ВЛАДА СРБИЈЕ НЕМА НА КРШЕЊЕ ЗАКОНА И МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА У МИНИСТАРСТВУ ОДБРАНЕ

http://vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1722-2018-11-20-19-15-30

Датум креирања: 20. новембар 2018.

Након више од 15 дана од када је Војни синдикат Србије поднео притужбу Влади Србије на грубо кршење закона и међународних конвенција о радничким правима и слободама од стране Министарства одбране, у случају прогона председника јединог репрезентативног синдиката у Војсци Србије и кажњавања отказом са рада, Влада до данас ништа није предузела.
Овакав однос Владе Србије показује да она или прећутно одобрава правно насиље и криминално понашање у Министарству одбране, или над тим министарством апсолутно нема контролу.
Држава Србије не сме себи да дозволи луксуз да сутра даје одговоре од Брисела до Москве, јер су у овом случају реаговале утицајне и моћне синдикалне институције - од братске подршке ветерана из Републике Српске, преко најмоћнијих синдикалних и војних организација у Европској унији "ЕПСУ" и "ЕУРОМИЛ", до хероја СССР генерала Востротина. И ако цитирамо писмo из Брисела, долазимо до закључка „да су институције ЕУ згрожене“ понашањем чланова Владе Србије.
Тиме смо још једном смо добили потврду да Србија није правна држава и да њене највише институције не функционишу у интересу грађана већ искључиво у интересу бахатих појединаца који на најгрубљи начин злоупотребљавају власт.
Закон о раду у члану 13. и члану 188. конвенције МОР и Европска социјална повеља, јасно прописују да послодавац не може да позове на одговорност представника запослених нити да му да отказ са рада, а у Министарству одбране су управо то учинили када су председника Војног синдиката Србије, најпре позвали на одговорност за у закону непостојећи дисциплински преступ, а потом му изрекли казну због које губи службу у војсци.
Овај правни преседан је пример најгрубљег кршења Уставом, међународним конвенцијама и законима Србије гарантованих радничких, грађанских и људских слобода, а Влада Србије уместо да на одговорност позове министра у чијем се ресорном министарству тако нешто дешава, она је прећутно дала сагласност за овај сраман чин и тако јавности показала да је њена политика безакоње и насиље.

Prilog: Pisma podrške VSS i njegovom predsedniku, Novici Antiću

ИНИЦИЈАТИВА ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЦИВИЛНИХ ЛИЦА НА СЛУЖБИ У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

http://vojnisindikatsrbije.rs/index.php/1724-2018-11-22-06-36-33

Датум креирања: 22. новембар 2018.

Војни синдикат Србије је дана 20.11.2018.године упутио иницијативу Министарству одбране којом захтева да се изврше измене и допуне Правилника о платама професионалних припадника Војске Србије у циљу отклањања дискриминаторског односа према цивилним лицима на служби у Војсци Србије, са акцентом на коефицијент за посебне услове службе, због тежине, карактера и трајања рада односно посла, који постојећим прописом припада само професионалним војним лицима, а не свим професионалним припадницима Војске Србије.
Положај и служба коју врше цивилних лица у Војсци Србије, неспорно се разликује од положаја осталих запослених у Републици Србији, првенствено у смислу тога да су врло често обавезни да обављају послове идентичне војним лицима, а то подразумева да су обавезни да, примењују стројеве радње, да врше службу дежурства и чуварску службу ( под оружјем и униформи), обављају војне дужности у условима теренског живота и рада, учествују у извођењу теренских вежби и узбуна и извршавају друге послове које захтевају појачано психофизичко напрезање, чак и оне у зонама у којима им је неретко угрожена лична безбедност и здравље. Као такви дискриминисани су у односу на професионална војна лица само због тога што су категорисани као цивилна лица.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Pisma podrške VSS i njegovom predsedniku, Novici Antiću.doc)Pisma podrške VSS i njegovom predsedniku, Novici Antiću.doc 2357 kB