Повишице могу и без ребаланса буџета

http://www.politika.rs/scc/clanak/408415/Povisice-mogu-i-bez-rebalansa-budzeta

Уколико повећање расхода на име увећаних плата и пензија буде мање од 47 милијарди динара, министар финансија неће морати да прекраја државну касу

Од изјаве председника Александра Вучића да ће Србија ове године „имати један од најпозитивнијих и најбољих ребаланса до сада, којим ће се доста ићи на повећање животног стандарда”, па до става да за исплату повишица прекрајање државне касе уопште није потребно, прошло је нешто мало више од два месеца. Да ли је председник тиме демантовао сам себе или се у међувремену променио фискални оквир јер су остварени резултати на крају јула за 65,8 милијарди динара бољи од плана?

A шта о томе каже закон? По члану 69 Закона о буџетском систему, текућа буџетска резерва износи највише четири одсто укупних прихода у државној каси, што је око 47 милијарди динара. То је фискални простор у оквиру кога министар финансија Синиша Мали до краја ове године има одрешене руке да повећава постојеће расходне ставке у буџету. У случају да Мали у буџет жели да допише нову расходну ставку, која законом није била планирана, то не може да уради без ребаланса. Без обзира на то о колико је мало пара реч. Као што је, на пример, Душан Вујовић прошле године морао да прекраја државну касу да би запосленима у сектору безбедности, а то су војска, полиција и БИА, држава могла да исплати обећани бонус у износу од по 10.000 динара.

Комплетан чланак у прилогу.

Уштеда на платама и пензијама

Из рубрике “Међу нама”, Др Милан Р. Ковачевић, “Политика” 02.08.2018. г.

Прочитајте текст у прилогу.