Penzioneri najavili protest "Stavimo tačku na pljačku"

http://rs.n1info.com/a360332/Vesti/Vesti/Penzioneri-najavili-protest-Stavimo-tacku-na-pljacku.html

29.01.2018. |12:05

Protest pod sloganom "Stavimo tačku na pljačku" će 22. februara u Beogradu organizovati Udruženje sindikata penzionera, na dan kada su 2016. godine predali drugu inicijativu Ustavnom sudu, koji se još uvek o njoj nije oglasio.
Penzioneri su poručili da će to biti poslednji put da upozoravaju Ustavni sud, Vladu i državne institucije na, kako su rekli, "pravno- ekonomski razvrat" koji se događa poslednje četiri godine, zbog "protivustavnog smanjenja penzija".
Predsednik USPS-a Mihajlo Radović izjavio je da kako Srbiji raste rejting na Duing biznis listi, tako su novčanici penzionera sve prazniji.
Podsetio je da u poslednje četiri godine realne penzije opale za 20 posto.
"Mi nećemo odustati kada su penzije i odbrana PIO fonda u pitanju. Ustavni sud od 22. februara 2016. ćuti na našu drugu inicijativu, jer znaju da ako nas odbiju - daju nam zeleno svetlo za Strazbur i zato licemerno ćute. Prvu inicijativu su odbili. A i sam Fiskalni savet se oglasio i upozorio da ne postoje više razlozi za umanjenje penzija, odnosno razlozi za primenu zakona. Naše akcije će trajati sve dok ne oborimo Zakon i vratimo stanje na ono kako je bilo 2014. godine i vratimo penzionerima njihovu imovinu", kaže Mihajlo Radović.
Iz USPS-a poručuju da protest dolazi u atmosferi kada su penzioneri pred "pucanje".
Protestu će se pridružiti i predstavnici sindikata vojnih penzionera.
Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije podsetili su i da se Evropska federacija penzionera obraćala državnim funkcionerima u Srbiji zbog "ugnjetavanja i bezobraznog pristupa prema penzionerima".

Penzioneri: Od retorike ove vlasti ne kupuju se lekovi

http://rs.n1info.com/a360447/Vesti/Vesti/Penzioneri-najavljuju-protest-Od-retorike-ove-vlasti-ne-kupuju-se-lekovi.html

29.01.2018. |19:15

Zakazan je još jedan protest penzionera - već 22. februara na ulice će članovi Udruženja sindikata penzionera Srbije, koji će, kako su najavili, na taj način, poslednji put, upozoriti Ustavni sud, Vladu i druge nadležne institucije da penzionerima vrate penzije na nivo pre smanjenja.
Poručuju i da od borbe pred sudom u Strazburu ne odustaju.
Penzioneri su protestovali i 2015, 2016. i 2017... Zbog, kako kažu, "pravno - ekonomskog razvrata" koji se događa od kada su im penzije smanjene, odlučni su da će na ulicu još jednom.
Za protest pod sloganom "Stavimo tačku na pljačku" odabrali su 22. februar, simbolično, jer su upravo tog dana pre dve godine Ustavnom sudu predali drugu inicijativu o kojoj se do danas sud nije oglasio.
"Raste nam rejting na Duing biznis listi, kako to raste - tako nam novčanici, frižideri sve prazniji. I ne jede se retorika ove vlasti ili ljudi koji predstavljaju ovu vlast, jer se za nju ne kupuju lekovi", kaže Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije.
Čak i kada bi pred Ustavnim sudom bila odbijena inicijativa penzionera za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom smanjenju penzija - njihov put ka Strazburu bio bi otvoren, kažu u sindikatu i zaključuju: "Zato sud licemerno ćuti". Podsećaju da je i Fiskalni savet saopštio da mera kojom su penzije smanjene može da proizvede dvostruku štetu po državu, pravnu i ekonomsku.
"Pravne probleme jer će ih, verovatno, bar pola penzionera tužiti, a to je negde oko 700, 800 hiljada ljudi, možda i milion a i ekonomske probleme zato što se ta cifra vrtoglavo približava cifri od milijardu evra. Ja mislim da će već krajem februara država Srbija biti dužna penzionerima milijardu evra", navodi Ljubiša Babić, generalni sekretar Udruženja sindikata penzionera Srbije.
A kada budu pokucali na vrata suda u Strazburu, kakve su šanse da penzioneri spor i dobiju?
Zoran Ivošević, sudija Vrhovnog suda u penziji, za N1 kaže - velike.
"Propisi su vrlo jasni! Ako nisu ti propisi dovoljno jasni Ustavnom sudu, onda mi se čini da bi morali biti više nego jasni sudu u Strazburu. Ali, taj sud ne može da sudi pre nego što se iscrpi postupak u zemlji, u ovom slučaju u Srbiji. Onda će valjda taj sud ove propise da razume onako kako jedino i mogu da se razumeju - a to znači da će penzije morati da se vrate", rekao je Zoran Ivošević.
Zbog toga što dve godine ne odlučuju po inicijativi - penzioneri su Ustavni sud prozvali "zaustavnim sudom".
U Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja - bez reakcije povodom najave protesta i svih inicijativa penzionera. Na pitanja naše televizije, do emitovanja priloga, odgovora nije bilo.

Komentar

Smatram da protest treba organizovati zajednicki, ali ne po svaku cenu. Organizatori protesta mogu biti samo zajednicki USPVLS i USPS, na ravnopravnim osnovama i to USPS treba javno da kaze. Da li ce protest biti 22.02. ili 27.02.2018. g. stvar je dogovora dva organizatora.
Neka protest bude i 22.02.2018. g. ako treba i ako se tako dogovorimo.
Ovo šta je USPS uradilo je nekorektno / javno iznose da oni organizuju protest 22.02.2018. g. u sklopu kampanje "Stavimo tačku na pljačku", koja nije njihova. Tu kampanju je organizovalo i vodi USPVLS.
Pri tome skoro da nisu ni pomenuli USPVLS, koje stvarno vodi kampanju "Stavimo tačku na pljačku". USPS vodi kampanju - akciju pod sasvim drugim nazivom (Pravo i pravda za penzionere – Od PIO fonda do Strazbura).
Ako zele da organizujemo protest pod nazivom "Stavimo tačku na pljačku" 22.02.2018. g. moze, ali samo zajednicki USPVLS i USPS, na ravnopravnim osnovama i to USPS treba javno da kaze. U suprotnom treba da USPVLS samostalno organizuje protest 27.02.2018. godine, iznese u javnost manipulacije i ogradi se od protesta koji organizuje USPS.

Предлог

И поред свега, због важности циљева за које се боримо, спремни смо да заједнички организујемо протест под следећим условима:
1. Да подједнако учествујемо у трошковима, припреми протеста и организовању редарске службе.
2. Да имамо једнак број говорника на протесту, 4+4 највише!
3. Да о кампањи „Ставимо тачку на пљачку“ изјаве дају и говоре само представници УСПВЛС.
У супротном ћемо сами организовати протест 27.02.2018. године са удружењима и синдикатима који нас подржавају, уз учешће цивилних и војних пензионера, а јавност упознати са чињеницама у вези са тим.
Свесни могуће штете по остваривање права оштећених пензионера још једном позивамо УСПС да у међусобним односима будемо коректни.

Списак уплата средстава за кампању Ставимо тачку на пљачку бр. 7

Do sada uplatilaca – 93. Uplaceno – 42.338,88 dinara.
UPLATE SE VRSE NA RACUN USPVLS BR. 105-3275-98.
Svrha uplate upisati: Za kampanju "Stavimo tačku na pljačku"
U poziv na broj upisati prvih 7 cifara matičnog broja.