И би протест пензионера: Нећемо зарезе, ставимо тачку на пљачку пензионера

Пише: Јован Тамбурић, председник УСПВЛС

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије је организацијом протеста пензионера показало да је на правом путу борбе за права пензионера у Србији. Достојанствено, отворено и храбро саопштили смо своје поруке и доставили захтеве институцијама Србије и Мисији ММФ у Србији. Намере појединаца, група и удружења пензионера да УСПВЛС присвајају, маргинализују и контролишу на ружан начин су се изјаловиле. Веома успешан протест уз подршку наших пријатеља из Синдиката пензионера Независност, АВВС, Војног синдиката Србије и Удружених синдиката Србије Слога са којег смо јавности и институцијама послали своје поруке.
Први пут су синдикати запослених подржали један протест пензионера. Подршка слободних медија очекивана, они су наша снага. Период годишњих одмора и врућина су непогодни за јавно окупљање али тренутак преговора Мисије ММФ и Владе Србије је налагао протест. Ово је био први протест пред представништвом ММФ у Србији а можда и шире. Господин Руф из ММФ је својом изјавом да ће се сложити само са линеарним повећањима пензија прихватио део наших предлога.
Проблем отимања 4,21% делу војних пензионера је доминирао на протесту. На протесту нисмо приметили пензионере чији се предмети за 4,21% налазе пред судовима, као неку посебно организовану групу. Присуство интелектуалаца, јавних радника и политичара на нашим протестима нас охрабрује и даје нам снагу. Нећемо да полемишемо са онима који знају више и могу боље, такве ћемо увек подржати када сами буду то остваривали. Наводни борци само за права војних пензионера су ућуткани, јер нема ничег логичнијег него да сви пензионери буду једно. Удружење је добило подршку пре свега војних пензионера да идемо даље заједно са цивилним пензионерима.
Најавили смо протесте пензионера и у другим градовима Србије и за то очекујемо подршку и помоћ свих истинских бораца за достојанство пензионера и старих лица. До коначног стављања тачке на пљачку, до победе разума и права!

Прилог: Сви дописи са протеста које је објавио колега Јован

Протест пензионера испред Председништва – Опљачкани смо!

Под слоганом „Нећемо зарез, ставимо тачку на пљачку пензионера“, на Тргу Николе Пашића је у 18 часова почео протест војних пензионера, који су, како кажу, незадовољни одлагањем рока за укидање Закона о смањењу пензија. Они су потом кренули преко Теразија ка Председништву и Влади Србије.
Незадовољни војни пензионери кажу да председник Србије Александар Вучић најавама да ће поменути Закон бити укинут на јесен или почетком наредне године манипулише пензионерима и захтевају да он буде одмах укинут.
Организатор протеста је Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, којима су подршку пружили и пензионери из других удружења и синдиката.
Окупљени су носили транспаренте: „Тачка на пљачку пензионера“, „Поништимо неуставни закон“, „Нисмо пристали на смањење“, „Непоштовање Устава је диктатура“.
На протесту су пензионери позвани да поднесу тужбе због смањења пензија.
Војни пензионери су незадовољни због урушавања уставног поретка и опструкције Уставног суда у оцењивању уставности Закона по ком су пензије биле смањене и урушавања ПИО ФОНДА.
„Фискални савет и ММФ су у покренутим поступцима пред Управним судом против фонда ПИО и државе за накнаду штете нанете отимањем пензија, препознали опасност по стабилност јавних финансија, па су предложили укидање Закона. А од лидера странке која је издала пензионере сазнајемо да смо ушли у златно доба Србије! Е па, хвала на јефтином хлебу и цени струје у зеленој зони, довољној за телевизор и сијалицу, да не живимо без бољег живога са Пинка, Хепија и РТС-а“, рекао је на протесту Јован Тамбурић из организационог одбора.
Тамбурић је за Н1 рекао да ће пензионери у Председништву оставити протестно писмо са својим захтевима.
Он је за јесен најавио протесте војних пензионера и у другим градовима Србије.
Представник Војног синдиката Србије Дејан Павловић је указао на чињеницу да власт годинама тврди да је неко претходно покрао паре пензионерима, а да и даље нико због тога није одговарао, и запитао зашто нико није оптужен или осуђен због тога.
Тражимо да се пензионерима врате отете и умањене пензије, нагласио је Павловић.
Председник удружених синдиката Слога Жељко Веселиновић позвао је војне пензионере да „отварају очи комшијама и осталим“ да је време да се „стави тачка на пљачку“.
Веселиновић је војне пензионере позвао да се због својих прекршених права и пљачке не жале домаћим судовима, „јер су они компромитовани“, него да то чине пред Судом за људска права у Стразбуру, да га „затрпавају тужбама“, јер је то „једино место где грађани Србије могу добити правду“.
Учесници протеста су у шетњи прво дошли до кабинета Вучића, где су такође одржали говоре у којима су позивали да им се врате права, потом су отишли на Славију до зграде НБС, у којој је и седиште мисије Међународног монетарног фонда, где је прочитано писмо тој финансијској институцији.
По доласку пред зграду Владе, такође су одржани говори у којима је тражено да се укине спорни закон о смањењу пензија, а са разгласа је честу пуштано обећање Вучића да ће „пензионери бити последњи којима ће бити дирана права“.
На протест су дошли и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић и председник Општине Стари град Марко Бастаћ, али нису видљива никаква политичка обележја.
Подсетимо, председник Србије Александар Вучић 25. маја је најавио да ће Закон по ком су 2014. године пензије биле смањене бити укинут на јесен или почетком наредне године.

ИЗВОР: N1

***
ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО СНИМАК КОМПЛЕТНОГ ПРОТЕСТА

https://www.facebook.com/joint.unionsserbianunity/videos/1703094559768008/?t=5082