O problemu pretvaranja drugog redovnog usklađivanja vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 % u deo vanrednog usklađivanja penzija za 2008. g. od 11,06 %, protestu, vojnim penzionerima, ...

Kolega Dobrivoje objavio je juče svoja saznanja o problemu pretvaranja drugog redovnog usklađivanja vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 % u deo vanrednog usklađivanja penzija za 2008. g. od 11,06 %, odnosno usklađivanjima penzija na koja su vojni penzioneri stekli pravo 01.01.2018. g. i napisao:
“Postovani,
Nije mi cilj da vam pricam bajke, ali, sa vama cu podeliti ovu vest:
Malocas mi rece jedan nas kolega, da je od INSAJDERA u vrhu vladajuce stranke cuo, da su na Vladi navodno razmatrali nas problem neisplacivanja 4,21% od ukupnog vanrednog uskladjivanja penzije za 11,06%, i da sada razmatraju nacin kako da nam isplate taj dug.
Ako se to zaista dogodilo, verovatno su shvatili da su pogresili sto su donosili onaj famozni Zakljucak kojim nam je taj procenat otet, a i zbog toga sto je vec podneto mnogo parnicnih Tuzbi, pa ce Drzava, na kraju krajeva, morati da plati ogromnu kamatu i sudske troskove ...
U svakom slucaju, lepa je vest, ali, primimo je sa REZERVOM, i pratimo naredna desavanja ...”

Saznanja kolege Dobrivoja su delimično tačna. Doduše taj problem NIJE razmatran na Vladi, ali je razmatran na sastanku međuresorne radne grupe koja postoji odavno i razmatra probleme u oblasti PIO i posebno problem neusklađivanja vojnih penzija.
Neposredan povod za razmatranje ovog problema bila je Pritužba Visokom savetu sudstva, zbog neustavnog i nezakonitog postupanja Prvog osnovnog suda u Beogradu i građanskog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu, odnosno jednog broja sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, te flagrantnog kršenja ustavnog, zakonskog i ljudskog prava na pravično suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, kršenja pravila procesnog prava i etičkog kodeksa, u ime 631 tužioca po tužbama kod Prvog osnovnog suda u Beogradu, a koje zastupa 12 advokata. Tu Pritužbu je objavio kolega Ilija 17.04.2018. g.
Advokati su svoje uradili, problem je aktualizovan, ali ništa nije rešeno i samo od nas zavisi da li će taj problem uopšte doći u fazu da bude „razmatran na Vladi“ i koji će biti ishod tog razmatranja. Na Vladi se donose odluke (zaključci, uredbe, ...), po unapred pripremljenim predlozima, a takav predlog za sada ne postoji.

Koristim priliku da vas podsetim da smo za 12.06.2018. g. u Beogradu zakazali protest vojnih penzionera i objavili Odluku o organizovanju protesta. U toj odluci je navedeno:
1. 12.06.2018. године у сарадњи са другим удружењима организовати протест војних пензионера са циљевима:
а) Достављање предлога Влади Р. Србије да донесе Закључак о ванредном усклађивању војних пензија од 01.01.2008. године и тиме исправи кршење закона учињено Закључком Владе Србије од 30.10.2015. године, којим су војне пензије ванредно (реално) усклађене за 6,57%, док су осталим пензионерима пензије ванредно усклађене за 11,06%.
б. Достављање захтева Високом савету судства и Врховном касационом суду да обезбеде законито поступање судова у решавању парничних тужби за остваривање права на увећање пензија за 4,21% стечено по Закону о ВСЦГ 2007. године по основу увећања плата ПВЛ од 01.09.2007. године.
в. Упознати Председника Србије да је као председник Владе Србије учествовао у доношењу Закључка Владе Р. Србије којим су војни пензионери трајно оштећени за 4,21% и није им признато ни право на судске трошкове у судским поступцима које су водили ради заштите својих права.
г. Упознати руководство УВПС, као репрезентативно удружења, да су војни пензионери незадовољни начином на који штите њихова законска права.
д. Информисати посланичке клубове у НСС и јавност Србије о дискриминацији војних пензионера у Србији.
2. Позивају се војни пензионери да партиципирају у трошковима организације протеста тако што ће уплатити 300-500 динара на рачун УСПВЛС. О уплатама и утрошку средстава УСПВЛС ће редовно обавештавати на фејзбук страницама и сајту Адмирал КВП.

Objavio sam 09.05.2018. g. „Списак уплата средстава за трошкове јавног окупљања – протеста војних пензионера бр. 4“
Do tada uplatilaca – 37. Uplaceno – 17.900,00 dinara.
UPLATE SE VRSE NA RACUN USPVLS, BEOGRAD, BR. 105-3275-98.
Svrha uplate upisati: "Troškovi javnog okupljanja"
U poziv na broj upisati prvih 7 cifara matičnog broja.

Odgovorno tvrdim da od protesta vojnih penzionera 12.06.2018. g. i naše odlučnosti da se ovaj problem reši, odnosno da sprečimo trajno ukidanje prava na drugo redovno usklađivanje vojnih penzija za 2007. g. od 4,21 %, zavisi da li će taj problem uopšte doći u fazu da bude „razmatran na Vladi“ i koji će biti ishod tog razmatranja.
Naš dosadašnji odnos prema protestu ne uliva previše nade. Ako uspemo finansijski da podržimo organizaciju protesta i na protestu okupimo respektabilan broj učesnika možda i dođemo u napred navedenu fazu, ali ...