ZAŠTO RF PIO KRIJE PODATKE ZA 11.500 VOJNIH PENZIONERA KOJIMA DUGUJE PARE

Svi znamo za stanje dugovanja RF PIO prema 11.500 penzionera ili njihovih zakonitih naslednika po osnovu usklađivanja penzija od 2004. do 2007. g. (tzv. mali dug) koje nije isplaćeno nikom ko to nije preko tužbe tražio i naplatio. Mnoge kolege su zvanično tražili podatke o tim licima i nisu dobile traženi odgovor.

Kolega Božidar Todorović je te podatke tražio od MO i od RF PIO više puta, nije ih dobio, a sve zahteve i odgovore sam objavio na sajtu.
Pošto je smatrao da je odgovorno lice u RF PIO prekršilo Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja (proceduralni razlozi) dostavio je Prekršajnom sudu u Beogradu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica u RF PIO. Dobio je potvrdu da je prekršajni sud primio taj zahtev i za dalje videćemo šta će biti.

Ponovo je 06. novembra mejlom dostavio modifikovani zahtev RF PIO i dana 15.11.2017 godine je poštom dobio odgovor koji objavljujem sa njegovim zahtevom. Opet su mu odgovorili da ima oko 11.500 takvih lica i da je nominalni dug u ukupnom iznosu od 1.195.661.968,09 dinara. Odgovorili su da nemaju podatak po mestima stanovanja, što smatra kao laž jer na našim penzionim izveštajima pored imena i prezimena stoji natpis DIREKCIJA REPUBLIČKOG (ILI POKRAJINSKOG) FONDA - VOJNA LICA.
Misli da se ovde radi o čistom izbegavanju da se taj dug isplati jer se radi o velikim iznosima, te čekaju apsolutno zastarevanje. Taj dug izgleda ovako:
Nominalni iznos duga ......................... 195.661.968 dinara
Zatezna kamata ............................... 1.803.250.590 dinara
U K U P N O ........................................... 3.251.912.558 dinara

Po izveštaju RF PIO u avgustu 2017. g. je isplaćeno za penzije 40.845.307.741 dinara, dakle "mali dug" iznosi 7,96 % mesečne isplate za sve penzionere u R. Srbiji.
Prosečno svakom pojedincu RF PIO po osnovu duga i kamata treba da isplati 260.775 dinara ili 2.173 evra.
U objavljenom dokumentu su prikazani i iznosi sudskih i advokatskih troškova (po Božidarovoj proceni).
Žalbu Povereniku neće izjavljivati jer je to bespredmetno, čak eventualno da ih on prisili da mu daju tražene podatke, ti podaci gube smisao jer nastupa apsolutna zastarelost duga krajem novembra.
Jedino će ponovo dostaviti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prikrivanja podataka sa obrazloženjem šta stoji na penzionim izveštajima vojnih penzionera - KVP.

Kolegi Božidaru se zahvaljujem na dokumentu za objavljivanje.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Zahtev RF PIO i Odgovor - Novembar.pdf)Zahtev RF PIO i Odgovor - Novembar.pdf 310 kB