ММФ предлаже укидање привременог смањења пензија

Мисија, која је ових дана у Београду, поручила српској страни да нађе системско решење за пензије, будући да је њихово учешће са 13,8 пало на 11 одсто БДП-а, а да се из буџета више не издваја половина пара за њихову исплату

http://www.politika.rs/scc/clanak/403482/MMF-predlaze-ukidanje-privremenog-smanjenja-penzija

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, четвртак, 10.05.2018.

Мисија Међународног монетарног фонда предвођена Џејмсом Руфом, која је од понедељка у Београду на преговорима око новог аранжмана са Србијом, популарно названог „чуваркућа”, сугерисала је представницима владе да укину привремене кризне мере за пензионере – односно Закон о привременом умањењу пензија, који је на снази већ четири године.
ММФ је, сазнаје „Политика” из извора блиских преговарачима, поручио српској страни да нађе системско решење за пензије, будући да су јавне финансије последње три године стабилне. Опомена да ово привремено умањење не сме постати трајно стизало је од ММФ-а и током претходних сусрета, али се у међувремену ништа није променило.
Ако су, дакле, и ММФ и Светска банка и Фискални савет Србије једногласни у оцени да су српске јавне финансије стабилне и здраве, да је досадашња економска и финансијска политика дала одличне резултате и да се види економски раст земље, зашто за пензионере и после четири године важе кризне мере?

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Prilog:

- Kompletan članak iz "Politike".