PREDIZBORNI TRAKTAT

Autor: Radisav Ristić

Preuzeto sa http://www.vidovdan.org/2017/11/13/radisav-ristic-predizborni-traktat/

Mada još uvek nisu raspisani beogradski izbori, eventualno i parlamentarni, u predizbornu kampanju su se gromoglasno uključile brojne opozicione i pozicione stranke, pokreti i partije. Naravno, nisu izostali ni mediji, i štampani i elektronski, čije su stranice i programe nedeljama, često I mesecima, ispunjavali predizborni sadržaji. Pored nepoznanice o terminu održavanja predstojećih izbora, u kampanju su se, osim uobičajenih stranačkih aktivista i političkih analitičara, uključili gotovo svi opozicioni i pozicioni prvaci. I kako to obično biva, pljušte obećanja - počev od navodno obavezne lustracije političkih ptotivnika, do trenutnog ukidanja proskribovanog Zakona o privremenom načinu isplate plata i penzija. Ne izostaju čak i obećanja pojedinih opozicionih čelnika po kojima će, ako dođu na vlast, nadoknaditi penzionerima do poslednje pare - sve što im je oduzeto primenom navedenog zakona.
I pored očiglednosti da pohod većine opozicionih stranaka na Beograd neodoljivo podseća na Hašekovog “Dobrog vojnika Švejka”, nikako se ne smeju potceniti njihove objektivne šanse da se domognu fotelja u zgradi na Andrićevom vencu. A da nisu bez ikakvih šansi, potvrdio je ovih dana i predsednik Aleksandar Vučić koji, pored ostalog reče: “Svestan sam da smo vrlo blizu poraza na gradskim izborima u Beogradu”. Mada nije šire elaborirao navedenu izjavu, greše pojedini članovi i simpatizeri naprednjaka koji tu izjavu tumače kao ironičnu šalu izrečenu na račun opozicionih stranaka. A da u mišljenju predsednika Vučića nije bilo nikakve ironije, čemu on inače nije sklon tokom obraćanja javnosti, potvrđuju i neke činjenice koje je nemoguće negirati. Veliki deo penzionerske populacija, na primer, kojoj je nezakonito ukinut deo mesečnih primanja, obuhvata značajnu brojku u zvaničnim biračkim spiskovima.
Mnogi penzioneri, obuhvaćeni umanjenjen, čime im je naneta znatna materijalna, šteta sa ogorčenjem komentarišu da od ukidanja omraženog zakona neće biti ništa. To, pored ostalog, potkrepljuju činjenicom da “omraženi zakon” – što se često čuje na njihovim javnim protestima, uopšte nije oročen i što će najavljeno povečanje penzija od januara 2018, biti daleko, daleko, manje od, kako navode, sume koja im je obustavljena “otvorenom pljačkom”. Suočavanje sa tom neopozivom činjenicom, ističu penzionerska udruženja i organizacije, veoma je ozbiljno upozorenje čelnicima aktuelne vlasti koji su, bez dovoljno ubedljivih objašnjenja i argumenata, doneli odluku o vremenski nesagledivom trajanju zakona o kome je reč i koji prećutno prelaze preko odgovora na pitanje o eventualnoj nadoknadi oduzetog.
Saznanje da se u nedogled odlaže ukidanje zakona o kome je reč, izuzetna je šansa za opoziciju u verbalnom nadmetanju sa predstavnicima vladajuće koalicije i, što posebno i više puta valja naglasiti, uticaja na deo biračkog tela. Jer, nema sumnje da će opoziciji ići u prilog izjave mnogih penzionera – bivših glasača i simpatizera vladajućih stranaka, da će odustati ovog puta od izlaska na izbore, ali i da će, takođe nezanemarljiv broj, zaokružiti broj ispred imena nekog od opozicionih kandidata.
O mogućoj apstinenciji bivših “sigurnih” glasača, vesti pristižu i iz Evropske federacija penzionera i starijih lica. Još pre dve i po godine, naime, iz te organizacije navode “da se očekuje da će Vlada Srbije da vrati penzije na prethodni nivo najbrže što je moguće”, dodajući uz to da je ta Federacija veoma pogođena “situacijom u kojoj se našao veliki broj penzionera kao i njihovih porodica u Srbiji zbog neočekivanog smanjenja penzija”. To upozorenje Evropske federacije penzionera koje je 14. aprila 2015. preneo Tanjug nije, nažalost, naišlo na odjek u srpskim medijima, a još manje među donosioce, kako se često ističe, “nezakonitog i neustavnog” zakona.
Nedavno se pismom Vladi Srbije, odnosno na ličnost premijerke Ane Brnabić, obratila gospođa Karla Kantone, generalna sekretarica Evropske federacije za penzionere i starijih lica. U tom pismu, pored ostalog, doslovce stoji da srpski penzioneri “žele ukidanje privremenog zakona kojim su smanjene penzije u Srbiji i punu nadoknadu svote koju su time izgubili”. Uz to, u pismu se postavlja pitanje: “Kada će se, i kako, realizovati opravdani zahtevi brojne srpske penzionerske populacije”. Iako je tekst tog pisma, kao i prethodnog, ignorisan od medija i nadležnih ličnosti i organa aktuelne vlasti, on je, ipak, zahvaljujući pojedinim sajtovima i društvenim mrežama, dopro do dobrog dela penzionera u Srbiji. Obelodanjem je, takođe, i na javnom protestu penzionera u Beogradu, održanom 26. oktobra ove godine.
Sve to nisu jedini razlozi zbog kojih predsednik Vučić i drugi realni političari iz redova naprednjaka, opravdano strepe od mogućnosti gubljenja vlasti u Beogradu. Jer osim navedenih problema neophodno je ukazati i na nedopustiv odnos predsednice Skupštine Srbije koja ignoriše blizu 34.000 valjanih potpisa građana Srbije da na jednoj od skupštinskih rasprava na dnevni red stavi njihov zahtev. Nikako nije uputna i ignorizacija, malobrojnih i posustalih, protesta u vezi sa Beogradom na vodi i rušenjem straćara u Sava mali. Sve to, u većoj ili manjoj meri, može da utiče na deo biračkog tela i izborne rezultate. Sve u svemu, izvesno je da će neizvesnost trajati sve do zatvaranja biračkih mesta.

Radisav RISTIĆ

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (PREDIZBORNI TRAKTAT - Radisav Ristic.doc)PREDIZBORNI TRAKTAT - Radisav Ristic.doc 20 kB