријум политичке манипулације ради доживотног опстанка не власти.
Не чини ли Вам се да се свет сусретао са таквом идеологијом и куда је она водила?

С поштовањем,
Арсеније Станковић, пуковник у пензији

Ironicni komentar Rajka Krajisnika:

Uvek pratim pisanja gospodina PUKOVNIKA Stankovića, ima svoj blog itd.
Interesantno je da se u pripremi gornjeg teksta gospodin PUKOVNIK nije setio jednog praktičnog i krajnje humanog rešenja za ovu “bezobzirnu” sirotinju od 400.000 duša koja mesečno skida Fondu PIO u proseku 13.000 RSD na račun “onih koji su radili i zaradili” tako visoke iznose penzija kao što su visoki vojni dužnosnici, naročito oni “natrpani” u opadajućem nizu prema visini penzije. Ako uzmemo da je visoka penzija ona preko 55.000 onda ovakvih faca koje su “sagorele u radu” ima oko 40.000 duša.
Rešenje bi bilo sledeće: Sve ove sirotane, koji “deru kožu bogatima” treba pravno staviti u poslovnu nesposobnost i klasični lični stečaj. Naravno svima bi im trebalo odrediti tutora (bilo bi dovoljno pametnih ljudi ovih sa visokim “zarađenim” penzijama - po definiciji pametni?). Rešenje bi bilo da se ovim sirotanima zaustavi isplata penzija i da se pod kontrolom tutora stave na kazan koji bi se svakodnevno pojavljivao na velikim raskrščima ulica, u parkovima itd. Naravno ovaj sretni korisnik ipak ne bi mogao zloupotrebiti milost države i dva puta primiti kutlaču. Istom bi se na ruci stavljala crta da je dobio sledovanje. Svetski standard za održanje golog života je 1$ dnevno, mogli bi dobiti 1 Euro dnevno, ne bi se "bogati”, sada opljačkani od tih siromašnih, bunili. Ova sirotinja sada vuče 5.200.000.000 RSD mesečno, a kazan bi koštao ukupno 1.440.000.000 RSD mesečno. Na ovaj način bi se sprečilo nepotrebno rasipanje novca u iznosu od 5.200.000.000 - 1.440.000.000 = 3.760.000.000 svakog mesca, a sirotani bi se garantovano održavali u životu.
Ako bi se ova ušteđena cifra raspodelila na oko 40.000 onih “koji su zaslužili penzije” svakome bi se momentalno penzija mogla povečati za 94.000 RSD.
Ipak treba imati bar minimum razumevanja da se predsednik vlade, ministri i predsednik države ne mogu uvek u razmišljanjima dokopati optimalnog rešenja. Zašto im gospodin PUKOVNIK Stanković nije predlog elaborirao konkretnim proračunom? Verujem da bi sve koji odlučuju taj predlog fascinirao, zastideli bi se svojih intelektualnih i etičkih ograničenja u upravljanju državnim poslovima, a što je MOŽDA I NAJBITNIJE dobili bi podršku ovih “zaslužnih faca” koje bi ljubile glasački listić, sokolile sirotinju koja dolazi pred biračke kutije da “slobodno glasaju za reprizu”, jer bolja vlast na svetu ne postoji. Prestala bi svka polemika o nakaradnom Zakonu ..... kojim su smanjene penzije, na isti bi se zaboravilo.

Komentar:

Ironija je uvek bila mocno sredstvo - oruzje, pa tako i ova Rajkova. Pogadja "bogate" penzionere, ali i "siromasne" penzionere. Licno mislim da bi najvise trebala pogoditi tvorce nakaradnog zakona, koji je predmet Arsenijevog obracanja i pitanja predsedniku Srbije i Rajkovog ironicnog komentara.

Da podsetim: Иронија (грч. εἰρωνεία, eironeia — лажно игнорисање) је језички израз и стилска фигура којој је право значење речи: Фино (прикривено) исмевање при ком се говори обратно од онога што би требало рећи (нпр. „мудра глава“, а говори се о глупаку); подсмех, поруга уопште.