НАСТАВАК НЕУСТАВНОГ СУЂЕЊА ПРЕДСЕДНИКУ ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ

Preuzeto sa http://www.vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1607-2017-11-21-11-51-46

Датум креирања: 21. новембар 2017.

Позивамо јавност којој је у интересу поштовање грађанских права и слобода, да присуствује наставку суђења Новици Антићу, председнику Војног синдиката Србије, у процесу пред Војнодисциплинским судом у Нишу, Трг Краља Александра бр 2, у четвртак 23. новембра 2017. године са почетком у 10 часова.

Антић се терети за наводну повреду „начела непристрасности и заступања политичких уверења“, које је као законски заступник репрезентативног синдиката износио у говорима на протестним скуповима припадника Војске Србије. Реч је о најгрубљем кршењу Уставом загарантованих људских права, као и кршењу права на слободу говора од стране неуставног Војнодисциплинског суда.

Овим поступком Србија се враћа у „вунена времена“ када је књижевник Гојко Ђого 1981. године, осуђен због истоимене књиге на две године затвора по злогласном члану 133. „вербални деликт“, зато што је „вређао лик и дело Јосипа Броза“. Посебно ако се има у виду да је Уставни суд дао мишљење да Војнодисциплински суд, просто речено и није Суд већ орган управе, те самим тим нема права да суди и пресуђује неком ван војне службе нарочито не "у име народа".

Данас, у Србији, поново „вербални деликт“ куца на врата демократије, гушећи основне принципе синдикализма и људских права гарантованим међународним конвенцијама. И то пред самозваним неуставним судовима, накарадним поступцима и најгрубљом злоупотребом институција.

Попут инквизиције, председавајући Војнодисциплинског суда, више него пристрасно, показао је намеру да унапред осуди и пресуди Антићу, само због једне чињенице што је као синдикални лидер бранио интересе и достојанство припадника Војске Србије и чињенично указивао на кршење Устава и закона и злоупотребе у систему одбране. То је преседан који може имати кобне последице по основна цивилизацијска достигнућа демократије, незабележен у новијој историји правосуђа како код нас, тако и у земљама Европске уније чији вредностима Србија наводно тежи.

За народ и отаџбину
Војни синдикат Србије