Odgovor Ministarstva za RZBiSP na dopis predsednici Narodne skupštine

Poštovani!

Kolega Jovan Tamburić je pre dva dana objavio Odgovor Ministarstva za RZBiSP na dopis predsednici Narodne skupštine koji je dostavljen pred protest vojnih penzionera 26.09.2018. godine. Taj dopis predsednici Narodne skupštine je Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva 26.11.2018. godine prosledio Ministarstvu za RZBiSP, o čemu sam objavio članak 03.12.2018. g.

Dopis predsednici Vlade R. Srbije pre protesta koji su organizovali USPS i USPVLS dana 30.10.2018. g. je takođe završio u Ministarstvu za rad, ... O tome je direktorka Fonda obavestila USPVLS. Ovo udruženje je učestvovalo u organizaciji oba protesta i sačinjavanju oba dopisa.

U Odgovoru Ministarstva za RZBiSP na dopis predsednici Narodne skupštine, koji objavljujem u prilogu, težište je na opisivanju i iznošenju stavova VKS u vezi sa problemom vanrednog usklađivanja vojnih penzija za 11,06 (6,57) %, a pomenuta su i druga sporma pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava iz PIO.

Objavljujući Odgovor Ministarstva za RZBiSP na dopis predsednici Narodne skupštine kolega Jovan je napisao: “Moja tvrdnja iz 2015. godine, da aktuelna vlast prisvaja Fond PIO a penziju pretvara u socijalno davanje se pokazuje tačnom. U odgovoru koji nam je dostavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se nazire i strategija. Podržavljenje upravljanja Fondom, neuskladjivanje i smanjenje penzija, rasprodaja imovine Fonda i sve ostalo što ide uz otimanje svega što se nađe. U dopisu se prvi put susrecemo sa pojmovima privatnopravni karakter i socijalnopravni karakter penzije kao imovine. To im je namera da ESLJP u Strazburu dokazuju da su penzije socijalnopravnog karaktera odnosno da su socijalno davanje. To je ono kada nepismeni i neradnici zbog toga sto nisu ucili i nemaju radni staž stvaraju sistem u kojem ce i oni dobijati penziju ali na racun onih koji su se skolovali i radili ceo radni vek.”

Socijalnopravni karakter mogu imati samo tzv. državne ili socijalne penzije koje primaju svi stariji od npr. 65 godina i koja je ista za sve korisnike. Ona nije vezana za uplatu doprinosa za PIO. U Srbiji tzv. državne ili socijalne penzije trenutno ne postoje. Penzije stečene na osnovu uplate doprinosa ili izdvajanja u penzioni fond su svugde u svetu davanje javnopravnog karaktera. Kome to nije jasno neka se upozna sa pojmovima privatno, javno i socijalno pravo (koje je segment javnog prava).
Bez želje za polemikom, u odgovoru se nigde ne pominje da je penzija davanje socijalnopravnog karaktera. Navedeno je da je penzija davanje javnopravnog karaktera, a ne davanje privatnopravnog karaktera. To da je penzija davanje javnopravnog karaktera uopšte nije sporno, kao takvo ono predstavlja imovinu na koju je pravo stečeno na osnovu zakona i pravosnažnog rešenja o pripadajućem iznosu penzije.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Odgovor MRZBiSP na dopis predsednici Narodne skupštine.pdf)Odgovor MRZBiSP na dopis predsednici Narodne skupštine.pdf 3222 kB