ОБЕСПРАВЉЕНИ СРПСКИ ВОЈНИЦИ МИНИСТРУ ВОЈНОМ О ВАСКРСУ 2018. ГОДИНЕ

http://www.vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1656-2018-3

Датум креирања: 06. април 2018.

Господине министре,

Мисао у коју би могла да се сажме порука саопштења надлежних у Министарству одбране о томе да носите “радно-техничку одећу” током посета јединицама војске и на војним вежбама, и то у овом посебно осетљивом геополитичком тренутку гласи:
“После разговора много пута сам се кајао. После ћутања-никада!“.

Констатовали смо једном приликом, народски речено, да Вама није ни замерити. Ви нисте служили војску, нити сте, како се то у озбиљним земљама ради, припремани, школовани и обучавани да водите један од најважнијих ресора у Влади. Продукт сте свега што нам се као народу и држави последњих тридесетак година издешавало у стихијском и бахатом разарању државе и њених институција. Због тога наша очекивања нису била велика када су у питању ваши лични домети у решавању нагомиланих проблема у Војсци Србије. Једноставно не знате шта вам је посао. Али очекивали смо бар да се окружите људима, који знају тежину официрске речи, шта српском народу представља симболика војне униформе, и шта је образ српског војника. Уместо, тога окружили сте се идолопоклоницима, који су зарад својих паразитских интереса спремни да газе Устав, међународне конвенције и законе ове земље, на очиглед свих и некажњено. Питање је зашто то ви радите?

Управо за то су доказ поштапалице које се дају прочитати у саопштењу Министарства одбране бранећи Ваше неукусно ношење црне, како рекосте “радно-заштитно-техничке одеће" све у складу са Правилником о општим логистичким потребама у Министарству одбране и Војсци Србије, који не прописује то што су вам потурили да обучете. Кад већ носите радну одећу онда почните нешто да радите, за почетак бар оно што вам је законска обавеза.

Дакле, “министре у радној и заштитно-техничкој одећи”- боље је да Вас више не бране, јер са таквим сарадницима букагије вам не гину.
Шалу на страну, ти ваши неуки саветници вам свакодневно наносе штету, радна и заштитно-техничка одећа је такозвана ХТЗ одећа и у Војсци Србије у црној боји она НЕ ПОСТОЈИ! Нити је игде као таква прописана! Зато што сте на њој носили ознаке Војске Србије које се носе искључиво на униформи, учинили сте да та одећа коју носите постане униформа и тако сте прекршили чл 32, став 2. Закона о Војсци Србије!? Није господине министре довољно да за собом од положаја до положаја "као мечку" водите некакве адвокате који ће за дебелу плату, очигледно неуспешно, радити оно што је заправо ваш посао. Потребно је да и сами прочитате бар законе и подзаконска акта која уређују функционисање институције на чијем сте челу. Да сте то учинили не би вас сад на танак лед навлачили они који су зарад додворавања бившој власти, у годинама иза нас, изјављивали да им је покојни премијер Ђинђић важнија историјска личност од Тесле. Ти и такви и даље седе на важним положајима у Министарству одбране и сад вама "кроје капу". Њих слепо слушате док са нама нећете ни да се састанете ево више од осам месеци, иако вас на то обавезују закони Србије. Зар сте већ заборавили заклетву члана Владе и шта су вам дужности?

Овде долазимо до суштине мудре мисли са почетка овог текста. Боље је, дакле, да су ти и такви ћутали и да ова срамота и брука која је нанета славној униформи српске војске, а која је отпочела њеном извргавању руглу у ријалити програмима на телевизији са националном фреквенцијом - буде што пре заборављена у тишини.
Ми смо извршили своју законску обавезу и против одговорних за урушавање угледа Војске Србије у ријалити програму поднели кривичну пријаву надлежном тужиоцу и тако препустили државним органима да раде свој посао!

А Ваши врли, и перу вешти сарадници када је у питању мобинговање, бесмислено кажњавање војника, крађе буџета и ко зна који све примери незакоња, сада су ћутали. Та пискарала и душебрижници из Министарства одбране, Генералштаба и посебно Управе за информисање, ћутали су на чињеницу да нам униформу развлаче пробисвети, проститутке и наркомани у ријалити програму. Зашто се тад нису огласили саопштењем, а били су дужни? Да ли тако прећутно одобравају урушавање угледа Војске Србије, да ли је то нечији циљ, или можда задатак....

Зато су се сада огласили, да Вас на овакав начин бране и још више деградирају институцију Војске Србије. Зар не схватате да сте злоупотребљени. Боље је да су и сада оћутали. Ваљда су уљуљкани вишедеценијским уживањем функционерских привилегија изгубили перцепцију о томе када треба да нешто кажу, а када да прећуте! Чујемо да та "Управа за дезинформисање" има годишњи буџет од милион евра, а кад ми тражимо да нам омогућите спортске игре у војим одмаралиштима или тражимо оно што нас по закону припада кажете да нема новца.

Можда су ти душебрижници преморени од писања лажних извештаја о стању у Војсци Србије, у коме све лепрша од благодети и напретка. Кога то лажу? Нас не могу будите сигурни. Ти идеопоклоници не виде, а уз њих ни Ви, да су нам припадници Војске Србије деморалисани платама којима не могу да прехране породице, да војници немају регрес и топли оброк, о колективнон уговору да не говоримо, да нам је војску у задње две године због незадовољства напустило три хиљаде обучених професионалаца, да нам се војно здравство распада баш као и оних пет возила која ремонтујете за 131.000 евра, која стају на путевима и због чије неисправности нам гину колеге!

Натерали сте нас на борбу, устали смо у одбрану достојанства српске униформе, не против вас лично. Што се нас тиче ставили смо тачку на ову тему, а на вашој савести је да ли ћете "завијени у црно" и даље будити сећања на страдање Срба од следбеника најзлочиначкије идеологије у историји. Од ваших “модних креатора” који су склепали ову комичну конструкцију “радне, заштитно- техничке одеће”, очекујемо много горе ствари које, на жалост, по припаднике Војске Србије нису смешне, а Вама са таквим сарадницима, нека је Бог у помоћи.

И за крај господине министре, кад већ носите "радну одећу" иако би смо ми више волели да носите ону која вам је прописана чланом 11. Правилника о војним униформама, почните да радите. Почните да радите оно што вам је посао, оно на шта вас закони и положај обавезују. Ми се још једном нудимо за помоћ и искрену, на закону и прописима засновану сарадњу која за циљ има унапређење положаја припадника Војске Србије и њеног целокупног стања.
У нади да ће непостојање наше сарадње и социјалног дијалога постати прошлост, упућујемо вам честитке поводом предстојећег Васкрса уз традиционалан поздрав, Христос васкрсе.