ПОРУКА Удружења синдиката пензионера Србије

НЕМА ПОВЛАЧЕЊА,

НЕМА ПРЕДАЈЕ

Пензионери Србије!

У вези са нејасним образложењима председника Србије Александра Вучића у вези са пензијама, а која је изрекао у једном од својих свакодневних наступа, због великог интересовања многих пензионера, како наших чланова тако и других, који су нам се јављали телефоном, мејловима или лично долазили у нашу канцеларију и постављали бројна питања, која се могу свести на два следећа:

1. Шта ће бити са њиховим пензијама? Чему могу да се надају и на шта могу да рачунају, и

2. Да ли је синдикална пензионерска борба за њихова права овим завршена?

Извршни одбор Удружења синдиката пензионера Србије

заузео је следеће ставове:

1. Имајући у виду изјаве из предизборне активности, посебно оне из хале "Пинки" у Земуну 2014. године, Синдикат пензионера Србије одавно не верује речима Александра Вучића, ранијег првог потпредседника Владе, потом премијера, а данас Председника Републике, који је творац  идеје да се финансијски проблеми Србије решавају отимањем личне својине пензионера;

2. Синдикат пензионера Србије наставља борбу да се пензионерима Србије у потпуности врате сва права која су имали до јуна 2014. године, а то подразумева:

а) враћање на основни Закон о пензијском и инвалидском осигурању;

б) да се поново успостави систем усклађивања пензија са трошковима живота два пута годишње, а који неће зависити од воље једног човека;

в) да се поништи садашња структура Управног одбора ПИО фонда (у коме Влада има већину) и да у име пензионера Србије одлучују они који та средства издвајају и они којима су она намењена.

3. У вези са неуставним Законом о привременом начину исплате пензија, (а који је по предлогу Владе требао да важи до краја 2017. године), борићемо се свим синдикалним средствима, самостално, али и са другим синдикатима и невладиним организацијама, као и Европским синдикатом пензионера (FERPA):

а) да се тај Закон поништи;

б) да се свим оштећеним пензионерима (односно члановима породица, ако су у међувремену умрли) врате одузета средства;

в) да се средства врате са припадајућом законском каматом, а да се повећања пензије до којих је долазило у међувремену свим пензионерима (од 1,25%, 1,5% и 5%) укомпонују у усклађивања којих је требало да од 2014. годиине до данас буде бар осам пута;

г) наша акција "Од ПИО фонда до Стразбура" и започети судски процеси настављају се без обзира на изјаве које су се појавиле у јавности, јер се више не може веровати никоме, ни Уставном суду, ни другим урушеним институцијама...

4. А што се тиче бања, специјализованих болница, лечилишта и других објеката који припадају пензионерима и онима који су их изградили, а којима у име пензионера управља ПИО фонд, наши ставови остају непромењени. Не признајемо одлуке УО ПИО фонда донете на телефонским седницама да се бање уступе Влади, јер су те одлуке донели чланови УО које је претходно у тај исти одбор именовала Влада Србије. Поручујемо им: даље руке од туђе имовине, јер ћете због овога морати да одговарате! Кад-тад.

5. Дакле, пензионери! Борба свих нас и Синдиката пензионера Србије није завршена. Ништа није готово - док не буде готово! Нема повлачења, нема предаје! Оне, међу нама, који мисле да ће неко други решавати њихове проблеме подсећамо "Ма где се склонили, од себе се не можете сакрити!"

И кад вас следећи пут позовемо на протест, или протестну шетњу - одазовите се. И поведите децу и унуке. Ово је борба и за њихову будућност!

Извршни одбор УСПСhttp://www.usps.org.rs/index.php/17-aktuelno/152-p-ru-udruz-nj-sindi-p-nzi-n-r-srbi