Ustavni sud nema pojma šta odgovara tražiocu informacije!

Pojma nemaju u Ustavnom sudu šta je kolega Darko Špoljar tražio zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, niti imaju pojma šta su odgovorili!

Darko je tražio sledeću informaciju:
Dana 06.08.2018. godine grupa poslanika NSRS podnela je predlog za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija.
Takođe, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica podnelo je inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija.
Ovo je u Ustavnom sudu spojeno u jedan predmet pod brojem IUz 3/2018 od 07.08.2018. godine.
Isti - novi predlog je ponovo podnet Ustavnom sudu dana 14.11.2018. godine, ovaj puta sa više potpisa poslanika NSRS i za njega je otvoren predmet pod brojem IUo 255/2018.
Od vas tražim sledeće podatke:
- da li je doneto rešenje o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija. (dostavite kopiju rešenja)
- ako nije doneto rešenje molim za odgovor zašto nije doneto i kada će biti doneto, te okvirno kada će biti doneta odluka u postupku za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija.

Objašnjenje:

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије настављајући кампању „Ставимо тачку на пљачку пензионера“, акцијом „Народни посланици и пензионери заједно пред Уставним судом Србије“, после отказивања подршке акту поднетом Уставном суду Србије 6. августа 2018. године од стране дела посланика Српске радикалне странке, организовало је израду и потписивање новог Акта о покретању поступка Уставног суда за оцењивање уставности, усклађености и сагласности са међународним конвенцијама, Закона o привременом уређивању начина исплате пензија, који је укинут 29.9.2018. г. усвајањем Закона о изменама Закона ПИО.
Подношењем акта о покретању поступка оцене уставности, Уставни суд Србије је обавезан да оцени уставност Закона. На позив упућен свим посланичким групама одазвао се само део опозиционих посланичких група. Предлог је потписао 31 народни посланик што је према Уставу Србије довољно да се пред Уставним судом Србије покрене поступак. Народне посланике који су потписали акт, пред Уставним судом Србије ће представљати проф. др Миладин Шеварлић, др Санда Рашковић Ивић, Божовић Балша и Срђан Ного. 
Потписивањем Предлога посланици су исказали своју одговорност и посвећеност поштовању законитости, уставности, људских и имовинских права грађана Србије. Позивамо Уставни суд да у складу са Уставом Републике Србије, Законом о Уставном суду Србије и заклетвом коју су судије положиле хитно изврши оцену уставности и сагласности Закона са Уставом Републике Србије, општеприхваћеним правилима међународног права и потписаним међународним конвенцијама.
Представници народних посланика и удружења су заједно 14.11.2018 године у 12 сати наведени акт предали на писарници Уставног суда Србије.

(Prethodno: Predlog za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija je 06.08.2018. g. Ustavnom sudu podneo ovlašćeni predlagač – 27 narodnih poslanika.
Pored navedenog predloga narodnih poslanika, USPVLS je uputilo Ustavnom sudu i svoju novu Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.)

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Zahtev za informaciju i odgovor Ustavnog suda.pdf)Zahtev za informaciju i odgovor Ustavnog suda.pdf 138 kB