Повратак школованих подофицира

„ПОЛИТИКА” У СРЕДЊОЈ СТРУЧНОЈ ВОЈНОЈ ШКОЛИ - http://www.politika.rs/scc/clanak/405017/Povratak-skolovanih-podoficira

Ови ђаци уче општеобразовне предмете, али и оне стручне, као што су тактика РВ и ПВО, бомбардерско наоружање или нападно-навигациони системи.
Строј младића и девојака одевених у униформе Војске Србије равна се пред старешином на бетонском спортском терену, све по Правилу службе. Поред њих је група тинејџера у цивилној гардероби која ради исто, иако нису у униформама. Убрзо формирају колону и заједно одлазе у војнички ресторан на ручак.
Овај необични призор, где су „војници” и „цивили” јединствен дисциплинован тим, можда и најбоље илуструје Средњу стручну војну школу (ССВШ), образовну институцију која школује будуће подофицире и стручне раднике за потребе Војске Србије, у којој се ученицима свакако не намеће дрил из филма, али који у четвртом разреду, када већина њих постаје пунолетна, облаче униформу и припремају се за професионалну каријеру у војсци.
ССВШ наставља традиције некадашњих школа које су образовале подофицире.
Професионализација Војске Србије донела је нове трендове, а са њима и обучавање професионалних војника за подофицире на курсевима. Међутим, показало се да је за неке области, а посебно оне у којима се пре свега тражи завидно техничко знање, ипак неопходно класично четворогодишње школовање.
Тако је 2015. године почела са радом ССВШ, образовна институција која и даље није толико позната у јавности попут Војне гимназије или Војне академије. Ова школа налази се у Београду и дели простор са Војном гимназијом, како у интернату у Хумској улици, тако и у школској згради код Топчидерске звезде.
Нема сумње да ће се за ову школу тек чути по изласку првих генерација подофицира. Начелник ССВШ је потпуковник доц. др Стеван Мушицки.
– Тренутно имамо три генерације ученика, најстарији су ученици трећег разреда, који наредне школске године завршавају школовање. У школи је више од 100 ђака – каже мајор Десимир Милићевић, референт за наставу и обуку, који је екипу „Политике” упознао са радом и просторијама ССВШ.
У овој школи постоје два смера за будуће подофицире Војске Србије – Смер РВ и ПВО и Смер јединица за електронска дејства, а када је реч о стручним радницима, постоји смер мототехника, са специјалностима – механичар за возила гусеничаре и електромеханичар за возила гусеничаре. Конкурс за школовање подофицира се приводи крају, а онај за стручне раднике је у току. За младиће и девојке важе исти услови.
Ови ђаци уче општеобразовне предмете, попут својих вршњака у другим средњим школама, али и оне стручне, општевојне и војно-стручне, као што су тактика РВ и ПВО, бомбардерско наоружање или нападно-навигациони системи.... Наставу држе наставници Војне гимназије и официри, стручњаци за одређене области.
– У четвртом разреду ученици ће одлазити на праксу у јединице, практично се припремати за дужности које ће обављати током радног века у војсци. Осим тога, тада ће бити редовно у униформи, пролазиће и кроз индивидуалну војничку обуку – објашњава мајор Милићевић.
Током школовања ученици морају да бораве у интернату. За посетиоца са стране дисциплина је војничка, али наши домаћини радије је описују као војнички бонтон. Ученици су у цивилу, али је обраћање по правилу службе, истоветно оном које важи за припаднике Војске Србије.
– Настава се одвија у сменама. Изван наставе, обавезно је учење три сата дневно – каже мајор Небојша Обрадовић, начелник класе.
Устајање је у 6.30, а повечерје у 22 часа, с тим што уз одобрење може и после повечерја да се учи или прати телевизијски програм у посебној просторији.
– Ученици могу да користе мобилне телефоне, али не у време наставних и других школских активности. Могу и да имају профиле на друштвеним мрежама, али не смеју да нарушавају углед Војске Србије неким, рецимо, непримереним фотографијама или да објављују неке поверљиве војне податке – објашњава мајор Обрадовић.
Редовни изласци у град одобравају се петком, суботом и недељом, за прву годину до 22 часа, за другу и трећу годину до 23, за четврту до поноћи, а од понедељка до четвртка постоји могућност ванредних излазака. Најбољи ђаци, међутим, свакодневно имају право да излазе, по обављеним редовним активностима, наравно.
Војска не може и не забрањује ђацима да ступају у емотивне везе. Међутим, ученици и ученице бораве у интернату у одвојеним просторијама, мушкарцима је забрањен боравак у женским деловима објекта и обрнуто, а за кршење овог, као и свих других правила, предвиђене су дисциплинске мере.
Уче да скијају и возе
Школу специфичном чине и посебни облици наставе, као што су обука скијања и учење управљања моторним возилима (на крају четврте године), екскурзије и наставне посете. Постоје многобројне секције, као што су гимнастичка, извиђачка или музичка, као и курсеви роњења, прве помоћи и друге активности.