Саопштење

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Ул. Дечанска 14, Београд
Тел. 064 0618542, 064 2354113,
Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Број 131/17
14.12.2017. године

После написа у листу Политика 14.12.2017. године, под насловом „Лажни захтев подигао пензионере на ноге“ достављамо следеће саопштење!

Кампања „Стави тачку на пљачку“ није лажна!

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије је покренуло кампању „Стави тачку на пљачку“ ради информисања пензионера оштећених применом Закона о привременом уређивању начина исплате пензија о потреби подношења захтева фонду ПИО за доношење Уверења о повраћају задржаних износа од пензије и Уверења о исплати пензије у периоду од почетка смањивања пензије до дана подношења захтева.
Већина дискриминисаних и оштећених пензионера по основу примене неморалног, неуставног и дискриминаторског Закона о привременом уређивању начина исплате пензија (којим су пензије смањене) ни после три године није ништа лично урадила да се смањење пензија прекине. По закону о облигационим односима од 1.11.2017. године и неких тумачења, почиње да тече застара за финансијска потраживања по основу смањења пензије, старија од три године. Позвали смо све оштећене, да лично или преко адвоката, у складу са законима о управном поступку и ПИО, ОДМАХ поднесу захтев надлежној филијали фонда ПИО за доношење Уверења о повраћају задржаних месечних износа пензије по основу Закона и издавање уверења о исплати пензије у периоду од дана умањења до дана подношења захтева. Захтев се подноси у два примерка стим да један с овереним пријемом задрже и користе у покретању судске парнице за враћање задржаног дела пензије. Захтевом се спречава застаревање потраживања и добија више времена за одлуку о избору адвоката ради покретање судске парнице.. Сваки месец кашњења вероватно значи губитак једног месечног износа који је задржан од пензије. Део адвокта сматра да је управни поступак непотребан јер поседујемо правоснажна решења о пензионисању која не може изменити ни један закон. Искуства војних пензионера у заштити њихових законских права на Управном суду су крајње негативна и управни поступци би били ћорсокак. Пензионери захтеве треба да поднесу масовно и тако покажу да не пристају на лажну финансијску консолидацију рушењем фонда ПИО, неусклађивањем и смањивањем законски остварених пензија.
Ових дана медији под контролом актуелне власти врве од изјава Председника Србије, Председника Владе Србије, министра финансија, посланика коалиције на власти и Фискалног савета да је постигнута консолидација јавних финансија. Међутим не пристају да на предлог Фискалног савета враћају смањене пензије. На основу тога закључујемо да циљ доношења закона и није била финансијска консолидација него рушење поверења запослених у фонд ПИО, уједначавање свих пензија и њихово претварање у социјално давање.
Судска пракса у Србији је таква да сваки грађанин мора лично да се обрати суду за заштиту својих права. Покретање судских парница, истина са закашњењем, је још један пут до Уставног суда Србије, Суда за људска права у Стразбуру и Комитета за економска и социјална права у Бриселу. Дуго ћутање Уставног суда Србије на иницијативе за оцену уставности Закона, нас је убедило да постоји план удружених отимача стечених пензија да уз подршку лојалних медија, разним поступцима и изјавама убеде оштећене и јавност да је борба за уставност и моралност у Србији осуђена на неуспех.
Кампања информисања и подношења захтева за издавање одговарајућих уверења од стране фонда ПИО је после десет дана спровођења и поред бојкота медија под контролом власти, веома успешна. Захтеви оштећених пензионера се подносе у свим градовима Србије и према нашим подацима до сада је у Београду поднето преко 10 000 захтева а на целој територији Србије преко 40 000. Кампања се тек развија. Према нашим информацијама, Министар рада је 13.12. 2'017. године одржао састанак са руководством фонда ПИО и дао им задатке како да талас незадовољства пензионера угуше. Негативна извештавања дела медија о кампањи су срачуната да прикрију неморално и неуставно смањење пензија и обесхрабре пензионере да траже правду.
Информације о кампањи могу се добити на сајтовима ТВ Краљево, ТВ Н1, Пензин, КВП Адмирал и фејзбук страници ПЕНЗИОНЕРИ СРБИЈЕ.
Позивамо медије да организују јавне дебате о овом проблему уместо да неодговорно дају неутемељене правне оцене о кампањи. Осуђујемо непримерена понашања других удружења пензионера која опструишу кампању лажним обрасцима, приказују је као своју и прикупљају личне податке о пензионерима. Наш циљ је 100 000 захтева фонду ПИО и исто толико тужби судовима.
Позивамо медије, сва удружења пензионера и све људе добре воље, да са овим саопштењем упознају (одштампају им формулар) све оштећене пензионере. Формулари се могу преузети у Београду на адреси: Савски трг 9, трећи спрат, Београд.

Јован Тамбурић, председник

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (ZAHTEV za povracaj umanjene penzije  od 1.11.2014. g (1).doc)ZAHTEV za povracaj umanjene penzije od 1.11.2014. g (1).doc 17 kB