Koju Odluku o protestu je donelo predsednistvo USPVLS?

I) Koristim priliku da vas podsetim da smo za 12.06.2018. g. u Beogradu zakazali protest vojnih penzionera i objavili Odluku predsednistva USPVLS o organizovanju protesta. U toj odluci je navedeno:
1. 12.06.2018. године у сарадњи са другим удружењима организовати протест војних пензионера са циљевима:
а) Достављање предлога Влади Р. Србије да донесе Закључак о ванредном усклађивању војних пензија од 01.01.2008. године и тиме исправи кршење закона учињено Закључком Владе Србије од 30.10.2015. године, којим су војне пензије ванредно (реално) усклађене за 6,57%, док су осталим пензионерима пензије ванредно усклађене за 11,06%.
б. Достављање захтева Високом савету судства и Врховном касационом суду да обезбеде законито поступање судова у решавању парничних тужби за остваривање права на увећање пензија за 4,21% стечено по Закону о ВСЦГ 2007. године по основу увећања плата ПВЛ од 01.09.2007. године.
в. Упознати Председника Србије да је као председник Владе Србије учествовао у доношењу Закључка Владе Р. Србије којим су војни пензионери трајно оштећени за 4,21% и није им признато ни право на судске трошкове у судским поступцима које су водили ради заштите својих права.
г. Упознати руководство УВПС, као репрезентативно удружења, да су војни пензионери незадовољни начином на који штите њихова законска права.
д. Информисати посланичке клубове у НСС и јавност Србије о дискриминацији војних пензионера у Србији.
2. Позивају се војни пензионери да партиципирају у трошковима организације протеста тако што ће уплатити 300-500 динара на рачун УСПВЛС. О уплатама и утрошку средстава УСПВЛС ће редовно обавештавати на фејзбук страницама и сајту Адмирал КВП.

Pozvali smo vojne penzionere (KVP) da uplacuju participaciju za troskove tog protesta vojnih penzionera.

II) Iako smo se dogovorili da ne komentarisemo i ne iznosimo javno razmenu nasih misljenja i stavova o predlogu koji je pre neki dan izneo predsednik USPVLS, kolega Jovan Tamburić, dok ne donesemo adekvatnu Odluku, Jovan je postavio jutros na FB stranicama USPVLS i Vojni penzioneri Srbije anketu:
“Poštovani saborci i prijatelji, beogradski taksisti nam pokazaše da protestima mogu da se postignu ciljevi. Istina postoji i varijanta da su se prvo sa vlascu dogovorili pa su izašli na protest. Dok ne nadjemo sagovornika u vlasti za ukidanje pljačke i diskriminacije ostaje nam da protestima domaćoj i svetskoj javnosti pokažemo da se ne mirimo sa bahatoscu i kriminalom na naš račun. Molim vas da iz ugla vaseg ličnog angažovanja odgovorite na pitanje možemo li organizovati proteste u N. Sadu i Nišu u isto vreme kada i u Beogradu. Naravno da masovnost ne bi toliko bila važna koliko činjenica da su protesti organizovani ... Na osnovu vaše mogućnosti da ucestvujete u organizaciji i prisustvujete protestu odaberite grad vašeg učešća na protestu.”

III) U vezi sa tom anketom, jer kao urednik sajta Admiral i clan predsednistva USPVLS ne želim da učestvujem u prevari vojnih penzionera, odgovorio sam:
Nemojmo da zamenjujemo teze i raspravljamo o pitanjima i problemima koji su trebali biti na "dnevnom redu" PROTESTA VOJNIH PENZIONERA za koji smo doneli Odluku i koji smo zakazali za 12.06.18. g. u Beogradu, radi problema 4,21 %. Po meni nije bilo i nije ni sada sporno, da na protestu vojnih penzionera budu na "dnevnom redu" i drugi problemi pored 4,21 %, ali u pitanju je PROTEST VOJNIH PENZIONERA i za taj protest smo doneli Odluku i prikupljali novac za troskove.
Jovan je predlozio ZAJEDNICKI PROTEST SVIH PENZIONERA, a to je nesto potpuno drugacije, tu je problem 4,21 % marginalan, jer druge ucesnike ne interesuje. Za taj protest ili proteste nismo doneli Odluku i nismo prikupljali novac za troskove.
Koliko sam Jovanov predlog od pre neki dan shvatio namera je da se do kraja maja organizuje zajednicki protest sa drugim (civilnim) udruzenjima (USPS), odnosno zajednicki protest svih penzionera za ukidanje Zakona o PUNIP. To nije spormo. Mozemo o tome doneti odluku, pozvati ljude da uplacuju novac za taj protest, sto regulisati kroz svrhu uplate.
Do sada prikupljeni i eventualno novoprikupljeni novac za protest vojnih penzionera NE MOZE se trositi za zajednicki protest, a ako protest vojnih penzionera 12.06.18. g. otkazujemo novac se svima MORA vratiti. To je jedino posteno resenje, sve drugo je prevara!
Zlatko Posavec

IV) Списак уплата средстава за трошкове јавног окупљања – протеста војних пензионера бр. 5
Do sada uplatilaca – 44. Uplaceno – 21.355,55 dinara.
UPLATE SE VRSE NA RACUN USPVLS, BEOGRAD, BR. 105-3275-98.
Svrha uplate upisati: "Troškovi javnog okupljanja"
U poziv na broj upisati prvih 7 cifara matičnog broja.