Дан Војске Србије

Mинистарство одбране и Војска Србије, низом манифестација прославиће Дан Војске Србије – 23. април, у знак сећања на Други српски устанак подигнут истог датума, на Цвети, 1815. године у Такову.

Војска Србије од 2012. г. прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање модерне српске државе и војске. Као продукт самосталности српске државе, уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гарде, од 76 младића „по стасу и угледу“ из најбољих сеоских кућа.
Како је стварање стајаће војске, од најпре уписника, а касније солдата, прошло неопажено од Порте, Народна скупштина је озваничила назив солдати. Уводе се први регрути, који су остајали у војсци десет година, имајући у виду да им рок службе није био одређен. Стајаћа војска живела је у касарнама и примала плату. Установљене су униформе, односно мундири.

Српска војска настала је из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности нашег народа и наше војске. Војска Србије негује ову суштинску везу, тако да и у условима професионализације остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно. Грађани, такође, препознају ту судбоносну повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро.

Велико интересовање за добровољно служење војног рока, запослење у својству професионалног војника и за школовање у Војној гимназији и на Војној академији на најбољи начин потврђују да је поверење грађана у Војску Србије велико и да војна професија у очима младих заузима истакнуто место.
Војска Србије баштини богату војничку традицију нашег народа.

Историјат Војске Србије: у прилогу.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Историјат Војске Србије.doc)Историјат Војске Србије.doc 1705 kB