„Политика” сазнаје:

ММФ није Србији одобрио аранжман „чуваркућа”, наставак преговора и коначан договор у јуну

Влади препоручено да нађе правни начин како ће решити проблем са Законом о привременом умањењу пензија. - Српска економија наставља раст на здравим основама

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) предвођена Џејмсом Руфом са Владом Србије није постигла договор о новом аранжману „чуваркући”, сазнаје „Политика”. Очекује се да ће преговори бити окончани у јуну, а према нашим незваничним информацијама, аранжман је договорен само у начелу, али, из процедураних разлога, коначан договор сада не може да буде постигнут.
Главни разлог је то, како каже наш извор, што Србија после оставке Душана Вујовић нема министра финансија због чега Борд директора ММФ-а не може да одобри програм који се стручно зове инструмент координације политика (ПЦИ).
Око свега осталог, преговарачи су се сложили, али је Влади препоручено да нађе правни начин како ће решити проблем са Законом о привременом умањењу пензија.
Због тога ће се мисија предвођена Џејмсом Руфом у Београд поново вратити у јуну како би ставила тачку на преговоре који су сада започети. Очекује се да Србија новог министра финансија добије у наредних 15 дана. Процедура ове финансијске институције је таква да некој земљи не може да одобри програм ако је министар финансија у оставци.

Руф: Српска економија наставља раст на здравим основама

Након успешно завршеног трогодишњег аранжмана са ММФ-ом, српска економија наставља раст на здравим основама, рекао је данас шеф Мисије те међународне финансијске институције, Џејмс Руф, и нагласио да очекује да ће Србија испунити предвиђену стопу раста од 3,5 одсто БДП за ову годину, те истакао да тај раст може да буде и већи.
Руф је то рекао у разговору с председником Србије Александром Вучићем, који је нагласио да је тај раст заснован на инвестицијама, извозу и потрошњи.
Саговорници су разговарали о повећању буџета за капиталне инвестиције за наредну годину, с обзиром на то да је ММФ потврдио да ће Република Србија остварити значајан суфицит и ове године.
Председник Вучић је нагласио да је спреман да разговара са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић о проналажењу начина за повећања пензија тако да сви пензионери буду задовољни.
Такође, важна тема је била и повећање плата за наредну годину у јавном сектору.
„Србија остаје посвећена реформском путу у сфери економије у сарадњи с Међународним монетарним фондом”, нагласио је председник Вучић и рекао да очекује да ће нови аранжман са овом институцијом бити закључен током лета.
На састанку је договорено да се заједнички ради на завршетку процеса приватизације великих предузећа као што су РТБ Бор, Петрохемија, МСК и да се процес проналажења стратешких партнера или приватизација заврши у овој години. (Танјуг)

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ.pdf)САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ.pdf 70 kB