Нови акт о покретању поступка зa оцену уставности укинутог Закона о привременом уређивању начина исплате пензија

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Београд
МБ: 28176864, ПИБ: 109039155, ЖР: 105-327598
Тел. 064 2354113, 064 0618542,
Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
број 251/18 од 14.11.2018. године

Саопштење за медије: Подношење новог акта о покретању поступка зa оцену уставности укинутог Закона о привременом уређивању начина исплате пензија

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије наставља кампању „Ставимо тачку на пљачку пензионера“, акцијом „Народни посланици и пензионери заједно пред Уставним судом Србије“. Удружење је после отказивања подршке акту поднетом Уставном суду Србије 6. августа 2018. године, од стране дела посланика Српске радикалне странке, организовало израду и потписивање новог Акта о покретању поступка Уставног суда за оцењивање уставности, усклађености и сагласности са међународним конвенцијама, Закона o привременом уређивању начина исплате пензија, који је укинут 29.9.2018. усвајањем Закона о изменама Закона ПИО. Подношењем акта о покретању поступка оцене уставности, Уставни суд Србије је обавезан да оцени уставност Закона. На наш позив упућен свим посланичким групама одазвао се само део опозиционих посланичких група. Предлог је потписао 31 народни посланик што је према Уставу Србије довољно да се пред Уставним судом Србије покрене поступак. Народне посланике који су потписали акт, пред Уставним судом Србије ће представљати проф. др Миладин Шеварлић, др Санда Рашковић Ивић, Божовић Балша и Срђан Ного, Потписивањем Предлога посланици су исказали своју одговорност и посвећеност поштовању законитости, уставности, људских и имовинских права грађана Србије. Позивамо Уставни суд да у складу са Уставом Републике Србије, Законом о Уставном суду Србије и заклетвом коју су судије положиле хитно изврши оцену уставности и сагласности Закона са Уставом Републике Србије, општеприхваћеним правилима међународног права и потписаним међународним конвенцијама. Представници народних посланика и удружења су заједно 14.11.2018 године у 12 сати наведени акт предали на писарници Уставног суда Србије.
Грађанима Србије доказујемо да још има морала у политици и да се народни посланици и пензионери могу акционо објединити на питању од изузетне важности за садашње и будуће пензионере.

Јован Тамбурић, председник