Rešenje Ustavnog suda od 23.01.2018. godine

Dušan Mitrović je objavio da je njegov komšija i naš kolega Momčilo Jović ovih dana dobio Rešenje Ustavnog suda od 23.01.2018. g. kojim se odbacuje njegova ustavna žalba na presudu Apelacionog suda u Nišu u vezi vanrednog usklađivanja penzije za 11,06 %, koju je sastavio adv. Vujović Žarko iz Niša.
Rešenje Ustavnog suda objavljujem u prilogu.

VELIKA PLJAČKA VOJNIH PENZIONERA - SLUČAJ 4,21 % (11,06 % - 6,57 %)
Mile Delić, potpukovnik – pilot u penziji

Naslov je u prilogu. Onima koji ne čitaju nedeljni list ''BEOGRADSKI GLAS'', dajem mogućnost da se upoznaju sa objavljenim člankom: Velika pljačka vojnih penzionera – koji je napisao naš kolega i neumorni borac za zakinuta prava penzionisanih vojnih lica.
Ja koristim ovu priliku da obavestim sva penzionisana vojna lica, da ne zaborave, da svima nama, penzionisanim do kraja 2007. godine, RF PIO isplaćuje penziju od 01. januara 2008. godine, umanjenju za 4,21% a to je razlika navedena u naslovu.
Niko nama nije ukinuo Drugo redovno usklađivanje penzija za 2007. godinu, to smo dobili sa dve Odluke tadašnjeg ministra vojnog, nego nam nisu dali pun iznos Vanrednog usklađivanja penzija od 11,06%. Dali su nam samo 6,57%.
Mnogi ne razumeju. Ako bi nam sada povećali penziju za 4,21%, to bi bila dopuna do 11,06% i primali bi penziju u iznosu procenta koji smo stekli penzionisanjem.
Apelujem, da Mile Delić i drugi vojni penzioneri, koji imaju poznanstva i veze, pokrenu akciju da na nekoj televiziji organizujemo Okrugli sto, kako bi javnost upoznali sa Velikom pljačkom vojnih penzionera. Najpogodnija bi bila N1 TV.
Paralelno treba da tražimo, da nam Rešenja o penzionisanju prevedu na dan 31.12.2007. godine, po vrednosti boda 9,40 dinara i opšteg boda 445,85 dinara.
Dokle god nam ne ozakone način isplate penzija, tužićemo se sa RF PIO a oni će nas i dalje pljačkati i isplaćivati umanjeni iznos penzije. Još jednom zapamtite. Ovo je PROBLEM vojnih penzionera penzionisanih do kraja 2007. godine.
Dragoslav Ivanović

Komentar:

Osnovni problem je sto su nasi tuzbeni zahtevi u parnicama bili naknada stete zbog neizvrsenog vanrednog uskladjivanje penzije za 11,06 % na vrednost boda 9,40 dinara. Trebali su biti naknada stete zbog neizvrsenog vanrednog uskladjivanje penzije za 11,06 % na vrednost boda 9,02 dinara, bez uzimanja u obzir stecenog prava na redovno uskladjivanje za 4,21 % na vrednost boda 9,02 dinara. Parnicni sudovi, UpS i VKS su to iskoristili i sada smo tu gde jesmo. Pomoglo bi jedino obaranje revizije VKS pred Ustavnim sudom, a to je pokusao jedino adv. Kurmazovic, bar koliko sam upoznat.
Naravno da se UsS poziva na revizije VKS jer ih niko nije oborio, odnosno pokusao osporiti. Dok ne bude eventualno oborena neka revizija VKS nema nama 4,21 %.
Posedujem ustavnu zalbu koju je adv. Kurmazovic ulozio 18.01.17. g. protiv revizijskog resenja VKS Rev 1487/2015 od 02.06.16. g. To resenje VKS mu je dostavljeno 29.12.16. g. tako da je adv. Kurmazovic ustavnu zalbu podneo u roku. U toj ustavnoj zalbi adv. Kurmazovic je naveo preko 120 pravosnaznih presuda 11.06 % na vrednost boda 9,40 dinara, koje su isplacene.
Moguće je da ce sve to Ustavni sud zanemariti i prepeglati svojim zalosnim obrazlozenjima u ovakvim resenjima. Mislim da je sa OVIM i OVAKVIM Ustavnim sudom ova prica zavrsena.
Ustavni sud nema izgleda dovoljno samostalnosti i nezavisnosti, kapaciteta, a ni volje da se suprotstavlja ostalim granama vlasti. Ne zeli vise ni da razmatra nase ustavne zalbe, jer NAVODNO nema povrede ljudskih prava. Preko Malog veca odbacuje nase ustavne zalbe i to ce sada izgleda raditi ubrzano. Nisam siguran da ce se bilo sta promeniti u stavu Ustavnog suda i povodom pomenute i drugih ustavnih zalbi adv. Kurmazovica na revizije VKS.