ODGOVOR ZAŠTITNIKA GRAĐANA NA PRITUŽBU KOLEGE BOŽIDARA TODOROVIĆA

Dana 13.12.2017. godine Božidar je uputio Zaštitniku građana pritužbu na njegov rad, jer je cenio da je bio OBAVEZAN da uputi Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
Dana 25.01.2018. godine dobio je odgovor Zaštitnika građana na pritužbu.
Međutim, u pritužbi je Božidar naveo da je zakonom izvršena diskriminacija nad jednim delom penzionera i time pružio Zaštitniku građana šansu da „elegantno“ skine sa sebe odgovornost koju mu je Božidar pripisivao.
Naime, Zaštitnik građana u odgovoru Božidara usmerava na Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a sebe pravda da je po tom pitanju već dao Mišljenje o obavezi RF PIO da nam donese novo rešenje, zbog primene spornog zakona.
Božidar predlaže kolegama, ako se obraćaju Zaštitniku građana da budu vrlo precizni i da ne navode izvršenu diskriminaciju jer on će Zaštitnik građana to vrlo vešto iskoristiti da zaobiđe postupanje po pritužbi.
U prilogu objavljujem odgovor Zaštitnika građana, kao i Božidarovu pritužbu. Odgovor je na prve dve stranice pa predlažem kolegama da ga pročitaju.
Ako postoji Filijala Fonda PIO koja nekom kolegi nije donela rešenje o umanjenju penzije, po njegovom zahtevu u zakonskom roku, mislim da bi se mogao dodatno izvršti pritisak upućivanjem pritužbe Zaštitniku građana, imajući u vidu njegovo mišljenje. Obrazac pritužbe se može skinuti sa sajta Zaštitnika građana.

Penzije „dogodine i uskoro“

Nevezano sa prethodnim, a ipak u suštinskoj vezi, u nastavku sledi tekst kolege Radisava Ristića. Poruka ovog teksta nije šta će i da li će biti „dogodine i uskoro“, već pre svega neiskorišćeni ili nedovoljno iskorišćeni "potencijal i snaga" penzionerske populacije. U Beogradu je to više od 1/4 biračkog tela, a sa članovima uže porodice i znatno više.

“... Dogodine će penzioneri, njih 87,8 odsto, imati veće penzije nego pre mera 2014. godine, a da će to uskoro imati i preostalih 12,2 odsto onih koji su imali najveće penzije...“ Tim rečima, 31. decembra 2017, obratio se građanima Srbije predsednik Aleksandar Vučić. U citiranom delu navedenog obraćanja, koje je preko TV Prva pratio milionski TV auditorijum, posebnu pažnju sveukupne penzionerske populacije privukle su reči „dogodine“ i „uskoro“. Izuzetnu pažnju, sa neskrivenom dozom neverice, privukla je ova druga koja nedvosmisleno ukazuje na neočekivano brzo ukidanje među srpskim penzionerima omraženog Privremenog zakona o umanjivanju penzija, koji je stupio na snagu 1. novembra 2014. i zakoračio u četvrtu godinu privremenosti.
Pomnom analizom, jasno i glasno izgovorenih reči, nesumnjivo je da se reč „dogodine“ odnosi na 2018. godinu, s obzirom da je izrečena poslednjeg dana u godini koja je prethodila 2018. Jer veće penzije o kojima govori predsednik Vučič, realizovaće se počev od januara 2018. godine. Ta činjenica koja se, objektivno, dovodi u neposrednoj vezi sa rečju „uskoro“, nedvosmisleno ukazuje da se ne može drukčije shvattiti osim sa oslobađanjem i onih 12,2 posto penzionera „bogataša“ od brutalno i neopravdano nametnutog nameta.
U nizu pretpostavki za neočekivano nagovešteno, mada još uvek pod velom sumnje, definitivno ukidanje neoročenog Zakona o umanjenju penzija, trebalo bi da usledi u toku predizborne kampanje za beogradske izbore zakazane za 4. mart ove godine. To bi, najverovatnije, valјalo da se realizuje tokom februara meseca, ali nikako ne treba isklјućiti i mišlјenja po kojima od svega neće biti ništa, odnosno da je i ta izjava jedna od mnogih prethodnih poput one o nikada “većim penzijama”.
Mada pretpostavka o “skorom” ukidanju nezakonito donetog zakona zvuči za mnoge penzionere neverovatno, nikako je ne treba isklјučiti, posebno kada se ima u vidu održavanje skorašnjih izbora u Beogradu, Boru i Aranđelovcu. A ishod navedenih izbora, posebno onih u Beogradu, u velikoj će meri zavisiti od penzionera čija brojnost u biračkim spiskovima može da bude presudna kada je konačan izborni rezultat u pitanju. Ogluši li se aktuelna vlast o ovu činjenicu, nije nemoguće da u fotelјe gradskog skupštinskog zdanja zasednu lјudi iz neke druge političke nomenklature. Valјa, s tim u vezi, imati u vidu da beogradska penzionerska populacija obuhvata blizu 450.000 birača,što u okviru biračkog tela glavnog grada Srbije čini više od jedne četvrtine upisanih birača. Nјima, svakako treba dodati i uže članove porodice – supružnike, decu i punoletne unuke, koji zbog nezaposlenosti žive isklјućivo od uživaoca penzije.
Bilo kako bilo, bliži se 4. mart, kada će građani glavnog grada i ostalih delova Srbije, umesto pretpostavki, dobiti zvaničan odgovor u vezi sa ispunjenim, ili neispunjenim obećanjima.

Radisav Ristić

Списак уплата средстава за кампању Ставимо тачку на пљачку бр. 8

Do sada uplatilaca – 100. Uplaceno – 46.338,88 dinara.
UPLATE SE VRSE NA RACUN USPVLS BR. 105-3275-98.
Svrha uplate upisati: Za kampanju "Stavimo tačku na pljačku"
U poziv na broj upisati prvih 7 cifara matičnog broja.