Меко срце ММФ-а

Фонд неће да дозволи да евентуални трошкови, који могу да настану по основу судских трошкова из Стразбура, баце сенку на њихов успешан пројекат.

http://www.politika.rs/scc/clanak/403737/Meko-srce-MMF-a

Срби разумеју да им Међународни монетарни фонд помаже. Овим речима је Џејмс Руф, шеф мисије ММФ-а, у новембру прошле године одговорио на констатацију новинара да их народ у нашој земљи не воли. Ових дана прича о меком срцу ММФ-а поново је актуелизована њиховим захтевом да се укине закон о привременом умањењу пензија. Како је „Политика” већ писала, фонд током преговора о новом аранжману инсистира да се, након што су јавне финансије стабилизоване, нађе трајно и системско решење за српске пензионере. Јер, опасност од кризе јавних финансија, због које је та привремена мера и уведена, више не постоји.
Зашто је делегација из Вашингтона током ове посете тако болећива према српским пензионерима?
„Не тражи ММФ укидање закона зато што више воли пензионере него што волимо ми, већ из неких других разлога”, рекао је пре неколико дана председник Александар Вучић, а да притом није навео о којим разлозима је реч.

Умањене пензије остале, а криза прошла

Нова иницијатива за оцену уставности Закона о смањењу пензија поднета с образложењем да више не постоји оправданост за његово даље важење јер су јавне финансије здраве.

http://www.politika.rs/scc/clanak/403751/Umanjene-penzije-ostale-a-kriza-prosla

То што је Уставни суд у септембру 2014. године једини пут разматрао иницијативу за оцену уставности Закона о привременом умањењу пензија и одбио захтеве пензионера не значи да су њима заувек затворена врата на овој правној инстанци.
Другим речима, препрека за подношење нових иницијатива нема. Управо су то потврдили редовни професори Уставног права Универзитета у Београду и Нишу др Оливера Вучић и др Драган М. Стојановић, који су недавно поднели нову иницијативу сматрајући да је економска криза, која је довела до увођења овог закона – престала.
Оливера Вучић каже да суштински, оваквим поступањем Уставног суда, није донета одлука којом се мериторно утврђује да је оспорени закон супротан Уставу, већ све указује да је остала отворена могућност за поновно обраћање суду. Одлука Уставног суда била би дефинитивна да је он већ утврдио да је закон противуставан.
– Иако ова привременост није утврђена прописивањем прецизног датума важења, него је условљена престанком околности које су провоцирале његово доношење (економска криза у земљи, буџетски дефицит, велико учешће пензија у БДП-у), јасно је да са садашњом буџетском стабилношћу (коју су више пута потврдили и премијерка и председник државе) више не постоји никакав уставни разлог, нити легитимни циљ, који би оправдавао његово даље опстајање – каже професорка Вучић.

Postovani!
U pitanju su nove inicijative dvoje bivsih sudija Ustavnog suda. Pogledajte Izdvojeno mišljenje u odnosu na Rešenje Ustavnog suda IUz-531/2014. od 23. septembra 2015. godine, bivsi Sudija Ustavnog suda Republike Srbije, prof. dr Olivera Vučić i Izdvojeno mišljenje dr Dragana M. Stojanovića na odluku Ustavnog suda IUz-531/14, bivsi Sudija Ustavnog suda, prof. dr Dragan M. Stojanović.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ ИЛИ ПРОЧИТАЈТЕ У ПРИЛОГУ.