Udovica pukovnika čeka stan od vojske, dočekala zimu bez grejanja

AUTOR: Adam Santovac

Izvor: N1

Hotel "Bristol" postaće glamurozni hotel kompleksa "Beograd na vodi". Pre toga, čega ga renoviranje, ali i iseljenje vojnih lica koja tu od 90-ih godina prošlog veka žive privremeno. I dok je većina stanara prihvatila ponudu Ministarstva odbrane, 15 porodica i dalje odbija da se iseli jer umesto trajnog, opet nude privremeno stambeno rešenje.

Od 1998. u hotelu živi privremeno, 20 godina žena srpskog pukovnika čeka stan od vojske. Dočekala je, ipak, zimu bez grejanja.  

"Imam neku grejalicu, još nam nisu struju isključili, pa se grejem na nju. Malu ovako grejalicu", priča Radmila Radosavljević, udovica pukovnika Slobodana Radosavljevića.

Zimu je mogla dočekati u toploj garsonjeri - koju su joj ponudili iz Ministarstva odbrane. Opet, privremeno.

"Ja iz privremenog smeštaja u svojoj sedamdesetoj godini u privremeni smeštaj ne idem. Jer rešenje mog stambenog pitanja posle pet operacija i to sve karcinoma, borim se godinama... Moje je rešenje samo dve dužine, metar širine i dubina zavisi od prijatelja", kaže Radmila.  

Hotel u kojem su decenijama privremeno smeštena vojna lica postaće luksuzna oaza "Beograda na vodi". Zato je prestonica na državu prenela 134 stana kako bi tu smestila stanare "Bristola".

Ipak, stanove nisu dobili u otkup što čekaju godinama. Ministarstvo odbrane im je krov nad glavom opet ponudilo privremeno. 

"Neću ni da potpišem ni da izađem. Kaže - isključićemo vam i vodu i struju. Ja sam rekla - Boli me k... Ja sam pet godina bila za vreme rata i bez vode i bez struje", priča udovica pukovnika Radosavljevića.  

Petnaest porodica bez trajnog rešenja neće iz hotela ni makac. Ipak, većina je podlegla pritiscima.   

"Većinom su to bila aktivna vojna lica i civili zaposleni u vojsci koji su se bojali sigurno za očuvanje radnih mesta pa su pristali da izađu", kaže pukovnik u penziji Miodrag Kuljanin.

U odogovoru televiziji N1 Ministarstvo odbrane navodi da je 90 odsto stanara prihvatilo ponude. Ne negiraju da nisu svi premešteni u stanove. Priznaju: neki su prebačeni u samačke hotele i vojne objekte. 

"Takođe, ukazujemo i na činjenicu da pojedini stanari nisu prihvatili rešenje za privremeni smeštaj koje im je Ministarstvo odbrane ponudilo u skladu sa propisima koji regulišu stambene poslove u Ministarstvu odbrane.

Ipak, u Ministarstvu odbrane nisu odgovorili na jedino pitanje N1 kada i po kom kriterijumu će raseliti preostale stanare "Bristola". Koji, zbog svega, najavljuju do kraja godine protest.

Na sajtu N1 ima postavljen video!


http://rs.n1info.com/Vesti/a443846/Udovica-pukovnika-ceka-stan-od-vojske-docekala-zimu-bez-grejanja.html