УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Ул. Дечанска 14, Београд
Тел. 064 0618542, 064 2354113,
Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Број 145/17
25.12.2017. године

После написа у листу Српски Телеграф дана 25.12.2017. године, под насловом „Због лажних захтева редови у Фонду ПИО“ и „Узалуд ишли у Фонд ПИО због лажних захтева“ достављамо следеће саопштење!

Захтеви оштећених пензионера фонду ПИО у кампањи „Стави тачку на пљачку“ нису лажни!

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије је почетком децембра покренуло кампању „Стави тачку на пљачку“ са циљем информисања пензионера Србије оштећених смањењем пензија о потреби да искажу свој став у односу на Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, захтевом да им се неисплаћено врати. У кампањи се Фонду ПиО подносе Захтеви за издавање  Уверења о висини и начину повраћаја неисплаћених износа пензије и Уверења о исплати пензије у периоду од почетка смањивања пензије до дана подношења захтева. Уверења ће бити кориштена у поступцима заштите њихових уставних и законских права

Иако највиша судска инстанца још увек није имала судијског интегритета и храбрости да оцени уставност Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, оштећени пензионери и стручна јавност Србије су га већ оценила неморалним и неуставним. Овај Закон је уништио и поверење сада запослених у Фонд ПИО тако да је он додатно урушен знатним повећањем броја уплата доприноса ПиО на минималну основицу.

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије је заједно са Удружењем синдиката пензионера Србије у периоду примене Закона организовало 9 јавних окупљања на којима смо исказали своје неслагање и тражили његово поништавање. Већина оштећених пензионера по основу примене дискриминаторског  Закона ни после три године није ништа лично урадила да се смањење пензија  прекине. По закону о облигационим односима и неких тумачења, од 1.11.2017. године почиње да тече застара за финансијска потраживања по основу смањења пензије, старија од три године. Позвали смо  све оштећене, да лично или преко адвоката, у складу са законима о управном поступку и ПИО, ОДМАХ поднесу захтев надлежној филијали фонда ПИО за доношење Уверења о повраћају задржаних месечних износа пензије по основу Закона и издавање Уверења  о исплати пензије у периоду од дана умањења до дана подношења захтева. Подношењем захтева оштећени започињу управни поступак заштите својих уставних и законских права који може бити настављен Предлогом за вансудско поравнање са Државом  или  судском парницом са циљем да се и на овај начин што пре дође пред Уставни суд Србије.    Судска пракса у Србији је таква да сваки грађанин мора лично да се обрати суду за заштиту својих права. Покретање судских парница и управних поступака, истина са трогодишњим закашњењем, је још један пут до Уставног суда Србије, Суда за људска права у Стразбуру и Комитета за економска и социјална права у Бриселу.  

И поред опструкције фонда ПИО и неких неодговорних медија пензионери  захтеве подносе масовно и тако исказују свој став да не пристају на лажну финансијску консолидацију рушењем фонда ПИО, неусклађивањем и смањивањем законски остварених пензија.

Пред крај године и у току скупштинске расправе о буџету јавност Србије је упозната са  изјавама Председника Србије, Председника Владе Србије, министра финансија, посланика коалиције на власти и чланова Фискалног савета да је постигнута консолидација јавних финансија. И поред истека најављене трогодишње примене Закона и предлога Фискалног савета представници коалиције на власти не планирају укидање закона о смањењу пензија. На основу тога се може закључити  да циљ доношења Закона и није била финансијска консолидација него рушење поверења запослених у фонд ПИО, уједначавање свих пензија и њихово претварање у социјално давање. Повећања пензија у периоду примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензија је само делимично  усклађивање  свих пензија са растом цена и нема никакве везе са увећавањем пензија за проценат смањења од 2014. године.

Кампања информисања и подношења захтева за издавање одговарајућих уверења од стране фонда ПИО је после двадесетак дана спровођења веома успешна.  Захтеви оштећених пензионера  се подносе у свим градовима Србије и према нашим подацима и проценама до сада је у Београду поднето преко 15 000 а на целој територији Србије преко 60 000 захтева. Кампању је прихватио и спроводи Савез пензионера Војводине. Кампања се тек развија. Органи фонда ПиО опструишу остваривање законских права пензионера непоштујући Закон о управном поступку и обавези да издају тражена уверења у року, због чега смо почели да достављамо Ургенције и подносимо Прекршајне пријаве против одговорних лица у надлежним Филијалама и Одељцима Фонда ПиО. Негативна извештавања дела медија о кампањи су срачуната да прикрију неморално и неуставно смањење пензија и обесхрабре пензионере да траже поштовање Устава Србије.

Информације о кампањи могу се добити на сајтовима  ТВ Краљево, ТВ Н1,  порталима Пензин, КВП Адмирал и фејзбук страници ПЕНЗИОНЕРИ СРБИЈЕ. Захваљујемо Вечерњим новостима и Политици на писању о кампањи.

Позивамо медије да објективно информишу јавност и организују јавне дебате о овом проблему уместо да нетачно извештавају. Осуђујемо непримерена понашања других удружења пензионера која опструишу кампању лажним обрасцима, приказују је као своју и прикупљају личне податке о пензионерима.

Јован Тамбурић, председник

 У прилогу погледајте текст објављен данас (25.12.17) у часопису *Српски телеграф*-у додатку Пензионер

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Srpski telegraf-dodatak Penzija 25.12.17.pdf)Srpski telegraf-dodatak Penzija 25.12.17.pdf 4223 kB