НЕЋЕМО ЗАРЕЗЕ, СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ ПЕНЗИОНЕРА

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије уз подршку синдиката и удружења пензионера и синдиката запослених, је заказало протест 12.06.2018. године у 18 сати на Тргу Николе Пашића по мотом „НЕЋЕМО ЗАРЕЗЕ, СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ ПЕНЗИОНЕРА“.
Јавни скуп организујемо са циљем:
- исказивања незадовољства урушавањем уставног поретка доношењем и применом несистемског закона о смањењу пензија,
- неспровођења одлука Уставног суда о правима војних пензионера,
- подржављења и урушавања фонда ПИО,
- опструкције Уставног суда Србије у оцењивању уставности закона и
- манипулација које се врше са пензионерима од стране Председника Србије најавом начина и времена укидања закона о смањењу пензија.
Најављују укидање Закона почетком следеће године иако од децембра 2017. године, слушамо да је Србија изашла из финансијске кризе. Као да смо малоумни, проценте увећања пензије које смо већ добили од 2015. године, обећавају као неко ново повећање. Обећавају и нелинеарна усклађивања пензија неким новим лекс специјалисом којим би коначно сахранили Закон о ПИО.
Актуелна власт уопште не говори о уставној обавези да неисплаћене делове пензије врати са каматом. Војним пензионерима су Закључком Владе Србије од 30.10.2015. године остварено редовно усклађивање пензија у другој половини 20007. године од 4,21%, отели урачунавајући га у ванредно усклађивање пензија у 2008. години од 11,06 %.
У кампањи „Ставимо тачку на пљачку пензионера“ преко 200 000 оштећених пензинера и њихових наследника, у условима медијког мрака, је својим обраћањем фонду ПИО, Државном правобранилаштву и парничним судовима показало да није пристало на пљачку. Парнични поступци против фонда ПИО и државе су једини пут за накнаду штете нанете смањењем пензија. Фискални савет и Мисија ММФ су у њима препознали опасност по стабилност јавних финасија па су предложили укидање Закона и системско решавање последица његове примене. Очигледно да у актуелној власти нема морала и правничког знања да признају обавезу враћања неисплаћених делова пензије и посебним законом регулишу њено извршавање. Јасно је да пензионери заједно са запосленима прво треба да сачувају фонд ПИО који власт користи као део буџета за вођење предизборне кампање и социјалне политике према пензионерима са ниским пензијама.
Влада Србије прикрива неспособност да покрене социјалне програме за помоћ свим грађанима који немају за достојанствен живот. ММФ никада није тражио смањење пензија па је оно било у функцији одлагања реформе јавног сектора и запошљавања чланова странака које врше власт. Очигледно је да су властодршци медијским манипулацијама, већи део пензионера поткупили наводним несмањивањем њихових ионако бедних пензија које се не усклађују редовно. Од лидера странке која је издала пензионере сазнајемо да смо ушли у златно доба Србије. Убеђен сам да већина грађана по стању свог новчаника и свега другог око нас, мисли другачије. Стварна истина је да су само пљачкаши свега у Србији збиља ушли у златно доба а ми грађани ћемо причекати 2022, 2030, 2050, па ко дочека.
Узурпатори наше имовине нам редовно лицемерно захваљују на поднетим жртвама да би нам већ у следећој реченици најавили нову дискриминацију. Знају они да таква лаж код опљачканих пензионера не пролази али се стално обраћају мање образованим грађанима који у свему виде и радикалску правду. Правду сличну оној после 2. Светског рата, када су одузимали приватну имовину. Актуелна власт је пронашла формулу како побеђивати на изборима гласовима и новцем пензионера. Коначно је у 4. години примене закона, после преваре о примени закона од три године, већина оштећених пензионера схватила, да је прича око спашавања јавних финансија обмана и да је циљ стварање неког новог пензионог система у којем би властодршци одређивали износе пензија а не како регулише Закон о ПИО.
Пошаљимо поруку међународној заједници да се лицемерно залажу за људска права док сарађују са политичарима који их у Србији не поштују.
Укажимо ММФ да актуелна власт у „системском“ решавању укидања закона о смањењу пензија не поштује Устав Србије, Закон о ПИО и стечена права пензионера.
Подршка свих грађана Србије нам је важна јер се само удружени можемо борити против урушавања уставног поретка и дискриминације пензионера, старих лица и свих других грађана Србије.
Доставимо заједно захтеве институцијама да Закон укину одмах, регулишу повраћај неисплаћених делова пензија са каматом и прекину дискриминацију војних пензионера ускраћивањем њихових остварених права.
Не очекујте да уместо вас на протест дође неко други. Тај други је одсутан, далеко, болестан или је кукавица.

И зато, за уставну и моралну Србију, за нашу децу, у уторак 12.06.2018. године на Трг Николе Пашића у 18 сати, НА ПРОТЕСТ!

Napomena:

Ovaj tekst - poziv na protest je objavio kolega Jovan Tamburić, predsednik USPVLS, u FB grupi "Penzioneri Srbije" odakle sam ga preuzeo.