Neke informacija sa danasnjeg informisanja vojnih penzionera u organizaciji UPPS na Novom Beogradu

Дана 11. децембра 2017. године Удружење пензионисаних подофицира Србије (УППС) организовало је информисање војних пензионера у вези са начином остваривања права из пензионог осигурања. Место: Општина Нови Београд, сала 1. Време : 11.00 – 13.00 часова.
Улаз је био слободан за све војне пензионере и заинтересоване грађане. Информисање је вршио адвокат Предраг Стојковић.
Информације са овог информисања преносим онако како су исто доживели и описали колеге Илија Овука и Драгослав Ивановић.

Илија Овука:
Slovima i brojem, na informisanju su bila tridesettri (33) coveka ukupno, sa advokatom Stojkovićem.
Težište je bilo na uskladjivanju penzije za 4.21%, kao zasebnom procesu nevezano za 11.06%. Doduše ja sam malo zakasnio. Advokat Stojković je pokazao jedan dokumenat koji je dobio mislim od MO. Tražio je od MO da mu se odgovori od kada primamo drugi deo usklađivanja za 2007. g. Rekao da je dobio odgovor u kome se kaže da smo počeli da primamo drugo usklađivanje i da je isplaćeno od 7. aprila 2008 . g. a da smo stekli pravo na bod 9.40 din. 1.septembra 2007. g. Tražio je da tužimo za 4.21% i da je bitna masovnost u podnošenju tužbi.
Kaže da sada advokati traže veštačenje u RF PIO i da tačno navedu šta smo do sada primali od 1.1.2008. g. do donošenja Zaključka Vlade R. Srbije. Traži da se odgovori šta smo mi do sada primali, a RF PIO se u svim tužbama pozivao na dva usklađivanja u 2007. g. Kaže da je pogrešno da se ide na obaranje Zaključka Vlade R. Srbije.
Reče mi M. Matić da je pre nego što sam došao rekao da ima pravne mogućnosti i dalje da se naplati mali dug. Za zakidanje po Zakonu o privr. uređivanju načina isplate penzija rekao je da je on, u svom slučaju zatražio (ili će zatražiti, nisam dobro čuo) mišljenje Evropskog komiteta za socijalna prava. Kaže da je Srbija potpisala povelju koja je obavezujuća u našem pravnom sistemu. Do Strazbura se mora čekati najmanje 2-2,5 g. a ovo je kraći put. Nakon toga će da odluči šta dalje.
Za one koji nisu sklopili vansudsko poravnanje sa RF PIO je rekao da se traži isplata nominalnog duga za godine koje su presuđene kao zastarelo potraživanje i da se u roku od 60 dana ide na ponavljanje postupka. Stojković reče da je samo starijim ljudima i bolesnim korisnicima penzija savetovao da idu na poravnanje sa RF PIO.
Оdgovorio je na pitanje Lazara Kiša u vezi 20%, da odeljenje Upravnog suda u Nišu smatra da nema razlike između penzionisanih pre i posle 1.1.2012.g. I to je bio njegov komentar.
Ja sam ga pitao u vezi obaranja Zaključka Vlade R. Srbije i rekao da o njemu nije odlučio RF PIO nego je sve sinhronizovano sa MF Vujovićem da bi se takav Zaključak doneo. Pitao sam i predstavnike UPPS i APPVS zašto su prestali da nas podržavaju u protestima nakon donošenja Zaključka. Odgovor od njih nisam dobio jer se nakon odgovora advokata sastanak završio (i prešlo na rakijicu).

Драгослав Ивановић:
JAVNA TRIBINA (UPPS i APPVS)
Mesto: Opština Novi Beograd – svečana sala.
Vreme: 11. decembar 2017. godine u vremenu od 11,00-13,00 časova.
Presedavajući: vojni penzioner Branislav Jevtić.
Tema: Presek dostignutog nivoa ostvarivanja zakinutih prava vojnim penzionerima.
Predavač: advokat, pukovnik u penziji Predrag Stojković.
Prisutno oko sto vojnih penzionera.
Pišem prema sećanju – nisam vodio stenografske beleške.
Šteta je za vojne penzionere što nije bilo prisutno 2-3 hiljade ljudi. Inače ne bi mogli da stanu u Sali u kojoj je bilo predavanje. Bilo je zamišljeno da to bude tribina, ali govornik je bio samo jedan pa je to predavanje.
Advokat Stojković je upućen u našu problematiku do savršenstva. Svaki detalj problema je studiozno izlagao i argumentovano obrazlagao da ja lično nisam mogao da mu nađem ni jednu zamerku.
Govorio je :
- O malom dugu 2004.-2007. G. koji se još bez ikakvog problema sudskim putem naplaćuje.
- O nenaplaćenom, a priznatom dugu 6,57%, da za zastareli deo trebaju vojni penzioneri da podnose tužbe za ponavljenje sudskog spora, a oni koji nisu išli na poravnanje da ne idu, već da to reše sudskim putem.
- 4,21%, postoji veliki broj tužbi kojima se traži da nam (ako su nam već uzeli) daju drugo redovno povećanje penzija za 2007. godinu. Advokat Borić (inače meni dobro poznat) je najdalje otišao u traženju prava 4,21%, to kaže advokat Stojković. Advokat Stojković kaže da ima njih petnaestak advokata koji sarađuju i razmenjuju iskustva u predmetima koje vode gde zastupaju u tužbama vojne penzionere.
- Umanjene penzija po Vučićevom zakonu počinje zastarevanje od 07. 12.2017. godine, jer je narastao period od tri godine. Uvaženi advokat Stojković apeluje na vojne penzionere, da u što većem broju podnose tužbe osnovnim sudovima, sami ili preko advokata.
- Upravni sud za vojne penzionere ne postoji. Do danas nije rešio ni jedan slučaj po tužbama vojnih penzionera tj. puna jurisdikcija, po mišljenju advokata Stojkovića, a i prema mom iskustvu, ne trebate da polažete neke nade na Upravni sud.
- Slučaj 20% advokat Stoković nije pominjao, tako da se slaže samnom po tom pitanju.
Moj komentar: Pored preporuka advokata Stojkovića, ja vam preporučujem da se svim sredstvima borite protiv propagande Draganjca da je slučaj 4,21% rešen.

Zlatko - Napomena:
Prema saznanjima koja imam na Novom Beogradu se pojavio i kruži obrazac Zahteva za izdavanje Uverenja, kojim se od RF PIO traži izdavanje Potvrde (a ne Uverenja kako je zahtev nazvan).
U samom zahtevu se podnosilac poziva na “stari” Zakon o opštem upravnom postuku, a ne “novi” Zakon o opštem upravnom postupku iz 2016. g. Ni samo navođenje brojeva Službenog lista SRJ, odnosno Službenog glasnika R. Srbije nije potpuno, odnosno pogrešno je. Iz zahteva se praktično teško može zaključiti šta podnosilac traži, da li uverenje ili potvrdu. Kao da neko hoće da zbuni vojne penzionere i KVP. Fotografija tog, po meni "sumnjivog", zahteva je u prilogu.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Fotografija zahteva.pdf)Fotografija zahteva.pdf 28 kB