Tribina “Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji”

Na Tribini “Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji”, koja je održana 14. maja 2018. godine u Domu sindikata u Beogradu, Savez samostalnih sindikata Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije zatražili su da se povuče Zakon o privremenom umanjenju penzija i da se ukinu kazneni poeni za penzionere sa punim radnim stažom, ali koji nemaju 65 godina života.
Na tribini "Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji", održanoj u prostorijama SSSS, naglašeno je da je postojeći penzioni sistem u osnovi dobar, ali da ga treba redefinisati.
Predsednik programskog saveta Sindikata penzionera Srbije Živomir Tešić kaže da bi postojeći penzioni sistem trebalo vratiti "na naš autentični Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju".
On je naglasio da trenutno niko ne govori o povlačenju Zakona o privremenom smanjenju penzija, ali se govori o prodaji imovine PIO fonda, kao što su RH centri, uz ocenu da se na taj način penzioni sistem i Fond PIO lišavaju mogućnosti opstanka i egzistencije.
"Tražimo potpunu likvidaciju Zakona o smanjenje penzija, njegovo povlačenje, jer je to jedino pravno održivo", naglasio je Tešić.
Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Dušan Vuković kaže da osim Zakona o privremenom umanjenju penzija treba ukinuti i kaznene poene.
"Mislimo da su se stekli ekonomski i materijalni uslovi da se ta nepravda ukine, da svi oni koji imaju privremena rešenja sa smanjenim penzijama dobiju puna rešenja i primaju pun iznos", rekao je Vuković.
"Zalažemo se i za redefinisanje penzionog sisteam. On je u osnovi dobar jer se zasniva na međugeneracijskoj solidarnosti", kaže Vuković i dodaje da oni koji kreiraju javne politike moraju uvažiti mišljenja penzionera i radnika.

Ž. Tešić: Penzijski sistem danas – Šta bi trebalo promeniti

Uvodno izlaganje na Tribini “Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji” koja je održana 14. maja 2018. godine u Domu sindikata u Beogradu je u prilogu.

 

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Penzijski sistem danas – Šta bi trebalo promeniti.doc)Penzijski sistem danas – Šta bi trebalo promeniti.doc 51 kB