UDRUŽENJE VOJNIH PENZIONERA SRBIJE je kamen obešen o vratu vojnih penzionera
(Dragoslav Ivanović odgovara UVPS)

Udruženje vojnih penzionera Srbije (UVPS) je institucija stvorena od strane Ministarstva odbrane, da vojne penzionere drži pod kontrolom. Da nisu pod državnom kapom, ne bi postojali ni dva dana. UVPS postoji na nezakoniti način i počiva na pljački vojnih penzionera. Pljačku ne sprovodi sam UVPS, već državne institucije kojim ono treba kao nekakv reperezen vojnih penzionera.
UVPS je nastao u predhodnoj državi kada je Vojska bila u državnoj partiji i članarinu su im uzimali direkno od plate. Tada su vojna lica koja su penzionisana, automatski prevodili u UVPS, a članarinu im uzimali direkno od penzije.
To tako rade i danas i vojni penzioner da bi se oslobodio ovakve pljačke teba da “rodi Mečku“. Veliki broj vojnih penzionera, a pogotovo korisnika vojnih penzija i ne zna da postoji UVPS, a članarinu mu automatski uzimaju.
Najubedljiviji dokaz za takvo tvrđenje je da 11.500 vojnih penzionera ili korisnika vojnih penzija nije naplatilo dug za manje isplaćeni iznos penzije za period 01.08.2004. godine do 30.11.2007. godine. Oni imaju Rešenja da im država duguje taj novac. Imaju i reprezentativno udruženje (UVPS), koje se “brine” o svojim članovima. UVPS koji “gine” za ostvarivanje prava svojih članova.
Već sam rekao da UVPS ne bi postojao ni dva dana da ga Ministarstvo odbrane i Minisatrstvo rada ne drža na veštačkom disanju uz pomoć novca koji Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO), pljačkom otima od vojnih penzionera i korisnika vojnih penzija i odrzava u život UVPS. (Prilog broj 5.)
Tako RF PIO svakog meseca UVPS-u pribere dva i po milona dinara, koje oni troše, kako samo oni znaju. Ja znam da skoro svake nedelje u nekoj opštinskoj organizaciji proslavljaju godišnjicu postojanja uz obavezan banket i dnevnice za goste iz Beograda.
Ako UVPS bude od sutra pribirao članarinu, neposredno, preko opštinskih odbora a bude imao članova više od hiljadu i ja ću ga priznati da je reprezentativan. Međutim, pljačkom, u službi državi nije problem biti reprezentativan.

Da vojni penzioneri i korisnici vojnih penzija imaju neku korist od UVPS, ja ne znam. Da imaju, ne tako male štete, ja znam i o njima ću da napišem:

1.- Početkom 2008. godine, vojnim penzionerima nisu dali uvećanje penzije, po osnovu drugog redovnog usklađivanje penzija za 2007. godinu. U isto vreme trebali su da vanredno usklade penzije za 11,06 % kao i svima ostalim penzionerima. UVPS je mudro ćutalo 2008. i 2009. godine.

2.- Kada sam ja 2009. godine, presudom Drugog opštinskog suda u Beogradu dobio 11,06 % za period od marta 2009. godine, predsednik UVPS gospodin Draganjac je rekao da je to pamflet. Pukovnik u penziji Milovan Vulikić sa advokatom Miloradom Vukosavom pokrenuli lavinu podnošenja tužbi za ostvarivanje prava na vanredno usklađivanje penzija vojnim penzionerima u iznosu od 11,06 % od 01.januara 2008. godine. UVPS je doneo akt broj 226 od 04.11.2009. godine, (Prilog broj 1.), da vojni penzioneri nemaju pravo na vanredno usklađivanje penzija od 11,06 %.

3.- Kada smo prešli u sastav Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO), a nisu nam preveli Rešenja o penzionisanju, tako da nam isplaćuju penzije bez Rešenja, a to rade i danas. UVPS je odmah stao na suprotnoj stani penzionera i rekao da ne treba da nam uređuju zakoniti način isplate penzija, tj. mogu da nas plajčkaju kako hoće i koliko hoće. (Prilog broj 2.)

4.- Nalagodavci nisu bili zadovoljni kako radi UVPS. Naredili su UVPS-u da od Fonda SOVO traži Odluku o vanrednom povećanju penzija vojnim penzionerima. Tako su se generali u penziji Draganjac i Veljko Todorović dogovorili i doneli Odluku kojom kažu da vanredno povećanje penzije vojnim penzionerima u iznosu od 11,06 % ne sleduje. (Prilog broj 3.)

5.- Još početkom 2008. godine, UVPS je zagovaralo da vojni penzioneri ne mogu da dobiju u isto vreme drugo redovno usklađivanje penzija za 2007. godinu i vanredno usklađivanje penzija u iznosu od 11,06 % od 01.januara 2008. godine. Tvorac te teze je poznati pravnik Obrenčević, zamenik Draganjcu. To je bio osnov po kome su zasnivane parnične presude, a to su prihvatili i advokati pod parolom daj šta daš, pa su isplatu duga vojnim penzionerima obračunavali na vrednost boda od 9,02 dinara, umesto na vrednost boda 9,40 dinara. Postoji akt UVPS ali ga ja sada nisam mogao da nađem, gde Draganjac od Ministra odbrane Šutanovca traži da nam se da jedno povećanje penzije. Ili 4,21 % a to je drugo redovno usklađivanje penzija za 2007. godinu ili 11,06 % vanredno usklađivanje penzije za 2008. godinu kako je usklađeno svim penzionerima Srbije.

6.- UVPS je tajno, bez znanja ne samo članstva, članstvo u načelu ništa i nezana o radu Udruženja, nego i javnosti, sa Ministarstvom za rad i RF PIO napravilo dogovor oko pljačke vojnih penzionera po osnovu ostvarivanja prava na vanredno usklađivanje penzija u iznosu od 11,06 % od 01. januara 2008. godine. Ja sam dobio sva dokumenta od Vlade RS, gde je učešće UVPS bio glavni oslonac Vladi za pljačku vojnih penzionera. Kada je ministar Vulin sa Draganom Kalinović u Domu Vojske objavio Zaključak Vlade kojim se ozakonjuje pljačka vojnih penzionera predsednik UVPS gospodin Draganjac je imao osmeh na licu od uva do uva i zahvaljivao se na takvom postupku prema vojnim penzionerima. Jako ih je uplašio jedan hrabar pojedinac – Matić Miroslav koji je vikao “Uaaaa”. Čitav bataljon bezbednjaka su angažovali da otkriju da li Matić ima i koliku podršku. Na žalost ostao je usamljen, a vojni penzioneri opljačkani.

7.- Ponovo aktuelna vlast nije zadovoljna radom UVPS. Dobili su zadatak da to što možda ne može da uradi Zaključak Vlade da vojnim penzionerima (svim penzionisanim do kraja 2007. godine) trajno umanji penzije za 4,21 % (to je ono što nam nisu dali svih 11,06 %, već samo 6,57 %, uradi UVPS. Na nezakoniti način poslatu prestavku Draganjca, Sud u Strazburu je odbacio kao neprihvatljivu. (Prilog broj 4.). Onda je gospodin Draganjac preko plaćene mašinerije UVPS-a udario u talabase da je slučaj 4,21 %, rešena svar i da nema potreba da se vojni penzioneri izlažu troškovima i da tuže za to, jer je Sud pravde u Strazburu rekao da nas to ne sleduje. Lagali su vojne penzionere svih ovih petnaset godina, mislim da toliko vlada Draganjac, ali ovakvu laž do sada nisu bili izrekli. E to je taj kamen koga vojni penzioneri vuku obešenog o vrata, ali ne znaju kako da ga se otarase. Valjda će jedno shvatiti šta je istina a šta je laž.

8.- Prošle godine, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica na čelu sa Jovanom Tamburićem u saradnji sa Udruženjem sindikata penzionera Srbije dogovarali su se da zajedno pokrenu peticiju za poništenje Zakona o privremenom načinu isplate penzija. Smatrali smo da bi bilo poželjno da se toj akciji priključi i UVPS. UVPS je normalno konsultovao zvanične organe i zloupotrebio naš poziv na štetu svih penzionera Srbije. Plaćena mašinerija UVPS-a je dva-tri meseca kao bajagi prikupljala nekakve potpise za peticiju i istu zatim predala. A zatim, stručna služba Narodne Skupštine Republike Srbije, odbacila im je podnetu peticiju kao nezakonsku jer prikupljanje potpisa traje samo sedam dana na overene obrasce Skupštine. To je sve dobro znao Draganjac i Obrenčević, ali njihov način manipulacije sa neobaveštenim vojnim penzionerima prevršio je svaku meru.

9.- Posle svakog održanog protesta vojnih penzionera Predsednik UVPS, gospodin Draganjac, ide kod nadležnih da se pravda da on i njegovi članovi nisu bili na protestu. Ali nije ni to dovoljno. Oni mu naređeuju da se pismeno oglasi i sredstvima javnog informisanja i da se ogradi od USPVLS koji je do sada organizovao ni manje ni više petnaest protesta.

10.- Sada pronose glasove da niko neće da se kandiduje za Predsednika UVPS, pa će morati da menjaju Statut i da stave da Draganjac ostane i da vlada i sledeći četvrti mandat. Ako može Angela Merkel, pa zašto ne može i Draganjac. Ovo je samo 5 % nedela koja je UVPS sproveo, ali i dalje sprovodi prema vojnim penzionerima, koji su prema Draganjcu nemoćni i koprcaju se ko ribe na suvom.

Beograd, 23.11.2017. g.

Vojni penzioner
Dragoslav Ivanović
064 47 49 037