Protest penzionera danas u Beogradu

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije uz podršku sindikata i udruženja penzionera i sindikata zaposlenih, danas će organizovati protest u 18 sati na Trgu Nikole Pašića, u Beogradu, pod motom „Nećemo zareze, stavimo tačku na pljačku penzionera“.

Penzioneri su, kako se navodi u saopštenju, nezadovoljni „urušavanjem ustavnog poretka donošenjem zakona o smanjenju penzija, opstrukcijom Ustavnog suda, nesprovođenjem odluka Ustavnog suda o pravima vojnih penzionera, urušavanjem Fonda PIO i manipulacijama koje sa penzionerima vrši predsednik R. Srbije najavom načina i vremena ukidanja zakona o smanjenju penzija“.

„Zbog poštovanja Ustava i prava građana na imovinu i izbegavanja ogromnih sudskih troškova, koji bi mogli iznositi i do 25 odsto ukupne sume koju država duguje, predlažu vraćanje neisplaćenih mesečnih delova penzije sa kamatom onoliko meseci koliko su penzije smanjivane (za to je državi potrebno oko 250 miliona evra godišnje u periodu od četiri godine) ili izdavanje državnih obveznica koje bi vlasnici koji novac žele ranije, mogli prodati na berzi“, navodi se u najavi današnjeg protesta.

Vladi R. Srbije je predloženo da donese zakonski akt kojim bi vojnim penzionerima bilo regulisano vraćanje stečenog i ostvarenog prava na redovno povećanje penzija za 2007. godinu, u visini 4,21 % od 01.01.2008. godine, koje je Zaključkom Vlade R. Srbije od 30.10.2015. g. uračunato u vanredno usklađivanje svih penzija u Srbiji za 2008. godinu, u visini 11,06 % od 01.01.2008. godine.

Zbog početka razgovora između Vlade R. Srbije i misije MMF 11.06.2018. godine o sklapanju sporazuma-aranžmana sa MMF koji je nazvan "čuvarkuća", USPVLS je dopise planirane da se dostave na dan protesta predalo u petak na pisarnice Kancelarije MMF u Beogradu, odnosno Vlade R. Srbije.