Обележавање Дана војних ветерана

Свим војним ветеранима честитам 04. децембар - Дан војних ветерана!
Министарство одбране и Војска Србије, у уторак, 4. децембра 2018. године, низом догађаја обележавају Дан војних ветерана.
За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске са једне и Отоманске царевине (Турске), као поражене, са друге стране. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало „стари ратник“ (савремени термин ветеран).
Бригу о ветеранима преузело je Министарство Војно, у оквиру Владе Краљевине Србије. Доделом имања у јужном делу Србије, држава и Влада показали су како се може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о војним ветеранима.
Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена балканских ратова, када је Србија ангажовала око 12 процената свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве, уз стварање Балканског савеза са својим суседима.
Поводом Дана војних ветерана у свим организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије организују се свечани скупови и уручују награде и признања најзаслужнијим припадницима.
На Новом гробљу у Београду, 4. децембра од 12 часова, делегација Министарства одбране и Војске Србије положиће венце крај Спомен костурнице војника страдалих у српско-турским и српско-бугарском рату и Спомен костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату. У 12,45 часова крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату биће одржана централна комеморација.
Делегација Министарства одбране и Војске Србије положиће венце и одати почаст и на Савском тргу у Београду, крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999, у 12 часова.
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредиће пријем за представнике војних ветерана у Свечаној сали Дома Гарде у Топчидеру.
После пријема, у Конгресној сали Дома Гарде биће одржана свечана академија поводом Дана војних ветерана.