Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала са делегацијом ММФ-а

Београд, 16. мај 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и делегација ММФ-а, коју је предводио шеф Мисије Џејмс Руф, сагласили су се на данашњем састанку да су реформе током претходне три године дале добре резултате, због чега је важно наставити структурне реформе и током 2019. године и тако обезбедити даљи раст БДП-а.
Међународни монетарни фонд (ММФ) је задовољан трендом у српској економији, као и тиме да постоји висок степен сагласности са Владом Србије када је реч о реформама које треба спровести и у наредном периоду.

Брнабић је у разговору истакла да је први квартал био изузетно добар, и додала да Влада Србије наставља да ради као и до сада и да нема простора за опуштање, како би се постигли жељени резултати у овој години.

Она је указала на то да се разговара и о плановима за 2019. годину, јер је циљ Владе да се постигне одржив и димамичан економски раст.

Брнабић и Руф су разговарали и о расту плата и пензија. Председница Владе нагласила је да ће се висина новог повећања разматрати у складу са растом БДП-а и постигнутим економским резултатима.

Посебан акценат током разговора стављен је на мапирање радних места и утврђивање коефициената запослених, на чему ради Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Руф је истакао да је за ММФ нови систем плата веома важна реформа и да Влада Србије за то има њихову пуну подршку, као и да је за реализацију тог посла неопходна пуна сарадња и размена информација свих релевантних институција.

Брнабић је обећала да ће се на том послу радити максималном брзином и да је сада фокус управо на завршетку мапирања радних места и израде коефициената, за шта је Министарство државне управе и локалне самоуправе већ припремило нацрт закона.

На састанку је било речи и о важности јавних инвестиција, обезбеђивању фискалне стабилности, реформи јавних предузећа и пореској политици.

Незванично:

ММФ не тражи од Владе да се укине закон о привременом смањењу пензија, већ само да се са привременог решења пређе на трајно и системско решење пише данашња “Политика”.

Пензије вероватно расту линеарно осам одсто

Свим пензионерима примања ће највероватније линеарно бити увећана за осам одсто, пишу "Новости".
Према наводима тог листа, стручњаци држави нуде три модела (рачунице) када су пензије у питању, а први од њих је линеарно повећање свих пензија за исти проценат, па и оних које нису смањиване.
То је, како се преноси, најизвесније решење, према којем ће свим најстаријим грађанима примања бити највероватније увећана за осам одсто.
Као други модел, лист наводи укидање закона о привременом смањењу пензија с краја 2014. године, које тражи Међународни монетарни фонд.
Према овом сценарију, пишу "Новости", код готово 60 одсто пензионера који примају до 25.000 динара не би било никаквих промена - пензије би им биле као и сада.
Трећи модел би, према рачуници Фискалног савета, био комбинација прва два, напомиње лист, уз објашњење да то значи да би ове године пензије свима линеарно порасле за 2,5 одсто, па и онима којима нису умањене.
Како се наводи, оним пензионерима који су осетили мере штедње, половина одузетог новца би требало да се врати прве године, а остатак износа наредне.
Тиме би се и званично "угасио" Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, закључују "Новости".

Влади Републике Србије упућен захтев УВПС за хитно укидање спорног закона

Председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац упутио је данас писмо премијерки Ани Брнабић којим се захтева да Влада предложи Народној скупштини РС да по хитном поступку укине Закона о привременом начину уређивања исплате пензија. Писмо доносимо у целости.
Удружење војних пензионера Србије (УВПС) се током процеса доношења Закона о привременом начину уређивања исплате пензија, институционално и правно, у свим досадашњим активностима залагало да се што пре укине тај закон, и да се брише члан 80а Закона о ПИО, којим је укинуто усклађивање пензија два пута годишње. У том смислу предузето је више активности према Скупштини Републике Србије, Влади Републике Србије и према Уставном суду, које су листом одбијане, уз навођење разлога да још увек нису створени повољни услови да би закон био укинут. Државни органи и релевантне међународне и домаће финансијске институције (ММФ, Светска банка, Фискални савет Србије и друге) констатовали су да је извршена финансијска консолидација, да је смањен буџетски дефицит и јавни дуг, да је повећан бруто друштвени производ, да је учешће пензија у бруто друштвеном производу сведено на испод 11 одсто и да је смањено издвајање за пензије из буџета на 39 одсто.
Закон је привремен, јер није утврђено прописивање прецизног датума важења, него је условљен престанком околности које су допринеле његовом доношењу, а садашња буџетска стабилност је таква да више не постоје никакви уставни разлози, нити легитимни циљеви који би оправдали његово даљње постојање. Потребно је хитно предузети мере да му престане важност.
УВПС је од самог почетка предузимало мере да се заштите корисника права, јер је више од 96 одсто војних пензионера обухваћено смањењем пензија. Удружење је Народној скупштини РС поднело народну иницијативу са око 34.000 потписа, којом је захтевано да се по хитном поступку размотри предлог за укидање закона.
Досадашња повећања пензија номинално износе 7,75 одсто, а у реалним оквирима 5,75 одсто, нису ни приближно доведена на ниво пензија по законитим решењима, јер су у просеку применом тог закона месечна примања смањена и до 22 одсто у односу на износ пензија по решењима. Тиме су пензионери доведени у неповољни, па чак и дискриминаторски положај у односу на запослене у јавном сектору. Даља примена овога закона и повећања плата и пензија (према досадашњем темпу и процентима) указује да би пензије могле се ускладе са решењима тек за 10 до 15 година.
Удружење војних пензионера Србије сматра да се укидањем закона не угрожава достигнути материјални и социјални положај пензионера, чија су месечна примања испод 25.000 динара. Проблеме те категорије пензионера треба решавати једино системским и другим мерама социјалне заштите.
На основу наведених чињеница захтевамо да Влада Републике Србије упути предлог Народној скупштини Републике Србије да по хитном поступку укине Закон о привременом начину уређивања исплате пензија и врати на снагу члан 80. Закона о ПИО, којим је регулисано да се пензије усклађују два пута годишње.

Kolega Rajko Krajišnik o vraćanju penzija, ekonomiji, ...

Moju sadašnju sićušnu umanjenu penziju koju primam treba uvečati 7,16% da bi počeo da primam penzijicu po poslednjem Rešenju F PIO. To povećanje od 7,16% moje umanjene penzije samo imbicil može smatrati povečanjem. Ako bi moja umanjena penzija koju primam bila povećana za 8% to bi značilo da je moja stvarna penzija, po Rešenju F PIO, uvečana stvarno za 0,78%. Ovo su računske činjenice.
Penzioneri trebaju zahtevati tužbama, protestima i sl. da se datum 01.01.2018. god. smatra momentom kada je ispunjen uslov za 11% udeo penzija u GDP, da od tog datuma se penzije svima moraju računati i isplaćivati po Rešenju i naravno usklađivati dva puta godišnje po Zakonu o PIO. Naravno da zaostaci budu jednokratno isplaćeni za zakonskom zateznom kamatom.
Tih 25 milijardi RSD na godinu pokriva vraćanje isplate penzija svim penzionerima po rešenju F PIO. To uopšte nisu veliki novci, to je 0,65% GDP, čak je ekonomski poželjno da se uđe u tako mali budžetski deficit. Ako bi ekonomski rast bio 3% onda bi ova cifra bila 0,6% GDP što je idealno.
Kada se uspostavi red , da se penzije počinju primati po rešenju, tada ide zakonsko usklađivanje dva puta godišnje sa podacima o inflaciji i rastu GDP preko 4% ( ne verujemo u to), zakon o PIO predviđa usklađivanje linearno. Svaka druga priča, o davanju čokolade jednima a drugima ništa, je čista politika bez promene Zakona o PIO.
.....
Najveći ekonomski problem Srbije je kontrakcija tražnje ispod svih nivoa. Skoro da bi trebalo organizovati javne radove, ja čak smatram da smo u jednoj vrsti ekonomske krize, kao u Americi 29. g. prošlog veka, samo je razlika što mi nemamo ni lagera roba. Bez rasta potrošnje nema pokretanja privrednog rasta. Mislim da se prof. Vujović takođe malo "preigrao", ne treba Srbiji budžetski suficit, vodi stagflaciji koja je sto puta pogubnija od inflacije. Vidite da EU pumpa virtuelni novac, oko 60 milijardi eura mesečno i ne može da digne kamatnu stopu, odnosno da pokrene cene.
Fiskalni savet je još prošle godine "navaljivao da se ukine štednja nad penzionerima" da se rasplamsa tražnja, onda sledi rast proizvodnje za zadovoljenje povećane tražnje, povećava se realna zaposlenost, diže se ekonomija. Ovo tavorenje sa dvesta eura mesečno per capita je bespotrebno ili apsolutno štetno jer na ovoj osnovi nema privrednog rasta. Oni koji su amateri za ekonomiju, pogotovo za makroekonomiju obožavaju suficit, po tome se vidi da su diletanti. Kao i na mikro nivou, pravi direktor nikada nema "pun žiro račun, da preljeva", plasira novac da pravi novac, u akcije, u kratkoročne pozajmice, kupuje diskontovane hartije od vrednosti, drži bankarske depozite. Ne drži novac u kasi, nisu novci zečevi da se sami izlegu. Novac je najbolja roba, elektronski pokretljiva po celoj kugli zemaljskoj, zato mora da radi, recimo za velike ekonomije na svetskim berzama, za male ekonomije na lokalnim tržnicama novca.