Konferencija za novinare „Stavimo tačku na pljačku“

http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2186/stavi-tacku-na-pljacku.html

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Vas poziva na konferenciju za novinare
Press centar UNS-a / Knez Mihailova 6/III, Beograd / ČETVRTAK, 18. januar 2018. godine u 11 sati
TEMA: „Stavimo tačku na pljačku“

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije se nije pomirilo sa nemoralom u politici Srbije i donošenjem neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim su penzije kao stečeno imovinsko pravo, bez saglasnosti penzionera smanjene do 20 odsto.
Govore:
- Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije
- Ljubodrag Stojadinović, član predsedništva Udruženja
- Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije
- Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Vojvodine
- Dragan Radović, ekonomista

Za tri godine nije isplaćeno oko 600 mil. evra a da se ne zna gde je taj novac potrošen. Vršioci najviših državnih funkcija nam nemoralno zahvaljuju što smo na to pristali iako nas ništa nisu pitali!
Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je sa Udruženjem sindikata penzionera Srbije organizovalo javne proteste sa zahtevima da Ustavni sud ostvari svoju funkciju i Zakon poništi.
Vladi Srbije, javnosti Srbije, Narodnoj skuštini Srbije. Ustavnom sudu Srbije smo dostavljali zahteve da se Zakon poništi! Na takav način smo sprečavali da se neustavno smanjenje penzija zaboravi. Diskriminacija oštećenih penzionera se nastavlja jer ne dobijaju najavljene procente usklađivanja penzija.
Većina oštećenih penzionera po osnovu primene Zakona ni posle tri godine nije ništa lično uradila da se smanjenje penzija prekine. Uspavani su očekivanjem da će neko drugi da se bori za njihova prava. Nema drugog, moramo sami! I pored svakodnevnih izjava vršilaca najviših funkcija da nam nikada nije bilo bolje Zakon ne ukidaju. Sada je jasno da cilj donošenja Zakona nije bio finasijska stabilizacija.
Po Zakonu o obligacionim odnosima i nekim tumačenjima, od 01.11.2017. godine teče zastara za finansijska potraživanja po osnovu smanjenja penzije, starija od tri godine. Kašnjenjem u podnošenju zahteva oštećeni verovatno gube pravo samo na iznos za mesece kašnjenja u pokretanju sudskog postupka. Ponašanje Ustavnog suda Srbije je najverovatnije u funkciji odlaganja odluke o ustavnosti Zakona i dovođenja potraživanja oštećenih pred zastaru. Prema našim informacijama u toku je rad na izradi Predloga za izmene Zakona o PIO kojima je moguće i ukidanje obaveza države kao garanta Fonda PIO i isplati neisplaćenih penzija.
Najveći broj sindikata zaposlenih u donošenju i primeni Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne vidi opasnost po urušavanje Fonda PIO i ugrožavanje stečenih prava zaposlenih.
Obraćanjem oštećenih penzionera neposrdno Fondu PIO sa Zahtevima i Žalbama zbog ćutanja uprave, Predlogom Državnom prevobranilaštvu Srbije za mirno rešenje spora, Upravnom i parničnom sudu ostvarujemo cilj da se oštećeni penzioneri masovno obrate nadležnim institucijama radi zaštite svojih prava.
Kampanja je izuzetno prihvaćena u svim gradovima Srbije i prema našim podacima i procenama do sada je podneto više od 90.000 zahteva Fondu PIO. Naš cilj je podnošenje preko 200.000 zahteva, pokretanje postupaka radi sprečavanje zastarevanja potraživanja i slanje poruke institucijama Srbije da se oštećeni ne slažu sa reformama koje su sprovedene samo preko džepova penzionera.