Дан победе у Србији, почасна паљба, полагање венаца, академија

Поводом Дана победе, који се обележава 9. маја, у Србији ће традиционално бити организоване бројне државне манифестације.
Свечаност, којом се обележава дан сећања на завршетак Другог светског рата, почеће данас почасном паљбом Гарде Војске Србије са Калемегдана у 17 часова, најавио је за Танјуг државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић.
Оно што нас очекује на сам датум, 9. маја, додаје, јесте најпре полагање венца на Споменик незнаном јунаку на Авали у 10 часова, који ће положити изасланик председника Србије.
Након тога, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће церемонију на Гробљу ослободилаца Београда.
Церемонији ће присуствовати и амбасадори Русије, Белорусије, Азербејџана и Украјине, а биће интонирана химна Србије и тих земаља.
Након церемоније биће положени венци на споменик припадницима Црвене армије.
Истог дана, у 13.30 часова, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Града, СУБНОР-а Србије и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова, положиће венац на Споменик палим совјетским ратним ветеранима на Авали.
Станковић је објаснио и да ће традиционално у Народном позоришту у 20 часова бити организована свечана академија, пригодан културно-уметнички програм поводом дана победе над фашизмом у Другом светском рату.
Свечаној академији ће присуствовати представници владе, изасланици председника Републике, представници Народне скупштине, Војске Србије, Српске православне цркве, велики број представника Дипломатског кора, невладиних организација за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.
Из министарства кажу да ће Дан победе традиционално бити обележен и образовним активностима у великом броју основних и средњих школа, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Србије. (Танјуг)

Бесмртни пук трећи пут маршира Србијом

Учесници традиционалне акције 9. маја, на Дан победе, носиће портрете својих ближњих који су се борили против нацизма.
заредом, маршираће „Бесмртни пук”, у знак сећања на учеснике Другог светског рата. Учесници акције 9. маја носиће портрете својих ближњих који су се борили против нацизма. Иако је иницијатива потекла у Русији, у Томску 2011. године, шетња потомака антифашиста који су се борили у Великом отаџбинском рату убрзо се проширила у више од 40 земаља света, као подсећање на хероје који су се супротставили фашизму и борили за слободу.
Координатор „Бесмртног пука” за Србију Сергеј Глушченко подсећа за „Политику” да је прошле године акција организована у Београду и Бањалуци, али да ће ове године, на иницијативу бројних српских удружења и невладиних организација, потомци бораца за слободу шетати улицама Београда, Ниша, Крушевца, Краљева, Крагујевца, Параћина. У Републици Српској свечана поворка ће прошетати Бањалуком и Требињем.
Грађанима Србије и Републике Српске прикључиће се и припадници руске дијаспоре, а локалне власти, нарочито у Београду, придружиле су се организацији манифестације која чува сећање на све оне који се нису покорили злу.
Због тога је, напомиње Глушченко, „Бесмртни пук” друштвени покрет у којем не учествују политичке партије и идеологије, већ људи који су поносни на допринос својих предака у победи у ослободилачким ратовима.
У недавно реновираном београдском Дому синдиката, након шетње кроз Београд, одржаће се премијера руског филма „Собибор”. Осим у Београду, истога дана филм ће бити приказан и у Берлину. Заснован је на истинитом догађају о једином успешном масовном бекству из немачког концентрационог логора у Другом светском рату.
Октобра 1943. године, поручник Црвене армије Александар Печерски, који као заробљеник доспева у логор смрти у Пољској, за три недеље успева да организује побуну затвореника из земаља западне Европе и Пољске. Један од најпопуларнијих руских филмских глумаца Константин Хабенски дебитује као режисер и тумачи улогу Александра Печерског, док команданта логора Карла Френцела игра холивудски глумац Кристофер Ламберт. Улаз ће за све посетиоце бити бесплатан.
Београд, поред Берлина, није случајно изабран за приказивање филма на Дан победе, што ће бити својеврсна европска премијера, после емитовања у Варшави, јер је прошлогодишњи „Бесмртни пук” у Београду био је један од најбројнијих у читавом свету изван земаља бившег Совјетског Савеза. Осим грађана који су шетали престоницом, у манифестацији су учествовали и министар Ненад Поповић и градски менаџер Горан Весић, али у својству грађана.
Покрет „Бесмртни пук” окупља све већи број људи широм света, што сведочи о жељи народа у тим земљама да очувају сећање на антифашизам. Пре три године у Русији је учествовало око 12 милиона људи, а од тада се број повећава. Најдужа колона била је у Москви, са 700.000 учесника марша. У шетњи је учествовао и председник Русије Владимир Путин, чији је отац учествовао у Другом светском рату.
„Бесмртни пук” маршира и у Сједињеним Америчким Државама. Прве шетње с портретима америчких војника с фронта одржане су на источној обали САД. Ове године, „Бесмртни пук” ће бити одржан у више од 20 градова Америке, а најмногољуднија акција је у Њујорку, где се марш одржава већ четврту годину заредом.

Вучић с Путином у Бесмртном пуку, носиће слику свог деде

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће сутра заједно са председником Русије учествовати у традиционалној шетњи поводом обележавања годишњице победе над фашизмом „Бесмртни пук”.
Вучић је рекао да је велика част за Србију што ће њен председник присуствовати Војној паради која се у Москви традиционално одржава поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.
Поводом учешћа у шетњи „Бесмртни пук”, рекао је да ће се кретати са стотинама хиљада грађана који носе портрете својих рођака, који су учествовали у Великом отаџбинском рату.
„И моји родитељи су нашли фотографију покојног деде којег су усташе убиле, тако да ћу ја ићи поред председника Путина да покажем да желимо да сачувамо памћење на оне који су страдали од фашизма у то тешко време и са жељом да се то време никада не понови”, нагласио је Вучић.
Шетња „Бесмртни пук” је део обележавања Дана победе, а у оквиру манифестације грађани Русије у шетњи Москвом носе портрете својих рођака који су учествовали у Великом отаџбинском рату. (Танјуг)