До септембра почиње градња јефтиних станова

Извор: РТС, Танјуг, понедељак, 04. јун 2018.

Председник Александар Вучић позвао је припаднике снага безбедности који су заинтересовани да купе стан уз помоћ Владе Србије, да погледају огледни стан у насељу Земунске капије и увере се шта ће моћи да купе. Премијерка Ана Брнабић је изјавила да су у буџету издвојена средства за прву фазу градње јефтиних станова за припаднике снага безбедности и најавила да ће радови почети најкасније до септембра. Истакла је да ће укупно бити изграђена 5.203 стана у шест градова.
Александар Вучић и Ана Брнабић обишли су огледни стан из државног пројекта станоградње за припаднике снага безбедности у насељу Земунске капије.
Председник Вучић је позвао припаднике снага безбедности који су заинтересовани да купе стан уз помоћ Владе Србије, да погледају огледни стан у насељу Земунске капије и увере се шта ће моћи да купе.
Такође, поручио је Влади Србије да испита могућност да се на сличан начин и под сличним условима обезбеди да станове могу да купују медицинске сестре, лекари, млади брачни парови који имају намеру да остану у земљи...
"Ако Влада нађе финансијске могућности, а верујем да Синиша (Мали) може у томе да помогне премијерки, ако Влада нађе могућности, то би много значило за све", поручио је Вучић.
Захвалио је Влади што је разумела његову иницијативу, министарствима грађевинарства и полиције и навео да верује да ће заинтересовани припадници снага безбедности, којима су станови попут овог у Земунским капијама намењени моћи да се увере да ће ти станови бити високог квалитета, а по ценама које су значајно ниже од тржишних.
Како је навео, за стан попут овог огледног, који има 67 квадрата, месечна рата биће 118 евра, а градња тих станова погураће и друге гране привреде, а све то показује, закључио је, колико Србија напредује и како економија расте.
Вучић је, међутим, приметио да се мора, у вези са јефтиним становима, уредити и то да они који их тако купе не могу након рецимо седам година да оду из службе и запосле се као обезбеђење код неког тајкуна...
"Кад улажемо у војника или полицајца, ова земља много улаже, и не можемо да дозволимо да он оде после неколико година јер неки тајкун може да га добро плати, да га узме преко ноћи... зато бисмо да урадимо колико можемо и за друге да учинимо, за друге професије, да могу да купују овакве станове", поручио је Вучић.

"У буџету издвојена средства за прву фазу градње јефтиних станова"

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да су у буџету издвојена средства за прву фазу градње јефтиних станова за припаднике снага безбедности и најавила да ће радови почети најкасније до септембра.
Како је рекла, до краја 2019. биће завршена прва фаза у којој ће бити изграђено 1.578 станова, а радови ће почети прво у Врању и Нишу.
"Градња траје у између 12 и 14 месеци и до краја 2019. биће завршена прва фаза", рекла је Брнабићева након обиласка огледног стана са председником Србије Александром Вучићем.
Брнабићева је рекла да је, захваљујући иницијативи председника Александра Вучића, почела реализација пројекта јефтине станоградње.
Премијерка је објаснила да ће прва фаза изградње почети у шест градова, у Београду, Новом Саду, Нишу, Врању, Краљеву и Крагујевцу.
Навела је да ће станови бити површине између 32 и 92 квадрата и да ће они моћи да се пријаве за било коју квадратуру.
"Желимо да онима који имају породице обезбедимо максималан комфор да им се одужимо за њихов рад и да омогућимо онима који су млађи да имају услове за развој каријере и стварање породице", рекла је премијерка.
Брнабићева је казала да ће укупно бити направљена 5.203 стана и да се већ траже и припремају нове локације.
Премијерка је рекла да је већ око 19.000 припадника служби безбедности изразило интересовање за станове само у ових шест градова.
Премијерка је позвала све припаднике снага безбедности да дођу и погледају огледни стан како би видели шта купују уз подршку Владе.
Брнабићева је рекла да ће то бити веома квалитетни станови са 80 одсто домаћих материјала, што ће позитивно утицати на домаћу грађевинску индустрију.
"Ови станови су у енергетском разреду Ц, што значи да ће имати 20 одсто ниже трошкове за струју", истакла је Брнабићева.
Заједно са председником и премијерком, огледни стан је обишла и потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Dopuna:

Ogledni stan u naselju Zemunske kapije