Саопштење УСПВЛС: Милан Кркобабић нема мандат да најављује реформу фонда ПИО

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74 Н. Београд
тел. 064 0618542, 064 2354113,

Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Број 45/18
13.3.2018. године

Саопштење:
Милан Кркобабић нема мандат да најављује реформу фонда ПИО

На електронској седници 12.3.2018. године, председништво удружења је усвојило и медијима доставља следеће саопштење.

Милан Кркобабић, председник ПУПС и коалициони партнер СНС, већ неколико пута задњих месец дана у државним медијима најављује реформу фонда ПИО. Сматрамо да господин Кркобабић нема ни политички и морални мандат да заступа пензионере Србије и најављује расправу о реформи фонда ПИО због јавности Србије познатих чињеница:

1. ПУПС чији је председник Милан Кркобабић је, октобра 2014. године, и поред предизборних обећања да то неће, подржала доношење Закона о изменама Закона о ПИО којим је обустављено редовно усклађивање пензија и подржављено управљање фондом ПИО и Закон о привременом уређивању начина исплате пензија којим су пензије веће од 25 000 смањене од 1-25%.

2. Милан Кркобабић је 2. априла 2016 године, у предизборној кампањи за парламентарне изборе у Србији, пензионерима упутио неморалне и незаконите претње да „могу да забораве на пензије“, уколико листа коју предводи Александар Вучић изгуби на изборима 24. априла.

3. После доношења закона о обустављању редовног усклађивања и смањењу пензија од 1.11.2014. године Милан Кркобабић је безброј пута захваљивао пензинерима што су добровољно пристали да спашавају државу од банкрота. Нити је неко од пензионера тражио сагласност за обустављање редовног усклађивања и смањења пензија нити су пензионери на то пристали. На такав начин је дрско и безобразно износио неистине и манипулисао са јавношћу Србије и великим бројем старих и болесних пензионера.

4. После издаје интереса пензионера, ПУПС је постао лажни заштитник пензионера Србије и претворио се у истинско прватно предузеће породице Кркобабић.

5. На последњим парламентарним и делу локалних избора у Србији, ПУПС нема храбрости да наступа самостално и тако провери поверење које има међу пензионерима. Због тога се крије иза коалиционог партнера СНС која га користи за прљаве послове међу пензионерима. Оне боље као што је израда и подела пензионерских картица, задржава за своју промоцију. Давањем сагласности за доношење Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, који је урушио поверење садашњих запослених односно будућих пензионера, јер се број уплата доприноса ПИО на минималну основицу због тога знатно повећао, господин Кркобабић нема никаквог права да говори о реформи фонда ПИО и да учествује у њој. То би било као да вуку поверите чување јагањаца или пироману да гаси пожар који је изазвао. У досадашњем раду у Народној скупштини Србије и Влади Републике Србије, ПУПС и Милан Кркобабић нису покренули ни једну иницијативу за утврђивање судбине имовине коју је поседовао Фонд ПИО. Исто тако наведени су дозволили да под нетачном тврдњом да буџет фонда ПИО држава дотира преко 50%, изменама Закона ПИО, већинско управљање фондом преузме Влада Србије. ПУПС као наводни заштитник фонда ПИО и део коалиције на власти није ништа учинио да обвезници уплата доприноса у фонд ПИО своје обавезе извршавају.

Исто тако Милан Кркобабић доказује да је без скрупула јер као инвалидски пензионер, неспособан за рад, обавља послове у Влади Р. Србије. Он уз подршку медија под контролом актуелне власти користи реформу фонда ПИО за стварање уништеног рејтинга ПУПС међу пензионерима.

На основу свега позивамо господина Милана Кркобабића да фонд ПИО остави на миру и омогући да о њему одлучују пензионери и будући пензионери односно сада запослени који уплаћују доприносе у фонд ПИО. Може ли се уопште водити јавна расправа о фонду ПИО све док се информације о његовом пословању скривају од јавности? Јавну расправу о реформи фонда ПИО треба да воде експерти и представници његових власника а не инвалидски политичари.

Јован Тамбурић, председник