Пљачка пензионера Србије! Докле? Вратити отето!

Стиче се утисак да „добри“ председник хоће да се пензије повећају, али му „зли и опаки“ сарадници не дају, они су против, пре свих премијерка А. Брнабић и министар финансија Д. Вујовић!

Пише: Јово Вукелић

Безобзирна и неоснована и бесправна пљачка пензионера Србије од председника А. Вучића трајe већ четири године. (Тада је 2014. године Вучић смањио и плате у јавном сектору за 10 одсто.)Такво дрско завлачање руке у туђи џеп није виђено од времена владавине турских дахија.
И уместо да поништи одлуку о отимању стеченог новца најстаријој популацији у Србији он наставља да то чини већ годинама, вероватно охрабрен својим убедљивим победама на изборима. Он рачуна да зато може да ради шта год хоће, да испољава самовољу и бахатост и да наставља пљачку.
Људи говоре: „Видиш да ради шта год хоће, може да ради шта год хоће, има апсолутну власт“!
Уз то, председник се где год стигне неумерено и непрекидно хвали како је економска ситуација у Србији стабилизована, како се смањује наш спољни дуг, како има довољно пара у буџету, како се смањила незапосленост ... Да подсетимо, кад је донео одлуку о смањењу пензија пре четири године речено је да ће та мера трајати док се стање не побољша. А сада се стање побољшало и има вишка новца у буџету!
Како се стање, по његовим сопственим речима, побољшало онда би логично следило да су се створили услови да се одлука о смањењу пензија одмах укида. Али, то се, као што сви видимо, не дешава, него се пљачка пензионера наставља, одузума им се новац који су стекли тешким годинама рада. (Исто тако већ четири године нису враћене плате запосленима јавном сектору, умањене су за 10 одсто, а и то је обећано из Владе Србије)
Такође, треба подсетити јавност да је у парламенту Србије премијерка обећала у октобру 2017. „да ће мере које се тичу пензија бити укинуте ове, 2018“. године. (мислила је на укидање одлуке о смањењу пензија)“
Ускоро ће мај 2018., али та одлука још није донета!
Закидање на пензијама се наставља. Председник је пре месец дана наставио заваравање пензионера новом изјавом како ће се и ове године повећати пензије у Србији. Уследила је права канонада демантија ове изјаве председника (у договору са својим најближим сарадницима) и објашњења да то није могуће и реално. Тако да се на крају стекао утисак да „добри“ председник хоће да се пензије повећају, али му ови „ зли и опаки“ сарадници не дају, они су против, пре свих премијерка А. Брнабић и министар финансија Д. Вујовић!

Србија пропада ако се не настави пљачка пензонера

Премијерка је одмах после ове изјаве Вучића о томе да ће бити могуће да се пензије повећају ове јесени дематовала председника и истакла: „Одлука о повећању плата и пензија неће бити политичка нити ћемо дозволити да угрози макроекономску стабилност. Претходна влада, као и ова актуелна показала је да је фискално дисциплинована. Година је почела добро када су у питању економски показатељи, али морамо бити опрезни јер су тек прошла два месеца. Морамо пратити ситуацију месец за месец“. (Успут, премијерка је први пут истакла супротну тезу у односу на изјаве председника Вучића, а то је „да је за значајнији економски раст Србије најважније да се развој заснива на иновацијама, а не само на инвестицијама“.)
Да нагласимо, сам помен могућег повећања пензија у 2018. изазвао је праву лавину негативних кометара и домаћих дежурних извиђача радова Светске банке и представника ММФ-а у Србији. Тако су истог часа, као да је избила ерупција вулкана на Авали, сви сложно преко ударних тв станица скочили против те могућности. Објашњавајући драматично како то није реално!? Тврдили су да ће пропасти Србија ако се не настави пљачка пензонера.
Наравно, главни дизач панике, сејач страха и најављивач српске економске агоније био је, као и до сада, председник Фискалног савета Павле Петровић који је изјавио „да би ново повећање плата и пензија у 2018. било неиздрживо!“ (сиц)
Он још душебрижнички објашњава „како је изричито против повећања плата у јавном сектору и пензија у овој години“. Он закључује„да је садашње повећање усклађено са могућностима буџета, и да би све преко тога било неиздрживо“.
А како је Петровић омиљени економски стручњак („експерт“!) А. Вучића (а и поверилаца и банака са Запада) није јасно како се (поред Брнабићке и Вујовића) ни са њим председник није консултовао када је изашао у јавност и најавио је да ћемо до краја године имати још једно „повећање“ плата и пензија.

Пензионере - жртве Вучић проглашава херојима!

У дебату су укључио и незаобилазни министар финансија Д. Вујовић, који је одмах био врло резервисан и истакао: „За ову годину планирано је скоро 60 милијарди динара за раст плата и пензија, а додатно повећање могло да буде само ако за то буде „простора“, односно ако то буде дозвољавао раст БДП-а. Не би било добро да се поново у овој години дижу плате и пензије јер смо таман достигли оно што привреда Србије може да издржи. Тиме бисмо се опет вратили на старо. А такав потез би опет ишао на уштрб јавних инвестиција, што није добро. Економија то не би могла да издржи, одузела би се значајна средства планирана за инвестиције и оне би трпеле. А то све би опет кочило привредни раст. С обзиром на то да привреда, по проценама, треба да расте 3,5 до четири одсто, у тој мери треба да се повећавају и плате и пензије. Али тек од 2019. године!“
Судећи по овим изјавама високих државних званичника укупна сума коју државне харачлије отму од пензионера (и запослених у јавном сектору) није мала! Напротив,. Огромна је! Значајна је итекако та сума, иако они често покушавају да висину те отмице умање.
Тако је и наговештај одлуке о „повећању“ пензија пропао у воду, у складу са дечијом игрицом „сад ме видиш, сад ме не видиш ...“ Остаје да јавност сазна којег месеца ове године ће бити укинута одлука из 2014. о смањењу пензија коју је обећала А. Брнабић још прошле јесени. Или власт рачуна да ће грађани заборавити на то.
Да констатујемо: лако је на овај насилнички начин бити дахија у селу: свима одредиш месечни харач и уваљујешим сваког месеца руку у џеп! И још се хвалиш тим насиљем! А познато је у народу да не ваља узимати, отимати туђе.
Та велика дрскост највише иритира: то што председник хвали пензионере, који су жртве, што трпе овај његов терор и проглашава их херојима - то је смејање у лице опљачканих! Као да су пензионери добровољно одрекли дела пензија. Тај безобзирни чин претварања жртава у хероје није одавно забележен. Права фарса.
Зато је више пензионерских организација покренуло судске поступке за хитну обуставу ове одлуке Владе Србије из 2014. године и траже надокнаду штете, враћање отетог. Тужиће државу Србију до Суда правде у Стразбуру!
И да се зна оно што Влада Србије крије: око 200 милиона евра се одузима - отима од оних 700.000 пензионера који имају примања преко 25.000 динара. Где одлазе та средства одузета од пензионера, не помиње ни Вучић ни Влада, а на то су обавезни.
Интернетом кружи један врло илустративан клип о овом тужном и неправичном положају пензионера у Србији у коме председник каже:
„Месецима су људи без плате, немају ни за хлеб, а живе!
Значи, може се кад се хоће!!!“
Изгледа, да ово баш личи на Вучића! Он сеири над положајем оних најнемоћнијих, старих, болесних и најбеднијих! Како? Отима им већ четири године тешко стечени новац и још их тапше по рамену и каже им:
„Ви пензионери сте хероји!!!“

Др Љубомир Т. Грујић: Докле намеравате овако?

- ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ
Андрићев венац бр. 1
11000 Београд
predstavkegradjana@predsednik.rs

- ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ АНА БРНАБИЋ
Немањина 11
11000 Београд
predsednikvlade@gov.rs

- НАРОДНА СКУПШТИНА
Трг Николе Пашића 13
11000 Београд
Генералном секретару Светлани Булајић за сваког народног посланика: sekretar@parlament.rs

- Држављанима Републике Србије и медиима _

Предмет: Докле намеравате овако?

Ваша Екселенцијо председниче Републике Србије Александре Вучићу и поштовани председниче Владе Ана Брнабић,
На основу 1. става члана 56 Устава, овим Вам се подноси петиција која гласи:
П Е Т И Ц И Ј А
ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ И ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ АНИ БРНАБИЋ
ДА ПРЕСТАНУ ДА ПОКУШАВАЈУ ДА ПРЕВАРЕ НАРОД И ДА ПОДНЕСУ НЕОПОЗИВЕ ОСТАВКЕ

УВОД
И у теорији и у применама динамичких система је познато и доказано следеће:
Ако се стабилни системи мећусобно повежу, спрегну, у већи систем онда тај већи, целокупни, систем може да буде нестабилан. Стабилност сваког подсистема појединачно не гарантује стабилност целог система. И обратно важи.
Примењено на људе и друштво то значи следеће:
Ако се поштени, честити људи, који не лажу, који су морални, сједине у групу, у друштво, у организацију, онда та група, то друштво, та организација може да буде непоштена, нечестита, лажљива, неморална. И обратно важи.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ
Ви, као и народни посланици из Српске напредне странке и њених коалиционих партенра, тврдите и хвалите се, што сте чинили и прошле јесени неколико месеци пре избора у марту ове године, да повећавате пензије за 5000 динара у новембру месецу као резултат усепшне финансијске политике ваше власти!
Смањење пензија је власт спровела и спроводи самовољно без сагласности народа чак и без сагласности пензионера, што представља одузимање, отимање, заправо пљачкање, пензионера.
Свим пензионерима којима месечно отимате од пензије ви са тих 5000 новембарских динара не повећавате пензију већ само смањујете месечно одузимање од пензије, смањујете само једно месечно одузимање ако одузимате 5000 динара, или смањујете вишемесечно одузимање онолико месеци док поново не почнете да им отимате цео износ од пензије.
То што уводите пезионерске картице је опет један начин обмањивања пензионера и покушај да пензионери забораве да им два пута месечно отимате од пензије.
То је истовремено покушај да добијете захвалност и оданост пензионера којима не отимате од пензије јер су им пензије мизерно мале.
Као властодршци који иступате као државни органи никакво повећање пензије ви не дајете оним пензионерима којима нисте одузимали и не одузимате од пензије.
То једномесечно повећање пензије њима од 5000 динара њима дају они пензионери којима се месечно годинама одузима од пензије. То кријете.
Ви тиме омаловажавате све пензионере сматрајући их толико излапелима да не могу да схвате ваше обмањивање народа, а и сву њихову незапослену децу коју они издржавају ниподаштавате сматрајући их незрелима, као и цео народ намећући нам обавезу да морамо вама неприкосновено да верујемо.
Ви то све чините неколико месеци пред изборе и тиме омаловажавате и све пензионере, поготову оне којима се не одузима од пензије, и цео народ, очекујући да ће вам веровати да је то новац добијен вашом ефикасном финансијском политиком, тј. да ће вам веровати да то није новац од пензија пензионера којима се отима од пензија.
Ви истовремено омаловажавте пензионере сматрајући да су они баш толико излапели да ће прихватити ваше хвалисање као доказ о успешности ваше финансијске политике и да ће опет вама масовно давати подршку на свим изборима које будете расписали и одржали.
И за ваше добро и за добро целог народа и државе је да престанете да покушавате да нас обмањујете и да сами себе обмањујете (што је највиши степен обмањивања).
И за ваше добро и за добро целог народа је да се освестите, поштено, честито и неострашћено погледате шта сте урадили и шта радите Србији и целом народу и да без одлагања поднесете неопозиве појединачне и колективне оставке.

Београд, 1. новембар, 2017. године

С дубоким поштовањем институције председника Републике Србије и с поштовањем институције председника Владе, својеручно:

Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији
Џона Кенедија 31/15,
11070 Београд